Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Χείρα βοηθείας από τους 27
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χείρα βοηθείας από τους 27

Tα νομικά και πολιτικά περιθώρια ελιγμών προκειμένου να βοηθήσουν τη Βρετανίδα ομόλογό τους εξέταζαν κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα ότι δεν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit. Μετά την πύρρειο νίκη της στην προχθεσινή διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του κόμματός της, η Τερέζα Μέι προσήλθε στη σύνοδο κορυφής ζητώντας “νομικές και πολιτικές” διαβεβαιώσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Όπως είπε, “άκουσε καθάρα τις ανησυχίες” όσων την καταψήφισαν, οι οποίοι ζητούν να μην είναι “μόνιμο” το λεγόμενο “backstop”, δηλαδή η έσχατη λύση που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές για την αποφυγή "σκληρών" συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει μια “άμεση λύση”, αλλά ελπίζει να ξεκινήσουν “εργασίες το συντομότερο δυνατό”.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν σαφές ότι θέλουν με κάθε τρόπο να τη βοηθήσουν, ωστόσο δεν πρόκειται να ανοίξουν και πάλι τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, για να ανταποκριθούν στο αίτημα της Τ. Μέι, οι 27 επρόκειτο να ετοιμάσουν μια πολιτική δήλωση που θα συνοδεύει τη συμφωνία και που θα χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τεχνάσματα προκειμένου να τονίσει τον προσωρινό χαρακτήρα του “backstop”. Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης αυτής, το “backstop” θα εφαρμοστεί για “σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο για όσο είναι απολύτως απαραίτητο”. Αυτό φυσικά δεν θα εξασφαλίζει νομικά το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο είναι, όπως όλα δείχνουν, το περισσότερο που μπορούν να προσφέρουν οι 27. Χθες, πάντως, φαίνεται πως έλαβαν χώρα ζυμώσεις προκειμένου να μπει μια προθεσμία εφαρμογής του "backstop", που ουσιαστικά θα κρατάει ως έσχατη λύση ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της τελωνειακής ένωσης και τη Βόρεια Ιρλανδία εντός της ενιαίας αγοράς.

Ευρωπαϊκή πηγή διεμήνυε όμως νωρίτερα πως τα περιθώρια αλλαγών είναι τόσο περιορισμένα, που μπορούμε να μιλάμε μόνο για επικοινωνιακές ασκήσεις. “Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας δεν είναι δυνατή”  δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να περιμένει η Τ. Μέι νομικές αλλαγές στη συμφωνία. Στην ίδια γραμμή, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι "δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα εξέλθουμε με κάποιες αλλαγές”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL