Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
"Δεν είμαστε πια τα κορόιδα, κύριοι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν είμαστε πια τα κορόιδα, κύριοι"

Τα αμερικανικά ΜΜΕ του υπενθύμιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι δύο χρόνια μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο δεν είχε επισκεφτεί, όπως τόσοι προκάτοχοί του, αμερικανικά στρατεύματα σε κάποια πολεμική ζώνη. Ο Ντόναλντ Τραμπ τελικά το έκανε, παίρνοντας μαζί και τη σύζυγό του Μελάνια, με μια επίσκεψη - αστραπή στο πολύπαθο Ιράκ. Το μήνυμα που έστειλε βέβαια από εκεί ήταν εντελώς διαφορετικό από τα καθιερωμένα.

Κατά την τρίωρη παραμονή του στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ, ο Τραμπ εξήγησε στους μάλλον εμβρόντητους Αμερικανούς στρατιώτες πόσο κορόιδα πιάστηκαν. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας. Δεν είναι δίκαιο όταν το φορτίο πέφτει όλο πάνω μας... Έχουμε διασκορπιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε χώρες που ο λαός μας δεν έχει καν ακουστά. Ειλικρινά, είναι γελοίο" τόνισε προτού καταλήξει: "Δεν είμαστε πια τα κορόιδα, κύριοι".

Ήταν αναπόφευκτο να αναφερθεί και στην αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Συρία, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα προκαλώντας την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις. Όπως είπε, οι "στρατηγοί" του ζητούσαν διαρκώς εξάμηνες παρατάσεις της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα για να ολοκληρώσουν το ξερίζωμα του Ισλαμικού Κράτους. "Μπορούμε να έχουμε και άλλο χρόνο, είπαν. Όχι, τους είπα, είχατε ήδη αρκετό χρόνο. Τους έχουμε ρίξει νοκ αουτ" τόνισε.

Πέρα από το μήνυμα "Πρώτα η Αμερική" προς το εκλογικό του ακροατήριο, ο Τραμπ άφησε πάντως επίσης να εννοηθεί ότι ο απομονωτισμός του δεν θα τον οδηγήσει ποτέ στο σημείο να εγκαταλείψει την προσπάθεια ελέγχου της Μέσης Ανατολής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, "δεν έχει κανένα σχέδιο" να αποσύρει μετά τις δυνάμεις στη Συρία και τους 6.000 Αμερικανούς στρατιώτες που παραμένουν στο Ιράκ. Στην πτήση για το Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε μάλιστα στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι το Ιράκ θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμεύσει σαν ορμητήριο για επιδρομές στη Συρία.

Άλλη μια πρωτοτυπία της επίσκεψης Τραμπ στο Ιράκ ήταν το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι. Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, οι ιρακινές αρχές ειδοποιήθηκαν "για λόγους ασφαλείας" μόλις δύο ώρες πριν από την ώρα της συνάντησης, η οποία είχε προγραμματιστεί από τον Λευκό Οίκο.

Η ιρακινή κυβέρνηση επικαλέστηκε "διαφορά απόψεων" αναφορικά με την οργάνωση της συνάντησης, τη στιγμή που στο κοινοβούλιο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατήγγειλαν την "κραυγαλέα παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας" από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

"Η αμερικανική κατοχή έχει τελειώσει" δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Σαμπάχ Αλ Σαϊντί, τονίζοντας ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει τη χώρα του σαν αποικία. Βουλευτές και από τα δύο μπλοκ του διχασμένου ιρακινού κοινοβουλίου ζητούσαν την ίδια ώρα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα και υπόσχονταν να ορίσουν ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL