Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ανάποδος Κόσμος / «Απλά, σκοτώστε τους!»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / «Απλά, σκοτώστε τους!»

Γιατί η εμβληματική φωτογραφία από το Βιετνάμ, εκείνη με το γυμνό κορίτσι που τρέχει να σωθεί από τις ναπάλμ, κρίθηκε «άσεμνη» και κόπηκε από το Facebook, αλλά επιτρέπεται στους χρήστες να χρησιμοποιούν αληθινές και κατασκευασμένες ειδήσεις για να καλλιεργούν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, ακόμα και να προτρέπουν σε πράξεις βίας; Στο ερώτημα αυτό, που επανέρχεται με πολλές αφορμές, η απάντηση της διαχειρίστριας εταιρείας είναι πως προσπαθεί να ελέγξει το περιεχόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι αναβαθμίζει διαρκώς την τεχνολογία της, εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική κατά της ρητορικής του μίσους, και ανταποκρίνεται στις σχετικές αναφορές των χρηστών.

Αλλά οι χρήστες του Facebook βρίσκονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με καινούργια «κατορθώματα», είτε αυτά αφορούν ένα έγκλημα (π.χ. στην Ελλάδα, όπου ένα θύμα δολοφονικής επίθεσης υβρίζεται ή απειλείται η ζωή ενός καθηγητή), είτε αφορούν τον πόλεμο κατά της παράτυπης μετανάστευσης (που κήρυξε ο Τραμπ στις ΗΠΑ) και τις προτροπές να σκοτωθούν οι «λαθρομετανάστες».

Κατά αναλογία με την Ελλάδα, όπου το σύνθημα είναι «πνίξτε τους», στις ΗΠΑ η μόνιμη επωδός πολλών αναρτήσεων είναι «απλά, πυροβολήστε τους». Ο ιστότοπος Daily Beast κατέγραψε πάνω από 100 τέτοια περιστατικά -τα περισσότερα από αυτά για το καραβάνι των μεταναστών που διέσχισαν την κεντρική Αμερική και έφτασαν στα σύνορα των ΗΠΑ- ενίοτε με καθ΄ υποτροπή δράστες, οι οποίοι συνέχιζαν ανενόχλητοι να προτρέπουν σε βία, άλλοτε σημειώνοντας ότι «οι σφαίρες είναι πιο φτηνές από τα συρματοπλέγματα» και άλλοτε «βάλτε μερικούς νεκρούς στη σειρά». Υπήρχαν και κάποιοι... μετριοπαθείς που συνιστούσαν «ναρκοπέδιο αντί για τείχος» ή «Μην τους σκοτώνετε. Πιάστε τους, κάνετέ τους δούλους και βάλτε τους να χτίσουν το τείχος μας». Εκτοξεύθηκαν επίσης απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας πολιτικών, δικαστών και δημοσιογράφων που τόλμησαν να αποδοκιμάσουν την πολιτική Τραμπ στο μεταναστευτικό και να καταγγείλουν τη ρητορική της βίας. Ο ιστότοπος σημείωσε ότι μόνο μετά από την επικοινωνία του με τους διαχειριστές του Facebook, τιμωρήθηκαν μερικοί από τους δράστες με αποκλεισμό 30 ημερών ή/και διαγράφηκαν αναρτήσεις που ολοφάνερα παραβίαζαν την πολιτική της πλατφόρμας. Για εκείνες που αρνήθηκε να διαγράψει, η εταιρεία έκρινε πως δεν παραβίασαν την πολιτική της και τη νομοθεσία, ενώ επέμεινε στην ελευθερία του λόγου.

Την προηγούμενη εβδομάδα δυο αμερικανικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Leadership Conference on Civil and Human Rights και Color of Change) κατήγγειλαν ότι το Facebook «απέτυχε να προστατεύσει την ασφάλεια των έγχρωμων χρηστών του», ενώ εξέφρασαν αμφιβολίες κατά πόσο η εταιρεία «θέλει ή μπορεί να διορθώσει το τοξικό περιβάλλον που η ίδια επέτρεψε να αναπτυχθεί».

Είναι αλήθεια πως στις ΗΠΑ το Facebook έχει βρεθεί στο στόχαστρο και των Ρεπουμπλικάνων, που το κατηγορούν ότι ανέχεται την ακραία ρητορική των αντιπάλων τους. Μήπως η διοίκηση μιας μεγάλης εταιρείας αναδεικνύεται σε «διαιτητή» μιας πολιτικής σύγκρουσης που ξεφεύγει από τα όρια της δημοκρατικής αντιπαράθεσης; Ποιος θα το κρίνει αυτό; Είναι επαρκές το νομικό οπλοστάσιο; Πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος όταν μπαίνει στο στόχαστρο διαδικτυακών προτροπών για τη θανάτωσή του και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μηνύσει εκείνον που εκτόξευσε την απειλή;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL