Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ιταλία / Ιταλία: Οι δημοκρατικοί δήμαρχοι με τους μετανάστες εναντίον του Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Οι δημοκρατικοί δήμαρχοι με τους μετανάστες εναντίον του Σαλβίνι

Το γάντι εναντίον της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Σαλβίνι σήκωσε για άλλη μια φορά ο Ναπολιτάνος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο δήμαρχος της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής πόλης, καλώντας στο λιμάνι της πόλης το πλοίο της Sea Watch

Η ανυπακοή των δημοκρατικών και προοδευτικών δημάρχων στο “διάταγμα Σαλβίνι”, που αφήνει στον δρόμο και εκτός κοινωνικών υπηρεσιών του αιτούντες άσυλο και η κατακραυγή εναντίον της επόμενης διάταξης για τη “νόμιμη άμυνα” ή καλύτερα την οπλοκατοχή και οπλοχρησία σε ιδιωτικούς χώρους ακόμη και από ένα μεγάλο τμήμα του Κ5Α δρομολογούν τις αντιστάσεις της ιταλικής κοινωνίας στον ρατσισμό και στη φασιστική νοοτροπία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Το γάντι εναντίον της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Σαλβίνι σήκωσε για άλλη μια φορά ο Ναπολιτάνος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο δήμαρχος της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής πόλης, καλώντας στο λιμάνι της πόλης το πλοίο της Sea Watch, με τον Σαλβίνι να επιμένει ότι τα ιταλικά λιμάνια είναι κλειστά για τα πλοία των ΜΚΟ και όσους σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη θάλασσα.

Οι δήμαρχοι των μεγαλύτερων ιταλικών πόλεων της Σικελίας και όχι μόνο ανέστειλαν την εφαρμογή του “διατάγματος Σαλβίνι”, ενώ στο Κοινοβούλιο ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να διαμορφωθεί ένα μέτωπο εναντίον της αλλαγής του νόμου που αφορά τη “νόμιμη άμυνα”, επιτρέποντας στην πράξη την οπλοκατοχή και την αυτόκλητη απόδοση δικαιοσύνης από τους πολίτες.

“Το φαγοπότι για ορισμένους δημάρχους τελείωσε. Δεν θα κάνω πίσω ούτε ένα χιλιοστό, θα πάμε μπροστά. Θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου” απείλησε τους δημάρχους ο Σαλβίνι. Οι δήμαρχοι “κάνουν προεκλογική εκστρατεία”, αναφώνησε ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο.

“Η γλώσσα του Σαλβίνι είναι απαράδεκτη για έναν υπουργό Εσωτερικών” τόνισε ο Ντε Ματζίστρις, καλώντας τον Σαλβίνι “να μη χρησιμοποιήσει τον στρατό εναντίον των δημάρχων”, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Ντι Μάιο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονέλι “είναι όπως οι άλλοι, στην ίδια βάρκα”.

“Όλα τα φασιστικά καθεστώτα ξεκίνησαν με ρατσιστικούς νόμους. Το διάταγμα είναι απάνθρωπο και εγκληματικό” απάντησε ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεονλούκα Ορλάντο. “Οι νέοι κανονισμοί θέτουν εμάς τους δημάρχους σε μια αντικειμενική δυσκολία” προειδοποίησε ο πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου Ιταλικών Δήμων ANCI Αντόνιο Ντεκάρο, καταγγέλλοντας ότι “εάν ο Σαλβίνι θεωρεί ότι το αξίωμα του δημάρχου είναι ένα φαγοπότι, είμαστε έτοιμοι να του επιστρέψουμε την τρίχρωμη ζώνη μας μαζί με τα προβλήματα που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”. Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα υπογράμμισε ότι εξετάζει την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ ο Ορλάντο ξεκίνησε τη δικαστική διαδικασία εναντίον του διατάγματος. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Σικελίας άρχισε να διαμορφώνεται για πρώτη φορά ένας άξονας ανάμεσα στην Φόρτσα Ιτάλια, στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και το Κ5Α εναντίον του Σαλβίνι. Ο δεξιός πρόεδρος της Περιφέρειας της Σικελίας Τζιανφράνκο Μιτσικέ, της Φόρτσα Ιτάλια, είχε χαρακτηρίσει “μαλάκα” τον Σαλβίνι για την αντιμεταναστευτική του πολιτική.

H αντιπαράθεση του Σαλβίνι με τον Ντε Ματζίστρις πέρασε για άλλη μια φορά στο μεταναστευτικό, με τον δήμαρχο της Νάπολης να καλεί στο λιμάνι της πόλης του πλοίο της Sea Watch που εδώ και μέρες πλέει στη Μεσόγειο με 32 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες.

“Ελπίζω το πλοίο να φτάσει στο λιμάνι της Νάπολης, γιατί, αντίθετα με αυτά που λέει η κυβέρνηση, εμείς θα πραγματοποιήσουμε μια διάσωση και θα το κάνουμε να έρθει στο λιμάνι. Θα είμαι ο πρώτος που θα οδηγήσει την επιχείριση διάσωσης” τόνισε ο Ντε Ματζίστρις.

“Τα ιταλικά λιμάνια είναι κλειστά, υποδεχτήκαμε πολλούς ψεύτικους πρόσφυγες, πλουτίσαμε αρκετά αυτούς που τους μεταφέρουν με τις βάρκες! Οι δήμαρχοι της Αριστεράς να σκεφτούν τους πολίτες τους που έχουν δυσκολίες και όχι τους παράνομους” απάντησε ο Σαλβίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL