Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δεν πείθουν οι εξαγγελίες Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν πείθουν οι εξαγγελίες Μακρόν

Τα μπλόκα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες της Γαλλίας έμειναν στη θέση τους. καθώς οι πενιχρές παραχωρήσεις που εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του δεν στάθηκαν ικανές να απαλύνουν κάπως τη γενικευμένη αίσθηση αδικίας που υποδηλώνουν οι κινητοποιήσεις των "Κίτρινων Γιλέκων".

Το διάγγελμα της Δευτέρας παρακολούθησαν περισσότερα από 23 εκατομμύρια Γάλλοι. Οι περισσότεροι όμως δεν φάνηκαν να πείθονται. Σφυγμομέτρηση της εταιρείας Odoxa έδειξε ότι το 59% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν εντυπωσιάστηκαν από τις εξαγγελίες Μακρόν και ότι μόλις το 40% δήλωσε ικανοποιημένο από αυτές.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να προσδιορίσουν το κόστος των μέτρων υπολογίζοντάς το στα 8 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που ενδεχομένως να εκτροχιάσει τον στόχο να μην ξεπεραστεί το 3% του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019.

O Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα "παρακολουθήσει με προσοχή την επίδραση των ανακοινώσεων που έκανε ο Πρόεδρος" Μακρόν στο γαλλικό έλλειμμα και τους όρους χρηματοδότησής τους.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις επικρίσεις των Βρυξελλών, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η αύξηση του ελλείμματος θα είναι "αυστηρά προσωρινή" και δεν πρόκειται να είναι "τεράστια". Η κυβέρνηση Μακρόν σχεδίαζε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,8% και ο Φεράν επέμεινε πως η Γαλλία θα "ανακτήσει έναν ρυθμό" κάτω του 3% από τον επόμενο χρόνο.

Πρόταση μομφής από τα κόμματα της Αριστεράς

Η πεισματική άρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να επαναφέρει τον φόρο στις μεγάλες περιουσίες προκαλούσε ταυτόχρονα τις σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της Αριστεράς, των συνδικάτων και των ίδιων των "Κίτρινων Γιλέκων".

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, κάλεσε τα "Γιλέκα" να συνεχίσουν το Σάββατο τις διαδηλώσεις τους, ενώ ο Ολιβιέ Φορ, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έγραψε στο Twitter ότι "ο νέος αυτός κόσμος είναι ο κόσμος του Σαρκοζί. Οι απαλλαγμένες από τον φόρο υπερωρίες θα πληρώνονται από τους ανέργους και τους συνταξιούχους". Ο Φιλίπ Μαρτινέ από το CGT έκρινε ότι ο Πρόεδρος "δεν κατάλαβε τίποτε ή δεν θέλει να κατανοήσει την οργή που εκφράζεται".

Έπειτα από αρκετές αναβολές, οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος υπέβαλαν τελικά χθες την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν που είχαν προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρόταση αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στις διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων".

Τη διαδικασία καθυστερούσε μέχρι τώρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που περίμενε το διάγγελμα του Μακρόν προτού τοποθετηθεί οριστικά. Χθες, ωστόσο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της πρωτοβουλίας. Ο εκπρόσωπός της Μπορίς Βογιό τόνισε ότι οι προτάσεις Μακρόν δεν σηματοδοτούν "αλλαγή πορείας" και πως ο Γάλλος Πρόεδρος απέτυχε να δώσει "δίκαιες και υπεύθυνες" απαντήσεις στην "κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική κρίση" αφήνοντας αρκετές "γκρίζες ζώνες".

Η πρόταση μομφής αναμένεται να συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο το νωρίτερο την Πέμπτη. Για να οδηγήσει πάντως στην πτώση της κυβέρνησης, η πρόταση θα πρέπει να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία, ένα ενδεχόμενο που θεωρείται απίθανο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς στο κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς δεν ξεπερνούν συνολικά τους 62.

"Αλχημείες" με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι "γκρίζες ζώνες" στις οποίες αναφέρθηκαν οι Σοσιαλιστές αφορούν κυρίως την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, μία απο τις βασικές εξαγγελίες στο διάγγελμα Μακρόν. Πηγές της γαλλικής κυβέρνησης έσπευσαν να διευκρινίσουν χθες ότι δεν πρόκειται για καθαρή μισθολογική αύξηση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι "οι απολαβές ενός εργαζομένου που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό (smic) θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 100 ευρώ μέσα στο 2019, χωρίς αυτό να κοστίσει ούτε 1 ευρώ στον εργοδότη".

Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση που ανακοίνωσε ο Μακρόν περιλαμβάνει την ήδη προγραμματισμένη -και εγκεκριμένη από το γαλλικό κοινοβούλιο- αναπροσαρμογή του smic από τον ερχόμενο χρόνο κατά 1,8%, μια αύξηση που αντιστοιχεί σε περίπου 20 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 80 ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την αύξηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, ένα επίδομα πρόνοιας που καταβάλλεται σε όσους εντάσσονται ή επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας. Εξ ου και η μη επιβάρυνση των εργοδοτών. Αν συνυπολογίσει κανείς και την άρνηση του Μακρόν να επαναφέρει τον λεγόμενο "φόρο πλούτου", είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι "αυτοχρηματοδοτούν την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης" όπως επισημαίνει εύστοχα η εφημερίδα "La Marseillaise".

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο ενθουσιώδεις αντιδράσεις στο διάγγελμα Μακρόν προήλθαν από την εργοδοτική ένωση Medef που επαίνεσε τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν επειδή επικεντρώνονται στην αγοραστική δύναμη χωρίς να "στοχοποιούν τις επιχειρήσεις".

Τα "Κίτρινα Γιλέκα", που συνέχισαν τα μπλόκα σε 45 οδικές αρτηρίες της Γαλλίας με βάση τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, δεν έδειξαν τον ίδιο ενθουσιασμό. "Είναι πολύ λίγα και πολύ αργά" τόνισε η εκπρόσωπός τους Μαξίμ Νικόλ, ενώ ο Μπενζαμέν Κοσί έκανε λόγο για "ημίμετρα". Υπήρξαν πάντως και εκπρόσωποι που υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης επίλυσης της κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι διαδηλωτές "δεν μπορούν να περάσουν τις ζωές τους στα οδοφράγματα".

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την πολιτική Μακρόν δεν περιορίζονται ωστόσο αποκλειστικά στα "Γιλέκα". Είναι κάτι που υπογράμμισε χθες και το γαλλικό υπουργείο Παιδείας ανακοινώνοντας ότι οι καταλήψεις στα λύκεια της χώρας ξεπερνούν πλέον τις 450.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL