Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Γαλλία / Γαλλία: Η κυβέρνηση Μακρόν οχυρώνει το Παρίσι απέναντι στα "γιλέκα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Η κυβέρνηση Μακρόν οχυρώνει το Παρίσι απέναντι στα "γιλέκα"

Η κατάρρευση της γραμμής Μαζινό μάλλον είχε γίνει δεκτή με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Μέσα σ' ένα 24ωρο, η κυβέρνηση Μακρόν πέρασε από τις προσπάθειες κατευνασμού της λαϊκής οργής στον πιο ακραίο εκφοβισμό της κοινωνίας παρουσιάζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, την προγραμματισμένη για το Σάββατο νέα κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" ως εχθρική εισβολή.

Με επίσημες ανακοινώσεις και ανεπίσημες διαρροές, το Μέγαρο των Ηλυσίων πρειδοποίησε την κοινή γνώμη για την επικείμενη επέλαση των βαρβάρων. Επικαλούμενες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, πηγές της γαλλικής προεδρίας ισχυρίστηκαν ότι κάποιοι διαδηλωτές έρχονται στην πρωτεύουσα με στόχο "να βανδαλίσουν και να σκοτώσουν".

Βουλευτές του προεδρικού LREM (Η Δημοκρατία Εμπρός) αναπαρήγαγαν την ίδια ώρα θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται στο Διαδίκτυο υποστηρίζοντας ότι το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" στήθηκε στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν από τον πρώην συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ και "γκουρού" της αμερικανικής Ακροδεξιάς Στιβ Μπάνον.

Αλλά και οι επίσημες τοποθετήσεις δεν πήγαιναν πίσω. Μιλώντας στη Γερουσία, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάλεσε τα "κίτρινα γιλέκα" να μη διαδηλώσουν στο Παρίσι, όχι επειδή "τους απαγορεύεται να εκφραστούν", αλλά για να μην πέσουν "στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες". Η προειδοποίηση συνοδεύτηκε από την εξαγγελία μέτρων ασφαλείας που θύμιζαν πολεμική επιχείρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ανάπτυξη 65.000 μελών των δυνάμεων ασφαλείας για να αντιμετωπιστεί η τέταρτη πανεθνική κινητοποίηση των "γιλέκων". Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σχεδόν το σύνολο των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και της χωροφυλακής θα κινητοποιηθεί για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου ενώ μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι και η χρησιμοποίηση τεθωρακισμένων οχημάτων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλακέ ζήτησε χωρίς περιστροφές από τους πολίτες να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους το Σαββατοκύριακο. Και, για να σιγουρευτεί ότι θα κλειδώσουν και τις πόρτες, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει έξω από τα δημόσια κτίρια στρατεύματα που σήμερα χρησιμοποιούνται σε αντιτρομοκρατικές περιπολίες.

Με ένα τόσο απειλητικό "μαστίγιο", το "καρότο" έδειχνε εξαιρετικά ισχνό. Αφού παράθεσε όλα τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ο Φιλίπ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 δεν περιλαμβάνει έσοδα από τον επίμαχο φόρο για τα καύσιμα, πηγαίνοντας έτσι ένα βήμα παραπέρα από το εξάμηνο "πάγωμα" που είχε ήδη αναγγείλει.

Από κοντά και ο υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ υποσχέθηκε νέο πακέτο φοροαπαλλαγών και εξέφρασε την επιθυμία για αφορολόγητες υπερωρίες των εργαζομένων. Δεν παρέλειψε πάντως να προσθέσει ότι οι φοροαπαλλαγές αυτές θα πρέπει να πηγαίνουν "χέρι-χέρι" με τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Κράτησε για το τέλος την πολιτική ανάλυση, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία συγκλονίζεται τώρα από το ίδιο κύμα λαϊκισμού που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. "Μόνο που στη Γαλλία δεν εκδηλώνεται στις κάλπες αλλά στους δρόμους" τόνισε.

Την ίδια ώρα, τα "κίτρινα γιλέκα" συνέχιζαν να οργανώνουν την τέταρτη κάθοδό τους στη γαλλική πρωτεύουσα -την "Πράξη 4" όπως την αποκαλούν στα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τα οποία συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους. "Η Γαλλία έχει απηυδήσει! Θα είμαστε περισσότεροι, πιο δυνατοί και θα αγωνιστούμε για τον γαλλικό λαό. Συνάντηση στο Παρίσι στις 8 Δεκεμβρίου" ανέφερε το κάλεσμα μίας από τις ομάδες που διοργανώνουν τη διαδήλωση.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι τα προβλήματα για την κυβέρνηση Μακρόν δεν τελειώνουν το Σάββατο. Το συνδικάτο CGT κάλεσε τα μέλη του σε 48ωρη απεργία από την επόμενη Πέμπτη και απηύθυνε πρόσκληση στα "κίτρινα γιλέκα" για κοινές κινητοποιήσεις. Οι μαθητές συνέχισαν τις καταλήψεις στα σχολεία ενώ τόσο αγροτικές οργανώσεις όσο και οι οδηγοί φορτηγών εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από την Κυριακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL