Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Απειλή νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απειλή νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία

Σε τεντωμένο σκοινί είναι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα εξαιτίας των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν για νέα τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. Παρά τις επίσημες και ανεπίσημες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, που συνοδεύτηκαν από την ενίσχυση των αμερικανικών φυλακίων και τη δημιουργία νέων παρατηρητηρίων κοντά στις τουρκικές θέσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός μπορεί να εξαπολύσει την επίθεση "ανά πάσα στιγμή" ανατολικά του Ευφράτη για να καταστρέψει τον "διάδρομο της τρομοκρατίας".

"Μπορεί μια νύχτα να έλθουμε εντελώς αιφνιδιαστικά... χωρίς να βλάψουμε τους Αμερικανούς στρατιώτες", τόνισε απειλητικά ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο Ικόνιο. Την ίδια ώρα, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ενίσχυαν τις αμυντικές θέσεις τους, από το Κομπάνι, μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, καθώς και στον στρατηγικής σημασίας κουρδικό θύλακο της Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη, όπου υπάρχει ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Παράλληλα, οι κουρδικές δυνάμεις με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη συνέχισαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους στα νοτιοανατολικά της χώρας, στην πλούσια σε πετρέλαιο παραμεθόριο με το Ιράκ.

Η απειλή του Ερντογάν διατυπώθηκε τρεις ημέρες μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν με "πιο αποτελεσματικό" τρόπο στη βόρεια Συρία. Ωστόσο η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση κατέστησε σαφές πως τίποτα δεν άλλαξε στην αποστολή της και πως τα φυλάκια παραμένουν εκεί που είχαν στηθεί, διαψεύδοντας τουρκικά δημοσιεύματα περί αποχώρησης των Αμερικανών.

Ακολούθησαν, το Σαββατοκύριακο, τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ, κατά οχυρώσεων των ανταρτών του PKK στο όρος Σιντζάρ και άλλες ορεινές περιοχές. Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν και χθες μέσα στο βόρειο Ιράκ, την ώρα που ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, ο Μπρετ Μακγκάρκ, βρισκόταν στο Ερμπίλ για συνομιλίες με την ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν. Κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των Κούρδων αδελφών στη Συρία και παρουσίασε ιδέες για την επίλυση του προβλήμετος, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Σημειώνεται ότι ο τουρκικός στρατός, με διαδοχικές στρατιωτικές εισβολές από το 2016 στη βόρεια Συρία, πρώτα απέκοψε και στη συνέχεια κατέλαβε την κουρδική περιοχή του Αφρίν, όπου παραμένει μέχρι σήμερα ως δύναμη κατοχής.

Είναι πλέον φανερό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος από τη μια ανεβάζει τους τόνους απέναντι στους Κούρδους και από την άλλη επιδιώκει ένα παζάρι με το Λευκό Οίκο για κάποιο ή κάποια από τα άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, από το βόρειο Ιράκ μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που παραμένει στην εξίσωση η προμήθεια του τουρκικού στρατού με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 και ρωσικούς πυραύλους S-400. "Δεδομένου ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα", είπε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν.

Διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν σήμερα στη Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αναμένεται πως θα ανακοινωθεί ο σχηματισμός ενός συμβουλίου που θα αναλάβει να συντάξει το νέο σύνταγμα της Συρίας. Στο συμβούλιο αυτό θα εκπροσωπούνται η κυβέρνηση της Δαμασκού και στελέχη της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία του Σότσι στην οποία συμμετέχουν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.

Με βάση τη διαδικασία και τις εγγυήσεις του Σότσι εφαρμόστηκε η κατάπαυση του πυρός στα περισσότερα μέτωπα της Συρίας ενώ αποφεύχθηκε η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Οι Αμερικανοί δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας του Σότσι αλλά η συμμαχία τους με τους Κούρδους σημαίνει ότι ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα σχεδόν το ένα τρίτο της συριακής επικράτειας.

Η Άγκυρα, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον συριακό εμφύλιο στηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, ολοκλήρωσε χθες μια στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών απέναντι στον Άσαντ, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να συνεργαστεί ακόμα και με τον Άσαντ, εφόσον κέρδιζε σε "ελεύθερες και δίκαιες εκλογές". Προηγήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ στη Δαμασκό την περασμένη Κυριακή και οι συνομιλίες με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, που "έσπασαν" τον αποκλεισμό του καθεστώτος από τον αραβικό κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL