Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Το βρετανικό "διαζύγιο" έχει μπερδέψει τους "27"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το βρετανικό "διαζύγιο" έχει μπερδέψει τους "27"

Η τελευταία σύνοδος κορυφής της χρονιάς είχε προγραμματιστεί να είναι επικεντρωμένη στη μεατρρύθμιση της Ευρωζώνης, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μεταναστευτικό. Ωστόσο όλα δείχνουν πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Λονδίνο ένα είναι το θέμα που θα απασχολήσει επί της ουσίας τους Ευρωπαίους ηγέτες: πώς θα “σωθεί” η συμφωνία για το Brexit από τα “δόντια” των σκληροπυρηνικών του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος.

Η Τερέζα Μέι προσέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της διήμερης συνόδου κορυφής προκειμένου να “εκφράσει τις ανησυχίες της”, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως έχει κάνει ξεκάθαρο η ίδια, αυτό που ζητάει είναι διαβεβαιώσεις ότι η έσχατη λύση -το λεγόμενο “backstop”- που έχει συμφωνηθεί για την αποφυγή των "σκληρών" συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας (δηλαδή ουσιαστικά η παραμονή του Ην. Βασιλείου στην ενιαία αγορά) δεν θα εφαρμοστεί ή, αν εφαρμοστεί, θα είναι για περιορισμένο διάστημα.

Στη συνέχεια, μετά το δείπνο, η Μέι θα αποχωρήσει και, σε μια συζήτηση που αναμένεται να είναι μακρά, οι "27" θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο τι ακριβώς θα μπορούσαν εκείνοι να της προσφέρουν. “Κανείς δεν είναι κατά του Ηνωμένου Βασιλείου” δήλωνε χθες ο ίδιος αξιωματούχος αντικατοπτρίζοντας ακόμα μία φορά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί και οι δύο πλευρές μέσα στο χάος που έχει προκαλέσει το Brexit. Δηλαδή ότι από τη μια δεν μπορεί η Ε.Ε. να κάνει ούτε βήμα πίσω στο ζήτημα της Ιρλανδίας και από την άλλη προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο το σενάριο της άτακτης αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Ως εκ τούτου, σήμερα το βράδυ οι “27” θα ξενυχτήσουν προετοιμάζοντας μια απάντηση, η οποία θα μπορούσε να πάρει τη μορφή πολιτικής δήλωσης με διαβεβαιώσεις για το “backstop”, που, όμως, δεν θα ακυρώνει τη συμφωνία και επομένως είναι αμφίβολο εάν θα είναι αρκετή για να “περάσει” η συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, λοιπόν, θα επιστρέψουν στο ζήτημα της προετοιμασίας για ένα σενάριο “μη συμφωνίας”, καθώς, όπως σημείωνε χθες ο αξιωματούχος της Ε.Ε., οι πιθανότητες να μην υπάρξει συντεταγμένη έξοδος “αυξάνονται”.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της σημερινής ατζέντας, οι 28 ηγέτες θα έχουν να λύσουν μια ακόμη δύσκολη εξίσωση, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο πλέον είναι δεδομένο ότι δεν θα συμφωνηθεί πριν από τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάνει λόγο στην πρόσκλησή του στους ηγέτες για νέο στόχο συμφωνίας το “επόμενο φθινόπωρο”.

Για το μεταναστευτικό οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές αφού η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου έχει και επίσημα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες και η Επιτροπή επιθυμεί μέχρι τις ευρωεκλογές να εγκριθούν τουλάχιστον τα υπόλοιπα σκέλη της μεταρρύθμισης του κοινού συστήματος ασύλου.

Αύριο, τέλος, θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης με σκοπό να επικυρωθούν οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ θα γίνει και το πρώτο βήμα για έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, καθώς αναμένεται να δώσουν εντολή στους υπουργούς να εργαστούν το προσεχές διάστημα γι' αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL