Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Βρυξέλλες: Τέρμα το παζάρι με το Λονδίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρυξέλλες: Τέρμα το παζάρι με το Λονδίνο

Αμετακίνητες από τη θέση τους δηλώνουν οι Βρυξέλλες απέναντι στο χάος του Brexit μετά την αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Tην ίδια ώρα το Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάνθηκε υπέρ της δυνατότητας μονομερούς ανάκλησης του Brexit βάζοντας στο πλάνο το ενδεχόμενο μη αποχώρησης.

Συγκεκριμένα, με επείγουσα απόφασή του, κατόπιν προσφυγής των αρχών της Σκωτίας, ενόψει της σχετικής προγραμματισμένης ψηφοφορίας του βρετανικού Κοινοβουλίου, το ΔΕΕ έκρινε πως "το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την Ε.Ε.” έως τις 29 Μαρτίου του 2019, που είναι η προβλεπόμενη ημερομηνία αποχώρησης των Βρετανών.

"Μια τέτοια ανάκληση", προσθέτει το Δικαστήριο της Ε.Ε., "η οποία θα αποφασιστεί σε σεβασμό των δικών της συνταγματικών κανόνων, θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ένωση με αμετάβλητους όρους όσον αφορά το καθεστώς του κράτους - μέλους”. Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του Δικαστηρίου η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα σημείωσε πως η Επιτροπή τη “λαμβάνει υπόψη” της, ενώ δήλωσε ετοιμότητα για όλα τα σενάρια.

Η Επιτροπή έδωσε επίσης μια ξεκάθαρη απάντηση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε χθες πως επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία (ειδικά σε ό,τι αφορά τη λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας) με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Τ. Μέι επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο με την ηγεσία της Ε.Ε. (Ντόναλντ Τουσκ και Ζ.Κλ. Γιούνκερ) αλλά και συγκεκριμένους ηγέτες, όπως τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιρλανδό Λίο Βαράντκαρ.

Σε γενικές γραμμές οι Βρυξέλλες δείχνουν πρόθεση να “συνομιλήσουν” με την Τ. Μέι και ίσως η Βρετανίδα πρωθυπουργός να πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις από την πλευρά των ηγετών ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η συμφωνημένη λύση για τη Β. Ιρλανδία, δηλαδή να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση σε περίπτωση που μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου δεν βρεθεί κάποια άλλη λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων. Είναι όμως αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα είναι αρκετό για να περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε πως η συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι είναι "η καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία” αποκλείοντας το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης. “Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019” υπογράμμισε η Μ. Αντρέεβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL