Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Γαλλία / Γαλλία: Όπισθεν ολοταχώς από τον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Όπισθεν ολοταχώς από τον Μακρόν

Παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις ότι δεν επρόκειτο να υποκύψει στην πίεση των "δρόμων", ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε χθες ακριβώς αυτό, αναστέλλοντας για ένα εξάμηνο τις επίμαχες αυξήσεις στα καύσιμα. Η επόμενη κίνηση ανήκει τώρα στους διαδηλωτές με τα "κίτρινα γιλέκα", που σε πρώτη φάση τουλάχιστον δείχνουν να μην ικανοποιούνται από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Το σάλπισμα της υποχώρησης δεν προήλθε από τον Γάλλο Πρόεδρο, που παρέμεινε αθέατος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ. Έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και τη σταδιακή μετατροπή μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας στα βιαιότερα επεισόδια που σημειώνονται στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας τα τελευταία πενήντα χρόνια, ο Φιλίπ ανακοίνωσε την αναστολή των αυξήσεων τονίζοντας ότι "κανένας φόρος δεν δικαιολογεί το να διακυβεύεται η ενότητα του έθνους".

"Χιλιάδες Γάλλοι εξέφρασαν την οργή τους" τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. "Άκουσα αυτή την οργή και κατανοώ τη βάση, τη δύναμη και τη σοβαρότητά της" διαβεβαίωσε. "Είναι η οργή των Γάλλων που εργάζονται σκληρά και παρ' όλα αυτά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο".

Έπειτα από αυτό, ανακοίνωσε την εξάμηνη αναστολή των δύο μέτρων που είχαν προκαλέσει τις εντονότερες κοινωνικές αντιδράσεις, την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και την ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση του οδικού κώδικα. Η αναγγελία συνοδεύτηκε όμως και από την προειδοποίηση ότι νέες ταραχές δεν πρόκειται να γίνουν "ανεκτές" από την κυβέρνηση και ότι κάθε νέα κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" θα πρέπει να είναι ειρηνική και να έχει λάβει προηγουμένως την άδεια των αρχών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ζητούσε χωρίς περιστροφές την ακύρωση της νέας διαδήλωσης -της τέταρτης κατά σειρά- που έχουν προγραμματίσει τα "κίτρινα γιλέκα" για το Σάββατο. Άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του μακρονικού κινήματος "Η Δημοκρατία Εμπρός" Στανισλά Γκερινί ζητούσαν μια "ανάπαυλα" προκειμένου να υπάρξει διάλογος.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών διαλόγου, ο Φιλίπ επρόκειτο να συναντηθεί χθες το απόγευμα με εκπροσώπους των "κίτρινων γιλέκων", αλλά η συνάντηση ακυρώθηκε όταν άλλοι διαδηλωτές κατήγγειλαν και αποκήρυξαν τη συγκεκριμένη αντιπροσωπεία. Η έλλειψη συντονιστικού οργάνου και οι δυσκολίες στην εκπροσώπηση δεν επέτρεψαν μια σαφή εικόνα για τον αντίκτυπο της κυβερνητικής υποχώρησης.

Έτσι, τη στιγμή που κάποιοι ανάμεσα στους διαδηλωτές χαρακτήριζαν τα όσα ανήγγειλε ο Φιλίπ ως "μια καλή αρχή", άλλοι μιλούσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο για "ημίμετρα" και υπόσχονταν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. "Δεν είναι καθόλου αυτό που περιμέναμε" δήλωσε ο Ερίκ Ντρουέ, σημειώνοντας ότι το Σάββατο οι διαδηλωτές στο κέντρο του Παρισιού θα είναι περισσότεροι από ποτέ.

Ο Μπενζανμέν Κοσί, ακόμη ένας εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε από την πλευρά του ότι τα "κίτρινα γιλέκα" δεν ζητούν μόνο την απόσυρση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αλλά την αναδιανομή του πλούτου μέσω αυξήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες. Όσο για τη ματαιωθείσα συνάντηση της αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με τον Γάλλο πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι στην εποχή του Διαδικτύου ο διάλογος δεν προϋποθέτει φυσική παρουσία και μπορεί κάλλιστα να γίνει μέσω κοινωνικών δικτύων.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα πρέπει να προβληματίζει έντονα τη γαλλική κυβέρνηση είναι η επέκταση των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το σχολικό μέτωπο παραμένει ανοιχτό όπως επιβεβαίωσε χθες και η είδηση ότι 188 Λύκεια τελούν ήδη υπό κατάληψη. Και βέβαια, υπάρχει και η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα διαδήλωση που έχει αναγγείλει το CGT, το ισχυρότερο συνδικάτο της χώρας.

Όσον αφορά, τέλος, την επίδραση των διαδηλώσεων στη δημοτικότητας της κυβέρνησης, τα νέα ήταν μάλλον δυσάρεστα για τον Μακρόν και τον Φιλίπ. Όπως αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Ifop-Fiducial, η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου βρίσκεται ακόμη σε ελεύθερη πτώση. Μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο, ο Μακρόν κατόρθωσε να ισοφαρίσει το αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ, του λιγότερο δημοφιλούς ηγέτης στη σύγχρονη Ιστορία της Γαλλίας με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του σημερινού Γάλλου Προέδρου βρίσκεται πλέον στο 23%, δηλαδή έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, που έχασε 10 ποσοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας στο 26%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL