Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της αποφυλάκισης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της αποφυλάκισης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Σε συζήτηση που έγινε το απόγευμα στο Στρασβούργο, εκφράστηκε η πλήρης στήριξη στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ), το οποίο κάλεσε την Τουρκία να επισπεύσει τη δικαστική υπόθεση του Ντεμιρτάς, υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας στην Ολομέλεια, τόνισε ότι "δεν μιλάμε μόνο για την μοίρα ενός ανθρώπου, αλλά για τη δημοκρατία στην Τουρκία, η οποία υπονομεύεται".

Ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ "αποτελεί ράπισμα για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει στείλει φυλακή όλους τους αντιφρονούντες". Επίσης, υποστηρίχθηκε η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε. και η επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή τουρκικών αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, σε παρέμβαση του, συνεχάρη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απόφαση του, την κυρία Μογκερίνι, την Κάτι Πίρι και όλους όσοι συνέβαλαν για την έκδοση ψηφίσματος, που, όπως δήλωσε, "μάλλον θα περάσει από την Ολομέλεια".

Ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι "ο Ντεμιρτάς το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπιστεί τον λαό του, τα δικαιώματα του λαού του". Επίσης, έθεσε το ερώτημα: "Τι άλλο πρέπει να κάμει η Κομισιόν για να είμαστε αποτελεσματικοί".

Είναι φανερό, είπε, ότι τα λόγια "δεν πιάνουν τόπο στα αυτιά του κ. Ερτογάν. Από τη μια μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν".

Πρέπει, κατέληξε ο κ. Χατζηγεωργίου, "να δούμε τι μέτρα μπορεί να ληφθούν. Αλλιώτικα θα μας μείνουν οι αποφάσεις".

Σημειώνεται ότι στις 18 και 19 του μηνός θα συνεδριάσει στην Άγκυρα η Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL