Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
"Κίτρινος πυρετός" για τον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κίτρινος πυρετός" για τον Μακρόν

Διέξοδο στη μεγαλύτερη κρίση της προεδρίας του αναζητεί ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαταλείποντας τη μέχρι τώρα άτεγκτη και μάλλον αλαζονική στάση του απέναντι στις διαδηλώσεις των "κίτρινων γιλέκων", κινητοποιήσεις οι οποίες φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ πλέον τα όρια ενός απλού κινήματος διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Ενδεικτικό είναι ότι η σκυτάλη των κινητοποιήσεων πέρασε χθες στους Γαλλους μαθητές.

Στον απόηχο των βιαιότερων κοινωνικών συγκρούσεων που σημειώνονται στη γαλλική πρωτεύουσα μετά τον Μάη του 1968, η κυβέρνηση Μακρόν συνέχισε χθες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είχε σειρά επαφών με θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ενώ σήμερα αναμένεται να δεχτεί και αντιπροσωπεία των "κίτρινων γιλέκων".

Συναντήσεις βέβαια που συνοδεύτηκαν από έντονη φημολογία -και προσεκτικές διαψεύσεις- για επικείμενη κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι διαδηλωτές με τα χαρακτηριστικά κίτρινα φωσφοριζέ γιλέκα που η γαλλική τροχαία υποχρεώνει τους οδηγούς να έχουν στα αυτοκίνητα τους πραγματοποίησαν το Σάββατο την τρίτη κατά σειρά εθνική κινητοποίησή τους (η πρώτη είχε σημειωθεί στις 17 Νοεμβρίου και η δεύτερη στις 24 του ίδιου μήνα) κατά των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Περισσότεροι από 100.000 διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία με τη συγκέντρωση του Παρισιού να καταλήγει σύντομα σε πολύ σοβαρά επεισόδια. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν επί ώρες με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έπνιξαν το κέντρο του Παρισιού στα χημικά. Ομάδες διαδηλωτών έκαψαν αυτοκίνητα, επιτέθηκαν σε τράπεζες και μεγάλα καταστήματα και προκάλεσαν ζημιές ακόμη και στην Αψίδα του Θριάμβου.

Νεκρή από δακρυγόνο

Η πυροσβεστική υπηρεσία κατέγραψε 249 πυρκαγιές ενώ η αστυνομία ανέφερε 263 τραυματίες και 363 συλλήψεις. Μόλις χθες μαθεύτηκε ότι μια 80χρονη έχασε τη ζωή της από θραύσματα δακρυγόνου στη Μασσαλία. "Έκλεινε τα παράθυρα του διαμερίσματός της για να αποφύγει τον καπνό από τα δακρυγόνα και δέχθηκε ένα κατά πρόσωπο" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλίμ Μούσα, δικηγόρος μιας φίλης του θύματος που κατοικεί στο απέναντι κτήριο. Άλλοι τρεις θάνατοι που συνδέονται έμμεσα με τις κινητοποιήσεις είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες εβδομάδες.

Δύο από τους τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα του Παρισιού, ο οποίος, όπως υπογράμμισαν δικαστικές πηγές, "δεν είχε ποτέ να διαχειριστεί έναν τόσο σημαντικό αριθμό κρατήσεων". Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ συνέχιζε την ίδια ώρα να μιλά για "επαγγελματίες ταραχοποιούς" που διείσδυσαν στις κινητοποιήσεις.

Ήταν μια εξήγηση ελάχιστα πειστική αφού την ίδια ώρα στις κινητοποιήσεις "διείσδυαν" και χιλιάδες μαθητές. Τουλάχιστον 100 σχολεία σε όλη τη Γαλλία τελούν πλέον υπό κατάληψη. Επτά μαθητές μάλιστα συνελήφθησαν από την αστυνομία όταν κάποιοι από αυτούς αναποδογύρισαν αυτοκίνητο έξω από σχολείο του Ομπερβίλ στο βόρειο Παρίσι. Την ίδια ώρα 11 αποθήκες καυσίμων αποκλείονταν από άλλους διαδηλωτές. Τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι 70 πρατήρια καυσίμων έχουν ήδη μείνει χωρίς καύσιμα.

Παρ' όλα αυτά, έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive έδειχνε ότι το 72% των Γάλλων υποστηρίζει ακόμη τις κινητοποιήσεις. Η ίδια έρευνα αποκάλυπτε ότι δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στα καύσιμα που προκαλούν κοινωνική δυσαρέσκεια, αλλά συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν που για τους περισσότερους Γάλλους ευνοεί τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους εις βάρος των εργαζομένων.

Στο χορό και το CGT

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το CGT, κάλεσε σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου με αίτημα μια "άμεση" αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας. "Η απουσία συγκεκριμένων και άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η άρνησή τους να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις προκαλούν δικαιολογημένη οργή στον πληθυσμό" αναφέρει η ανακοίνωσή του.

Στο κοινοβουλευτικό πεδίο ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να υποστηρίξει, εφόσον η κυβέρνηση δεν αποσύρει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που προτίθενται να υποβάλουν μέσα στα επόμενα 24ωρα βουλευτές του γαλλικού Κ.Κ. και της Ανυπότακτης Γαλλίας. Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό από το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα ζήτησε την κήρυξη εθνικής απεργίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρινό Λεμέρ τόνισε χθες ότι είναι απαραίτητο να "επιταχυνθεί η μείωση των φόρων", συνδέοντας όμως το μέτρο με τη μείωση των δημοσίων δαπανών. "Λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι το ταχύτερο δυνατόν θα είναι το καλύτερο, επειδή βλέπουμε από αυτήν την κοινωνική, δημοκρατική κρίση την ανυπομονησία εκατομμυρίων Γάλλων" σημείωσε θεωρώντας το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" αποτέλεσμα μιας "δημοκρατικής κρίσης" με "βαθιές ρίζες".

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με εκπροσώπους βιομηχανικών και επιχειρηματικών ενώσεων εκτίμησε επίσης ότι οι τρεις εβδομάδες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων" κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη γαλλική οικονομία, με τα καταστήματα λιανικής, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα κεντρικά καταστήματα και τα εστιατόρια να καταγράφουν σημαντική πτώση στα έσοδά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL