Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
ΗΠΑ: Οι προεδρικοί χειρισμοί άναψαν φωτιές στο δημόσιο και στην οικονομία / Χριστουγεννιάτικο καψόνι από τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Οι προεδρικοί χειρισμοί άναψαν φωτιές στο δημόσιο και στην οικονομία / Χριστουγεννιάτικο καψόνι από τον Τραμπ

Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει για μία ακόμη φορά τα τελευταία 24ωρα η αμερικανική κυβέρνηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στις αμερικανικές χρηματαγορές, με συνέπεια ο υπουργός Οικονομικών να συναντηθεί εσπευσμένα με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων τραπεζών σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Η μίνι κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η αποχώρηση του Τζέιμς Μάτις από το υπουργείο Άμυνας έπειτα από την απρόσμενη απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία, το shutdown στις λειτουργίες του αμερικανικού Δημοσίου αλλά και οι φήμες για επικείμενη αποπομπή του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας δημιούργησαν το εκρηκτικό μείγμα που έφερε μια από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες πτώσεις που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Έτσι, την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν, σε μια αρκετά ασυνήθιστη κίνηση, συναντήθηκε με τους προέδρους των μεγαλύτερων τραπεζών προκειμένου να διαβεβαιώσει πως υπάρχει "άφθονη ρευστότητα" για όλες τις λειτουργίες της αγοράς. Ήταν μια ανακοίνωση που, για πολλούς αναλυτές, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές αντί να τους καθησυχάσει, πόσο μάλλον όταν συνοδεύθηκε από τη σύγκληση χθες, στον Λευκό Οίκο, της ομάδας εργασίας για τη λειτουργία των χρηματαγορών, ενός οργάνου που δημιουργήθηκε μετά από το "κραχ" του 1987 και έχει ως αποστολή τη αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεν φαίνεται στον ορίζοντα λύση για την έγκριση του προϋπολογισμού από το Κογκρέσο, με κίνδυνο να παραταθεί μέσα στο νέο έτος το κλείσιμο υπηρεσιών του αμερικανικού Δημοσίου εξαιτίας της απαίτησης του Προέδρου να εγκριθεί και η χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Από το πηδάλιο της Μπόινγκ στο τιμόνι του Πενταγώνου

Την ίδια ώρα, η αναταραχή στον Λευκό Οίκο συνεχιζόταν, με τον Τραμπ να ανακοινώνει ότι η αντικατάσταση του Μάτις θα γίνει την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Το πρόσωπο που ο Αμερικανός Πρόεδρος επέλεξε για να διαδεχτεί τον βετεράνο στρατιωτικό είναι ο Πάτρικ Σάναχαν, πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Boeing. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 56χρονος επιχειρηματίας δεν είχε την παραμικρή πολιτική εμπειρία όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος τον διόρισε υφυπουργό Άμυνας το περασμένο καλοκαίρι.

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τη Συρία

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον “διαβεβαίωσε” στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ότι θα “ξεριζώσει” ό,τι έχει απομείνει από το Ισλαμικό Κράτος.

“Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλίσουν τον συντονισμό ανάμεσα σε στρατιωτικούς, διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους των χωρών τους για να αποφύγουν το κενό εξουσίας που είναι πιθανόν να καταλήξει στην εκμετάλλευση της αμερικανικής αποχώρησης και της μεταβατικής φάσης στη Συρία” ανέφερε από την πλευρά της η τουρκική προεδρία για την ίδια συνομιλία.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία είναι “έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της απόφασης αυτής”. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αναπάντεχα την αποχώρηση "το συντομότερο δυνατόν" των 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία όπου συνεργάζονται με τις δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL