Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ο πόλεμος και η πείνα δεν σταματούν την Πρωτοχρονιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόλεμος και η πείνα δεν σταματούν την Πρωτοχρονιά

Ήταν φθινόπωρο του δύσκολου 2015 όταν ο κάθε μη αναίσθητος άνθρωπος στον πλανήτη ένιωσε μια φωτογραφία να του ρίχνει γροθιά στο στομάχι. Ήταν η φωτογραφία του άψυχου κορμιού του μικρού Αϊλάν, ενός αγοριού με κόκκινο μακό και τζιν, που το ξέβρασαν τα κύματα στα παράλια της Αλικαρνασσού.

Αυτή η φωτογραφία αναδείκνυε όλο το δράμα των Σύρων προσφύγων. Των ανθρώπων που μέχρι το 2010 ζούσαν σαν και μας. Δούλευαν, μεγάλωναν και σπούδαζαν τα παιδιά τους, σχεδίαζαν τις διακοπές τους. Και μέσα σε λίγα χρόνια έτρεχαν να ξεφύγουν από έναν πόλεμο που ακόμη και σήμερα δεν λέει να τελειώσει. Παράλληλα, η φωτογραφία πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και κατανόησης για τον πόνο του άλλου.

Μετά ήρθαν τα συρματοπλέγματα στη βαλκανική διαδρομή, οι φόβοι ότι οι πρόσφυγες θα μας φάνε -ή θα μας εξισλαμίσουν- πυροδοτημένοι από τη νέα Δεξιά των Όρμπαν και σία. Η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων απέδειξε ότι δεν μπορεί πολιτικά -ενώ σαφώς μπορεί και οικονομικά και κοινωνικά- να αντιμετωπίσει ένα προσφυγικό κύμα 1 εκατομμυρίου ανθρώπων από μια χώρα σχετικά μικρή και σχετικά κοντά στις δυτικές συνήθειες, όπως η Συρία. Το ερώτημα που έθεταν πολλοί από τότε ήταν τι θα γίνει εάν... "σκάσει" μια χώρα πολύ μεγαλύτερη, όπως η Τουρκία ή το Πακιστάν;

Στα χρόνια που πέρασαν, η κατάσταση στην Τουρκία, το Πακιστάν και σε πολλές άλλες χώρες δεν βελτιώθηκε. Μπορεί το καπάκι της χύτρας να είναι ακόμη κλειστό, αλλά η σούπα κοχλάζει. Όπως δεν βελτιώθηκε -αντιθέτως, έχει χειροτερεύσει πολύ- το κλίμα στην Ευρώπη για τους ανθρώπους που διώκονται για τις πεποιθήσεις τους, τη θρησκεία τους, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, που τρέχουν να ξεφύγουν από πολέμους, φυσικές καταστροφές, πείνα, φτώχεια και έλλειψη προοπτικής. Οπότε, κάθε νέο προσφυγικό κύμα -το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλειστεί τη χρονιά που έρχεται- θα δοκιμάσει σκληρά τόσο τις αντοχές των κοινωνιών υποδοχής όσο, και μάλιστα πολύ περισσότερο, τους ίδιους τους κυνηγημένους. Το θλιβερό είναι ότι ελάχιστοι συγκινούνται πλέον από τους νέους Αϊλάν, ότι, για να φτάσει στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων ένα νέο ναυάγιο, θα πρέπει ο αριθμός των πνιγμένων να είναι τουλάχιστον τριψήφιος.

Η πρόγνωση του ΟΗΕ

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό είναι τουλάχιστον σκοτεινή η πρόγνωση του ΟΗΕ για το 2019: Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι 132 εκατομμύρια άνθρωποι θα καταφέρουν να επιβιώσουν τη νέα χρονιά μόνο εάν τους δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Ταυτόχρονα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε πολλά εκατομμύρια από αυτούς δεν θα φτάσει ποτέ η βοήθεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν τους υπολογισμούς τους βασιζόμενοι στις υφιστάμενες ένοπλες συρράξεις και τις αναπόφευκτες φυσικές καταστροφές. Δεν προεξοφλούν και νέους πολέμους. Εκτιμούν, ωστόσο, για παράδειγμα, ότι στο Νότιο Σουδάν, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στη Συρία η εξαθλίωση και η πείνα θα ενταθούν. Οι πόλεμοι σ’ αυτές τις γωνιές του κόσμου κρατάνε πολλά χρόνια και οι αντοχές των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε εμπόλεμες περιοχές ή είναι εσωτερικοί πρόσφυγες ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις γειτονικές – φτωχές- χώρες έχουν εξαντληθεί.

Οι χρηματικές ανάγκες

Ο συντονιστής της έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ υπολογίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και όλες οι συνεργαζόμενες οργανώσεις μπορούν να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς την επιβίωση μόλις 94 εκατομμυρίων ανθρώπων από τους ασθενέστερους. Αυτή η επιβίωση μεταφράζεται σε καταυλισμούς, τρόφιμα, γιατρούς και φάρμακα και υποτυπώδη σχολεία. Για περισσότερους δεν επαρκούν τα χρήματα του ΟΗΕ. Συνεπώς, τα υπόλοιπα 38 εκατομμύρια εξαρτώνται από την καλή θέληση των κυβερνήσεων και άλλων οργανισμών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για να χρηματοδοτήσει τη δική του δράση, ο ΟΗΕ έχει προϋπολογίσει για το 2019 περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια, όσα περίπου και το 2018. Μόνο για τη Συρία εκτιμά ότι χρειάζονται 3 δισ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του ΟΗΕ καλύπτεται από τις εισφορές των κρατών - μελών του, για την ακρίβεια των μελών του που μπορούν να πληρώσουν. Πέρσι είχαν συμφωνήσει να συνεισφέρουν στον ΟΗΕ 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ, πλην όμως μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είχαν καταβάλει κάτι παραπάνω από τα μισά, 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πού πήγε η βοήθεια το 2018

Πριν από έναν μήνα είχαν σοκάρει τη διεθνή κοινότητα οι φωτογραφίες και οι στατιστικές των παιδιών που πεθαίνουν από την πείνα στον σχεδόν αποσιωπημένο πόλεμο της Υεμένης. Οι στατιστικές θα ήταν πολύ πιο ζοφερές εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν μοίραζαν συσσίτια σε σχεδόν 8 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην καθημαγμένη χώρα. Ωστόσο, ξεπερνούν τα 14 εκατομμύρια αυτοί που απειλούνται άμεσα στην Υεμένη από τον λιμό. Στη Συρία, πάλι, ο ΟΗΕ καλύπτει τις ιατρικές και στεγαστικές ανάγκες 5,4 εκατομμυρίων εσωτερικών προσφύγων, ενώ χρηματοδοτεί και τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και την Αίγυπτο. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για το προσφυγικό στην Τουρκία, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 2,5 εκατομμύρια Σύροι, το καλύπτει για την ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος της συμφωνίας της με την Τουρκία για να κρατά ουσιαστικά τα σύνορά της κλειστά. Επιπλέον, οι οργανώσεις του ΟΗΕ έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα των μεγάλων φυσικών καταστροφών στις πιο αδύναμες χώρες, όπως για παράδειγμα των σεισμών στο Σουλαβέζι της Ινδονησίας, στην Αϊτή, στην Οαχάκα κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL