Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ουγγαρία / Ουγγαρία: Έντονες αντιδράσεις για τον "νόμο της σκλαβιάς" του Όρμπαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουγγαρία / Ουγγαρία: Έντονες αντιδράσεις για τον "νόμο της σκλαβιάς" του Όρμπαν

Στη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ενδέχεται να αποδειχτεί για την ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία η προσπάθεια θεσμοθέτησης του εργασιακού Μεσαίωνα. Ο "νόμος της σκλαβιάς" που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο προκαλεί συνεχείς διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες βουλευτών της αντιπολίτευσης στο κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης.

Για πέμπτη φορά μέσα στην τελευταία εβδομάδα, οι δρόμοι της Βουδαπέστης πλημμύρισαν χθες από διαδηλωτές που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε έναν νόμο ο οποίος επιτρέπει στους εργοδότες να αυξάνουν τις ώρες υπερωριακής εργασίας σε 400 τον χρόνο και να πληρώνουν τους εργαζομένους τους γι’ αυτές έως και τρία χρόνια αργότερα.

Οι διαδηλώσεις που, σύμφωνα με το κυβερνητικό κόμμα Fidesz, οργανώνονται από... το ίδρυμα Σόρος, δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα για την κυβέρνηση καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνούνται να εγκαταλείψουν το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης απαιτώντας τηλεοπτικό χρόνο για να διαβάσουν κείμενο που να καταγγέλλει τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο βουλευτής Άκος Χαντάζι απομακρύνθηκε βίαια από το προσωπικό ασφαλείας, ωστόσο άλλοι βουλευτές παρέμεναν κλεισμένοι στο δωμάτιο όπου είχαν περάσει και την προηγούμενη νύχτα. Με αυτούς ενώθηκαν το πρωί της Δευτέρας και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης που πήδηξαν πάνω από τον φράχτη γύρω από το κτήριο όταν τους αρνήθηκαν την είσοδο.

Σύμφωνα με τα ουγγρικά ΜΜΕ, το κείμενο που οι βουλευτές θέλουν να διαβάσουν "στον αέρα" είναι μια καταγγελία του "νόμου της σκλαβιάς" καθώς και των νόμων που επιχειρούν να περιορίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ελευθερία του Τύπου.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο "νόμος της σκλαβιάς" εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μέσα σε σφυρίγματα και αποδοκιμασίες από βουλευτές της αντιπολίτευσης. "Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν εγκριθεί αρκετοί εξωφρενικοί νόμοι. Όμως αυτός ο νόμος προκαλεί μια αίσθηση αλληλεγγύης καθώς επηρεάζει σχεδόν όλους τους Ούγγρους" δήλωσε ο βουλευτής Μπενς Τορντάι.

Η κυβέρνηση του Fidesz με επικεφαλής της τον ακροδεξιό Βίκτορ Όρμπαν επανεξελέγη τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που συνοδεύτηκε από έντονη κινδυνολογία για την "εισβολή των μεταναστών" στην Ουγγαρία καθώς και θεωρίες συνωμοσίας με πρωταγωνιστή τον γνωστό επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, τον οποίο η κυβέρνηση Όρμπαν κατηγορεί για όλα τα δεινά της χώρας.

Εκτός από τον "νόμο της σκλαβιάς", η κυβέρνηση πέρασε επίσης νόμο που θεσπίζει διοικητικά δικαστήρια υπό κυβερνητική εποπτεία, τα οποία θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι δημόσιες διαμαρτυρίες και η διαφθορά.

Κόμματα της Αριστεράς και οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως ο νέος νόμος είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Όρμπαν προσπαθεί να διαβρώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, ζήτημα που την έχει φέρει αρκετές φορές αντιμέτωπη και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL