Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Επιχείρηση... έρημη πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχείρηση... έρημη πόλη

Μετά τη Γένοβα οι οικονομικά ισχυροί του πλανήτη άρχισαν να πραγματοποιούν τις διάφορες συνάξεις τους (G7, 8, 9 ή 20) σε απόμακρους προορισμούς προκειμένου να αποφύγουν τις ογκώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις που αποκάλυπταν ότι το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης που προωθούσαν δεν ήταν και τόσο δημοφιλές. Δεκαοκτώ χρόνια μετά υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση.

"Κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι δεν θα βρίσκεται κανείς στους δρόμους. Εμεις θα διαδηλώσουμε παρ’ όλα αυτά" τονίζει η Μπέβερλι Κιν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Jubileo Sur-Dialogo 2000, η οποία αγωνίζεται για τη διαγραφή του χρέους για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικης.

Το χρέος, η λιτότητα, οι αντικοινωνικές περικοπές δαπανών και η εξάρτηση από τους δανειστές είναι όμως και πάλι στην ημερήσια διάταξη στην Αργεντινή του Μαουρίτσιο Μάκρι, που φιλοξενεί από σήμερα την 13η σύνοδο της G20. Πολύ δύσκολα το κλίμα θα μπορούσε να είναι καταλληλότερο για μαζικές κινητοποιήσεις. Αν αυτές απείλησαν να διακόψουν την περσινή σύνοδο στο Αμβούργο, τι θα μπορούσε να συμβεί φέτος στο απείρως πιο "εύφλεκτο" Μπουένος Άιρες;

Αντιμέτωπη με το πρόβλημα, η δεξιά κυβέρνηση της Αργεντινής κατέληξε σε μια ομολογουμένως πρωτότυπη λύση. Κήρυξε την Παρασκευή δημόσια αργία και προέτρεψε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να κάνουν καμιά εκδρομούλα για να ξεκουραστούν. "Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το τριήμερο για να φύγετε" δήλωσε χωρίς πολλές περιστροφές η υπουργός Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς.

Πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν η αναχώρηση να γίνει από την Πέμπτη, καθώς από την Παρασκευή τα πράγματα στην πόλη θα γίνονταν "εξαιρετικά περίπλοκα". Να λοιπόν ένας καινούργιος οργουελικός όρος για μια πόλη σε κατάσταση πολιορκίας. Από σήμερα και για όσο θα διαρκέσει η σύνοδος της G20 οι δημόσιες συγκοινωνίες παύουν να λειτουργούν, οι διεθνείς πτήσεις κατευθύνονται αλλού και οι βασικοί οδικοί άξονες στην πόλη αυτή των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένουν αποκλεισμένες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

"Θα υπάρξουν πολλές απαγορευμένες ζώνες επειδή τα μέτρα ασφαλείας θα είναι εξαιρετικά αυστηρά. Θα λάβουμε άμεσες αποφάσεις αν υπάρξει οποιοδήποτε κρούσμα βίας. Δεν θα το επιτρέψουμε" ξεκαθάρισε η υπουργός Ασφάλειας του Μάκρι επικαλούμενη πληροφορίες για "προσπάθειες να δημιουργηθούν χώροι ακραίας βίας και χαοτικές καταστάσεις".

Και η αστυνομία του Μπουένος Άιρες είναι πολύ πιθανό να επιδείξει "υπερβάλλοντα ζήλο" για να αποτρέψει ανάλογες καταστάσεις μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε για την αδυναμία της να αποτρέψει τα σοβαρά επεισόδια που τελικά προκάλεσαν την αναβολή του ποδοσφαιρικού αγώνα Ρίβερ Πλέιτ - Μπόκα Τζούνιορς την προηγούμενη εβδομάδα. Το κλίμα για τα έκτακτα μέτρα προετοίμασαν και οι απειλές για βομβιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα την προσωρινή εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ένα από τα αξιοσημείωτα της συνόδου είναι άλλωστε το ότι ο αμερικανικός στρατός θα παίξει ενεργό ρόλο στην περιφρούρηση της. Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τρία αεροπλάνα τύπου AWACS και τρία kc-135 θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις ενώ πράκτορες του αμερικανικού υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας θα στήσουν το δικό τους κινητό κέντρο με στόχο την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων.

Η ασφυκτική αστυνομοκρατία και η προσπάθεια ερημοποίησης της πόλης δεν φαίνεται πάντως να αποθαρρύνουν τους διαδηλωτές. Οργανώσεις της Αριστεράς, συνδικάτα και ΜΚΟ διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία και προορισμό δύο εμβληματικά σημεία διαδηλώσεων του Μπουένος Άιρες, τον κεντρικό Οβελίσκο και την Πλατεία Μαΐου.

Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξε χθες ο αποκλεισμός της λεωφόρου 9 Ιουλίου από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε προσφάτως η κυβέρνηση Μάκρι καθ' υπαγόρευση του ΔΝΤ.

Εκτός από τη σημερινή μεγάλη διαδήλωση προς την Πλατεία Μαΐου, οι δεκάδες οργανώσεις που κινητοποιούνται κατά της συνόδου των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη διοργανώνουν από χθες στο Μπουένος Άιρες και μια "Σύνοδο των Λαών" με συμμετοχή από διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL