Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Γαλλία / Γαλλία: Επιχείρηση "εκτόνωση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Επιχείρηση "εκτόνωση"

Tέσσερις εβδομάδες κινητοποιήσεων και κοινωνικής αναταραχής στάθηκαν αρκετές για να καταδείξουν την απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και τους Γάλλους πολίτες. Έτσι, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποχρεώθηκε τελικά να βγει στο προσκήνιο για να αναλάβει τις ευθύνες του, να αναγνωρίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να αναγγείλει κάποια περιορισμένα διορθωτικά μέτρα, με την ελπίδα ότι η κοινωνική ανάφλεξη θα αποφευχθεί.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε "δικαιολογημένη" και "βαθιά" την οργή που εκφράζουν οι κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων". Με αυτοκριτική διάθεση, τόνισε επίσης ότι κάποιες δηλώσεις του "πλήγωσαν" στο παρελθόν συμπολίτες του και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν είναι αργά για να αναζητηθεί διέξοδος από τη σημερινή κρίση. Υποσχέθηκε μάλιστα να λάβει υπόψη, έστω και καθυστερημένα", τη "λευκή ψήφο", το 8,5% των Γάλλων που δεν επέλεξαν ούτε τον ίδιο ούτε τη Μαρίν Λεπέν στις περσινές εκλογές.

Το πρώτο μέτρο που ανήγγειλε για να αποδείξει ότι αφουγκράζεται το μήνυμα των διαδηλώσεων ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Άλλη μια υπόσχεση ήταν η κατάργηση της αύξησης του φόρου κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα από το 2019.

Οι παραχωρήσεις σταμάτησαν όμως εκεί. Ο Γάλλος Πρόεδρος δεσμεύτηκε μεν ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο βασικό αίτημα των "κίτρινων γιλέκων" για επαναφορά του λεγόμενου "φόρου πλούτου", τον οποίο κατάργησε λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του.

Ως αντιστάθμισμα, κάλεσε τις μεγάλες επιχειρήσεις να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα "επίδομα" στο τέλος του έτους και ανακοίνωσε ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019. "Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή" συνόψισε το μήνυμα του.

Πριν το διάγγελμά του, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε παρουσιάσει τις προτάσεις του στα πέντε μεγαλύτερα συνδικάτα (CGT, CFDT, FO, CFE-CGE και CFTC) και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις (Medef, CPME και U2P). Την ένταση με τα κόμματα της Αριστεράς που έχουν αναγγείλει την πρόθεσή τους να υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ίδια ώρα ο προερχόμενος από τους Σοσιαλιστές, υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν προτείνοντας στον Γάλλο Πρόεδρο να μιλήσει για ένα "νέο κοινωνικό μοντέλο" και ένα νέο "κοινωνικό συμβόλαιο" με τους πολίτες.

Την ανάγκη για κάποιου είδους εκτόνωση είχε υπογραμμίσει εμφατικά το Σάββατο η "τέταρτη πράξη" των πανεθνικών κινητοποιήσεων των "Κίτρινων Γιλέκων". Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας -η ανάπτυξη περίπου 90.000 αστυνομικών και η χρησιμοποίηση ακόμη και τεθωρακισμένων οχημάτων- και η προσπάθεια "ερημοποίησης" του Παρισιού δεν επέτρεψαν να επαναληφθούν τα σοβαρά επεισόδια που είχαν σημαδέψει τις διαδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου, όταν προκλήθηκαν ζημιές ακόμη και στο μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου.

Παρ' όλα αυτά, οι διαδηλωτές ήταν και πάλι πολλοί και οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις δεν έλειψαν. Περισσότερα από 180 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκειά τους, ενώ σχεδόν 2.000 άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές, με τις 1.700 προσαγωγές να εξελίσσονται σε προσωρινές κρατήσεις.

Σχολιάζοντας τις νέες κινητοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ έκανε λόγο για κρίση του έθνους και "καταστροφή" για τη γαλλική οικονομία. Χθες εκτίμησε ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων θα κοστίσουν 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας το τελευταίο τρίμηνο.

Η αλυσίδα καταστημάτων Printemps, που έκλεισε το πολυκατάστημα που αποτελεί τη ναυαρχίδα της στο Παρίσι το Σάββατο, μια από τις ημέρες που παραδοσιακά έχουν τη μεγαλύτερη καταναλωτική κίνηση ενόψει των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ότι καταγράφει πτώση 25-30% στις πωλήσεις της από το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL