Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Γαλλία / Γαλλία: Από μηχανής Αλλάχ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Από μηχανής Αλλάχ...

"Αλλάχ Ακμπάρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος) φέρεται να φώναξε ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στη χριστουγενιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Το ίδιο θα μπορούσε να αναφωνεί ή έστω να σκέφτεται από χθες και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αφού το νέο τζιχαντιστικό χτύπημα έρχεται να τον βγάλει από μια εξαιρετική δυσμενή θέση.

Πόσο δυσμενή; Το συνδικάτο CGT είχε προγραμματίσει για αύριο Παρασκευή διαδήλωση με αίτημα την άμεση αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Χωρίς να έχουν πειστεί από τις εξαγγελίες που έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος στη διάρκεια του διαγγέλματός του, τα "Κίτρινα Γιλέκα" εμφανίζονταν αποφασισμένα για την "πέμπτη πράξη" των κινητοποιήσεών τους το Σάββατο. Το γαλλικό κοινοβούλιο θα συζητούσε απόψε την πρόταση μομφής που υπέβαλαν τα κόμματα της Αριστεράς. Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζονταν οι μαθητικές καταλήψεις σε περισσότερα από 450 Λύκεια της χώρας.

Όλα αυτά, ωστόσο, μοιάζουν πια μετέωρα, καθώς η νέα τρομοκρατική επίθεση επαναφέρει τη Γαλλία σε μια κατάσταση σχεδόν εμπόλεμη. Το έθνος συσπειρώνεται και πάλι απέναντι σε μια "εξωτερική" απειλή, η αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής παραμερίζεται μπροστά στο συλλογικό πένθος και τα έκτακτα αστυνομικά μέτρα των τελευταίων ημερών νομιμοποιούνται απόλυτα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλ Μπεγιουμπέ ζήτησε ευθέως τον τερματισμό των κινητοποιήσεων καθώς "υπήρξε ένα δραματικό περιστατικό στο Στρασβούργο και ο πρόεδρος ανταποκρίθηκε". Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, κάτι που συνεπάγεται αυτομάτως την επέκταση των αστυνομικών εξουσιών και την επαυξημένη επιτήρηση. Όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γαλλία, συνήθως στο κέντρο των πόλεων, βρίσκονται πλέον υπό αυστηρή περιφρούρηση.

Οι γαλλικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν στο μεταξύ τον ένοπλο που το βράδυ της Τρίτης άνοιξε πυρ στη χριστουγενιάτικη αγορά του Στρασβούργου σκοτώνοντας 3 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 13. Η αστυνομία έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ανθρώπου που φέρεται ως δράστης της επίθεσης. Πρόκειται για τον Σερίφ Σεκάτ, έναν 29άχρονο Γάλλο μαροκινής καταγωγής με βαρύ ποινικό μητρώο, ο οποίος φέρεται να ασπάστηκε τον τζιχαντισμό στη φυλακή.

Οι καταδίκες του Σεκάτ τον είχαν βάλει στο στόχαστρο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών από το 2016. Ο ύποπτος είχε μείνει στη φυλακή από το 2013 έως το 2015, διάστημα κατά το οποίο προσέλκυσε την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών για βιαιότητες, για τη ριζοσπαστικοποίηση των θρησκευτικών πρακτικών του και για τον προσηλυτισμό του.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν "με αρκετά σοβαρό τρόπο" μετά την αποφυλάκισή του το 2015, εξήγησε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ. Ο Γάλλος υπουργός αισθάνθηκε υποχρεωμένος να δώσει διευκρινήσεις, καθώς ακόμη και το πρακτορείο Reuters διερωτούταν νωρίτερα για την αποτελεσματικότητα των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, παρότι η κατηγορία των υπόπτων στην οποία βρισκόταν ο Σεκάτ περιλαμβάνει περίπου 26.000 άτομα.

Μολονότι έχει ένα "αρκετά σημαντικό" ποινικό μητρώο, ο ύποπτος "ουδέποτε έγινε γνωστός για αδικήματα συνδεόμενα με την τρομοκρατία" συνέχισε τις εξηγήσεις ο Νουνιέζ, διαψεύδοντας πως ο ύποπτος είχε προσπαθήσει να μεταβεί στη Συρία. Εκτός από τις γαλλικές φυλακές, ο ύποπτος είχε γνωρίσει και τις γερμανικές. Στη Γερμανία καταδικάστηκε για διαρρήξεις και έμεινε στη φυλακή για λίγο λιγότερο από έναν χρόνο προτού απελαθεί στη Γαλλία.

Πριν από την επίθεση της Τρίτης, ο φυγάς καταζητούνταν ήδη για μια υπόθεση ένοπλης ληστείας από συμμορία που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2018. Επρόκειτο μάλιστα να συλληφθεί την Τρίτη, όμως δεν ήταν στο διαμέρισμά του, όπου οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μια χειροβομβίδα και ένα πιστόλι. Μετά την επίθεση στο Στρασβούργο, πέντε γνωστοί του Σεκάτ τέθηκαν υπό κράτηση και ανακρίνονται στο πλαίσιο της έρευνας.

Το αν υπάρξει μεταστροφή ή όχι του πολιτικού κλίματος των τελευταίων ημερών θα φανεί μάλλον σήμερα, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης Μακρόν για τη διαχείριση της κρίσης των "Κίτρινων Γιλέκων" που κατέθεσαν οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί έδωσαν πρώτοι το σινιάλο για την υποβάθμιση της διαδικασίας, ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη σχετική ψηφοφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL