Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ανάποδος Κόσμος / Χάρτινοι πύργοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Χάρτινοι πύργοι

Του Στρατή Αγγελή

Το Μουντουρνού είναι μια ορεινή κωμόπολη 5.000 κατοίκων στην επαρχία Μπόλου, ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Στους τουρκικούς τουριστικούς χάρτες περιγράφεται σαν ένας γαλήνιος τόπος, σπάνιας φυσικής ομορφιάς και οθωμανικής αρχιτεκτονικής με πολλά ξύλινα σπίτια που διατηρούν το χρώμα και τις μνήμες μιας άλλης εποχής. Στην πάλαι ποτέ Μωδρινή της Βιθυνίας διακρίνονται ακόμα τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου.

Στα τέλη του 20ού αιώνα η πόλη ήταν γνωστή ως η «πρωτεύουσα του κοτόπουλου», γιατί διέθετε μία από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές μονάδες της Τουρκίας. Το Μουντουρνού χτυπήθηκε σκληρά από την οικονομική κρίση του 2002. Το εργοστάσιο έκλεισε, πολλοί νέοι έμειναν χωρίς δουλειά και έφυγαν αλλού για το μεροκάματο. Εκείνοι που έμειναν στράφηκαν στον τουρισμό, κατάφεραν να προσελκύσουν τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης, ενώ διεκδίκησαν μια θέση στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης, όμως, άνοιξε την όρεξη των εργολάβων. Σε μια κοιλάδα, 2 χιλιόμετρα από το Μουντουρνού, ο όμιλος Sarot Group ξεκίνησε μια επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων: την κατασκευή εκατοντάδων «σαλέ» για εύπορους Άραβες που μάλλον αισθάνονταν «άβολα» στην Ευρώπη και γι’ αυτό ήθελαν έναν... πύργο στη μουσουλμανική Τουρκία. Μέσα σε λίγους μήνες ξεφύτρωσαν, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, εκατοντάδες πανομοιότυποι πύργοι που φαίνεται σαν να μεταφυτεύθηκαν εκεί από την Ντίσνεϊλαντ. Οι πελάτες από το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία πλήρωσαν 370.000 έως 530.000 δολάρια για να αποκτήσουν τον πύργο των ονείρων τους στο ορεινό θέρετρο που θα διέθετε εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο, χαμάμ, και τζαμί.

Οι ντόπιοι διχάστηκαν από την αρχή. Από τη μια πλευρά εκείνοι που διαμαρτύρονταν ότι οι πύργοι του... Δράκουλα αλλοιώνουν την πολιτιστική κληρονομιά, καταστρέφουν το περιβάλλον και υπονομεύουν την τουριστική ανάπτυξη. Από την άλλη, εκείνοι -όπως ο δήμαρχος- που έταζαν δουλειές και τσέπες γεμάτες... πετροδολάρια.

Η δουλειά στράβωσε όμως όταν φούντωσε η οικονομική κρίση και κατρακύλησε η τουρκική λίρα. Από τους 732 πύργους που προβλέπονταν στο σχέδιο, χτίστηκαν 587 και από αυτούς πουλήθηκαν περίπου οι μισοί μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο όμιλος γονάτισε από τα χρέη. Η εταιρεία ζήτησε και πήρε προθεσμία τριών μηνών για να αναδιαρθρώσει οφειλές 27 εκατ. δολαρίων, αλλά δεν τα κατάφερε. Πριν από μερικές ημέρες, το δικαστήριο την κήρυξε σε χρεοκοπία. Η εταιρία διεκδικεί νέα παράταση, τεσσάρων - πέντε μηνών, και υπόσχεται πως θα ολοκληρώσει το έργο.

Στο Μουντουρνού η αγωνία μεγαλώνει. Οι ντόπιοι φοβούνται πως θα τους μείνουν αμανάτι οι πύργοι, να σαπίζουν μέσα στο δάσος. Ο δήμαρχος τους καθησυχάζει. Έτσι κι αλλιώς, λέει, δεν φαίνονται από το χωριό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL