Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Ιταλία / Ιταλία: Διαγραφές στο Κ5Α και εξέγερση δημάρχων εναντίον Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Διαγραφές στο Κ5Α και εξέγερση δημάρχων εναντίον Σαλβίνι

γιατί η κιτρινο-πράσινη κυβέρνηση έχει μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία και τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να ψηφίσει μια σειρά από επίμαχα διατάγματα, μεταξύ των οποίων της οπλοκατοχής ή μάλλον καλύτερα της άδειας να σκοτώνεις όποιον μπαίνει στο σπίτι σου.

Το Κ5Α διέγραψε ήδη δύο γερουσιαστές, ενώ άλλοι τρεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εσωκομματικές διαδικασίες τις επόμενες ημέρες πριν βρεθούν στην εξώπορτα του κόμματος. Η κυβερνητική πλειοψηφία Κ5Α-Λέγκας διαθέτει 165 γερουσιαστές, μόλις 4 παραπάνω από τους 161 που της χρειάζονται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο φαίνεται ότι έκλεισε την Πρωτοχρονιά συμφωνία με τον Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, τον πρώην βουλευτή, τον “αντι-Σαλβίνι” του κινήματος και γιο του “πιο δημοκρατικού φασίστα”, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του Κ5Α στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Δήμαρχοι κατά Σαλβίνι και υπέρ μεταναστών

Την ίδια στιγμή, μετά τον δήμαρχο της Νάπολης Ντε Ματζίστρις, μια σειρά δημάρχων μεγάλων πόλεων, από τον Λεονλούκα Ορλάντο του Παλέρμο και τον Ντάριο Ναρντέλα της Φλωρεντίας έως τον πρώην δήμαρχο του Κ5Α Φεντερίκο Πιτσαρότι της Πάρμα, ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν την εφαρμογή του “Διατάγματος Σαλβίνι για την Ασφάλεια”, που απαγορεύει στους αιτούντες ασύλου την εγγραφή στο δημοτολόγιο της πόλης όπου ζουν με το χαρτί διαμονής και να έχουν τουλάχιστον τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες.

“Είναι απάνθρωπο, δεν θα το εφαρμόσουμε. Αναστέλλουμε την εφαρμογή του. Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό του Διατάγματος Σαλβίνι, τόνισε ο πρώτος πολίτης του Παλέρμο και πρώην καθηγητής της Νομικής. Με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς κατά του Ορλάντο ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τον κάλεσε να σκεφτεί “τα προβλήματα της πόλης και να αφήσει την πολιτική ανυπακοή”.

“Εφαρμόζουμε τους νόμους μόνο εάν σέβονται το δημοκρατικό σύνταγμα. Είναι υπακοή στη Χάρτα και όχι πολιτική ανυπακοή” του απάντησε από τη Νάπολη ο Ντε Ματζίστρις εκθειάζοντας το γεγονός ότι πολλοί δήμοι αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το δημοτολόγιό τους για διακρίσεις. “Η εγγραφή στο δημοτολόγιο είναι βασική, γιατί επιτρέπει στα άτομα να έχουν δικαιώματα. Διακυβεύονται τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, η βοήθεια και η υγεία, το άσυλο”, συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Νάπολης και πρώην δικαστικός Ντι Ματζίστρις. “Στην Πεσκάρα, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Ιταλίας, το πρώτο νεογέννητο του έτους είναι παιδί μιας οικογένειας μεταναστών” τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Μάρκο Αλεσαντρίνι, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον Σαλβίνι, για να καταγγείλει ότι “οι δήμαρχοι βρισκόμαστε μπροστά στις εγκληματικές επιλογές του Σαλβίνι, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα”.

Παραίτηση για την αντιεμβολιαστική υστερία

Βολές κατά της κυβέρνησης έριξε και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλία (ISS) Βάλτερ Ριτσιάρντι, ο οποίος παραιτήθηκε διαφωνώντας με τις “μη επιστημονικές έως αντιεπιστημονικές” πολιτικές ή μάλλον καλύτερα την “αλλεργία” α λα Τραμπ της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των μικρών παιδιών και τις προκαταλήψεις ότι οι μετανάστες είναι φορείς ασθενειών.

Ο Ριτσιάρντι τόνισε ότι αναγκαζόταν να “αυτολογοκριθεί” για “να μην έρθει σε αντίθεση με την πολιτική γραμμή” ή με δηλώσεις του Σαλβίνι ότι “ως πατέρας θεωρεί ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλά υποχρεωτικά εμβόλια, άχρηστα και επικίνδυνα”, κάτι που “δεν είναι απλώς μη επιστημονικό, είναι αντιεπιστημονικό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL