Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Ο Τραμπ ανακάτεψε την τράπουλα της Συρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ ανακάτεψε την τράπουλα της Συρίας

Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν μια προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία επανέλαβε μετά και την είσοδό του στον Λευκό Οίκο πριν από δυο χρόνια. Καθώς πλησιάζει στο μέσον της θητείας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήγγειλε την ταχεία αποχώρηση των δυνάμεων αιφνιδιάζοντας εχθρούς και συμμάχους. Οι εταίροι και οι αντίπαλοι των ΗΠΑ δεν κρύβουν πως ανησυχούν για το τι ακριβώς σηματοδοτεί η κίνηση αυτή, με ποιες σκοπιμότητες γίνεται, και αν το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον αποφάσισε όντως να εγκαταλείψει το "γήπεδο" της Συρίας στη Ρωσία καθώς και στον έτερο σύμμαχο του καθεστώτος Άσαντ, το Ιράν, το οποίο παραμένει όμως στο στόχαστρο της αμερικανικής πολιτικής και ενισχύει τους δεσμούς με την Τουρκία. Εκτός αν ο Τραμπ αληθινά εκτιμά ότι η χώρα του δεν έχει να κερδίσει κάτι ουσιαστικό από τον "βούρκο" της Συρίας και αφήνει τους άλλους να βουλιάξουν σε αυτόν οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας- που έχουν μακρά παράδοση αποικιοκρατίας και επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή- εμφανίστηκαν δυσαρεστημένες και διαφώνησαν με την εκτίμηση του Τραμπ ότι ολοκληρώθηκε η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους. Η βρετανική συμβολή στη συμμαχία κατά του ISIS περιορίζεται σε αεροπορική δράση, ενώ η γαλλική περιελάμβανε εκτός από την αεροπορία και μικρές χερσαίες δυνάμεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εύσημα στον Τραμπ, υπενθυμίζοντας όμως ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία στερούνταν νομιμότητας γιατί δεν είχε δώσει σχετική άδεια η κυβέρνηση της Δαμασκού. Αν πράγματι αποφάσισαν να φύγουν, θα κάνουν το σωστό, είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας πάντως ότι οι Αμερικανοί έχουν πει πολλές φορές πως θα φύγουν και από το Αφγανιστάν αλλά... παραμένουν. Με επιφυλακτικότητα αντέδρασε και η κυβέρνηση του Ισραήλ, τονίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να αντιδρά δυναμικά απέναντι στην ενίσχυση της ιρανικής παρουσίας στη Συρία.

Από την πλευρά της η Άγκυρα εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον των Κούρδων, που φαίνεται ότι εγκαταλείπονται για άλλη μια φορά μόνοι απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις, προδομένοι από συμμάχους στους οποίους πόνταραν για να κάνουν πράξη το όνειρο της ανεξαρτησίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν, που αντιμετωπίζει ως ζήτημα ύψιστης εθνικής ασφαλείας τη συντριβή των Κούρδων της βόρειας Συρίας διακήρυξε ότι "θα τους θάψει μέσα στα χαρακώματά τους". Τα τουρκικά ΜΜΕ συνδαυλίζουν παρακολουθώντας την κίνηση των αμερικανικών φορτηγών από βάσεις της Συρίας προς το Ιράκ. Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους και πολεμούν τα υπολείμματα των τζιχαντιστών στα νότια της χώρας, ανακοίνωσαν ότι εφόσον φύγουν οι Αμερικανοί, εκείνοι θα κατεθυνθούν βόρεια για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από μια τουρκική εισβολή.

Ασαφές χρονοδιάγραμμα και αντιρρήσεις

Ωστόσο, η εξαγγελθείσα αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια και ανατολική Συρία ίσως κρύβει εκπλήξεις. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές καθώς συνεργάτες του Τραμπ διαμήνυσαν ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί να υλοποιηθεί σε ένα μήνα, τη στιγμή που στελέχη του Πενταγώνου αναφέρουν ότι θα χρειαστούν περίπου εκατό ημέρες. Ασάφεια καλύπτει και τον αριθμό των στρατιωτών που θα φύγουν από τη συριακή επικράτεια. Υπολογίζονται ανεπίσημα σε δυο χιλιάδες περίπου, αλλά παραμένει άγνωστο αν σε αυτούς περιλαμβάνονται επίλεκτες μονάδες και "σύμβουλοι" που συνήθως παραμένουν σε περιοχές ενδιαφέροντος όταν αποχωρούν επισήμως οι άλλοι στρατιώτες.

Η Γαλλία ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση με την Ουάσιγκτον για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.«Τις ερχόμενες εβδομάδες, η Γαλλία θα είναι προσεκτική ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των εταίρων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η προστασία των πληθυσμών της βορειοανατολικής Συρίας και η σταθερότητα αυτής της περιοχής πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία και οποιαδήποτε επιστροφή των τρομοκρατών», τόνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τραμπ: Όχι τζάμπα χωροφύλακας

Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, o Τραμπ επανήλθε χθες στο θέμα της Συρίας απαντώντας παράλληλα στην κριτική που δέχεται από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικανούς ότι κάνει ένα σοβαρό λάθος που θα πληρώσει στο μέλλον η Αμερική. «Η αποχώρηση από τη Συρία δεν ήταν έκπληξη. Έκανα εκστρατεία γι' αυτό επί χρόνια, και πριν από έξι μήνες, όταν ήθελα πολύ δημόσια να το κάνω αυτό, συμφώνησα να μείνω κι άλλo. Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του ISIS. Κάναμε δουλειά εκεί. Είναι καιρός να γυρίσουμε σπίτι και να ανοικοδομήσουμε #MAGA» [Make America Great Again - Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά] έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο Twitter.

«Θέλουν οι ΗΠΑ να είναι ο χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής, χωρίς να παίρνουν ΤΙΠΟΤΑ [σε αντάλλαγμα] για την απώλεια πολύτιμων ζωών και για τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν για να προστατεύσουν άλλους που, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε; Θέλουμε να είμαστε εκεί για πάντα; Είναι καιρός άλλοι να πολεμήσουν τελικά», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Η κατανόηση του Πούτιν...

Το βέβαιο είναι ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει πλέον στη Ρωσία, που εδραίωσε τη στρατιωτική παρουσία της και ανέλαβε, μαζί με το Ιράν και την Τουρκία, να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά του συριακού εμφυλίου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, οι τρεις χώρες προωθούν τη συγκρότηση συντακτικής συνέλευσης για νέο σύνταγμα, το οποίο θα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, δηλαδή θα περιορίζει το κουρδικό όνειρο της ανεξαρτησίας σε μια αυτονομία εντός των συριακών συνόρων.

Αναφερόμενος χθες στους συμβιβασμούς που γίνονται στο θέμα της Συρίας, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία "αντιμετωπίζει με σεβασμό τα εθνικά συμφέροντα του τουρκικού λαού, βλέπουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν αυτούς τους συμβιβασμούς (...) προς όφελος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των σχέσεών μας". Σχολιάζοντας έμμεσα το πράσινο φως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αγορά πυραυλων Patriot από την Τουρκία και τις αμερικανικές πιέσεις στην Άγκυρα να μην αγοράσει S-400 από τη Ρωσία, o Πούτιν σημείωσε ότι "η Τουρκία, παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της συμμαχίας, ταυτόχρονα διεξάγει ανεξάρτητη πολιτική". "Αυτό το εκτιμούμε, καθώς δημιουργεί όρους προβλεψιμότητας και σταθερότητας στις σχέσεις μας", συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

...και η επίσκεψη Ροχανί στην Άγκυρα

Η κρίση της Συρίας και οι διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Τεχεράνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στην τουρκική πρωτεύουσα. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας "πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές" δεδομένου ότι υπάρχουν κουρδικοί πληθυσμοί και στα δικά τους εδάφη, απέφυγαν όμως να σχολιάσουν δημόσια τις ανακοινώσεις Τραμπ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι θα συνεχιστεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών παρά τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. "Θα συνεχίσουμε να είμαστε με το μέρος του αδελφού ιρανικού λαού... οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι άδικες, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής και τη σταθερότητα", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ ο Ιρανός ομόλογός του κατήγγειλε την Ουάσιγκτον για "μονομερείς και βάρβαρους αποκλεισμούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL