Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Habemus... προϋπολογισμό στην Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Habemus... προϋπολογισμό στην Ιταλία

“Αποφύγαμε τις κυρώσεις για υπερβολικό έλλειμμα από τις Βρυξέλλες, που θα οδηγούσε στην επιτροπεία της χώρας για 5 με 7 χρόνια”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία, δηλώντας επίσης ότι δεν θα παραιτηθεί μετά την επεισοδιακή ψήφιση του νέου προϋπολογισμού της χώρας με 313 υπέρ και 70 κατά και την υιοθέτηση της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο νέος προϋπολογισμός υπεγράφη το βράδυ του Σαββάτου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα, στην εφημερίδα της κυβέρνησης, κλείνοντας προς το παρόν την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαμέσου του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προειδοποίησε τη Ρώμη ότι θα ελέγχει την εφαρμογή του. Υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψήφισαν 327 βουλευτές και κατά 228. “Πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως οι νέες μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω να ήταν ο τελευταίος προϋπολογισμός με το δικαίωμα βέτο της Ε.Ε.” προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, καθιστώντας σαφές ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί ο νόμος περί οπλοκατοχής - οπλοχρησίας για... νόμιμη άμυνα.

“Είμαστε ικανοποιημένοι για την έγκριση, τώρα θα έχουμε κάποιες ημέρες διακοπών”, τόνισε ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, εκτιμώντας ότι “το 2018 έκλεισε με τον πρώτο οικονομικό προϋπολογισμό της αλλαγής”.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι Ελεύθεροι και Ίσοι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, παρ' όλο που οι βουλευτές τους παρέμειναν στην αίθουσα της Βουλής, ενώ με την ψήφιση του προϋπολογισμού άρχισαν να διευρύνονται οι αποστάσεις ανάμεσα στη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια, με τον Σαλβίνι να δηλώνει ότι “πέρασε η εποχή του Μπερλουσκόνι”. Το Κ5Α ζήτησε εξηγήσεις από τους 10 βουλευτές του που δεν παρευρέθηκαν στην ψηφοφορία.

“Βγάλτε αμέσως αυτό το post για την τρομοκρατία. Είναι μπούμερανγκ”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος ζήτησε να διαγραφεί από το blog του κινήματος ανάρτηση που υποστήριζε ότι “δεχόμαστε επίθεση”. “Ως πρόεδρος της Βουλής, λέω ότι η δημοκρατία δεν δέχεται επίθεση. Όλοι εκφράζονται ελεύθερα,τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν την δουλειά τους: είναι δικαίωμά τους να απορρίψουν τον προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει καμία επίθεση των λόμπι, ο καθένας κάνει την δουλειά του και θα την υπερασπιστώ πάντα, εδώ μέσα και έξω από εδώ”, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του Κ5Α Ρομπέρτο Φίκο, καταδικάζοντας στην πράξη την επίμαχη ανάρτηση στο blog του κινήματος.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού ξεκινά στην Ιταλία η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι μέσα στον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν τα διατάγματα για το εισόδημα του πολίτη, των 780 ευρώ τον μήνα, που θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο, χωρίς να ξέρει κανείς ακόμη ποιους θα συμπεριλαμβάνει, όπως και το διάταγμα για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, δύο μεταρρυθμίσεις που στήριξε το Κ5Α. Αντίθετα, η Λέγκα εξασφάλισε με την ψήφιση του προϋπολογισμού την οριζόντια φορολόγηση flat tax που προβλέπει για το 2019 τη φορολόγηση των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο έως 65.000 ευρώ με 15% ή 5% για τα πέντε πρώτα χρόνια δραστηριότητας. Από το 2020 προβλέπεται η φορολόγηση 20% στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο ή εισοδήματα μεταξύ 65.000 και 100.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL