Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Σενάρια για τριπλές κάλπες στην Ισπανία τον Μάιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σενάρια για τριπλές κάλπες στην Ισπανία τον Μάιο

“Την ημερομηνία των εκλογών θα την αποφασίσω εγώ” διαμήνυσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χθες από το Μαρόκο, στον απόηχο της νευρικότητας που τροφοδότησαν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και οργανωτικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE Χοσέ Λουίς Αβαλός για πιθανή διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 26 Μαΐου, μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

Το φάντασμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών πλανιέται εδώ και αρκετές ημέρες στην Ισπανία, από τη στιγμή που ο Σάντσεθ και το PSOE δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συγκρουστούν στη Βουλή με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες για τον προϋπολογισμό που συνδιαμόρφωσαν με το Unidos Podemos, γιατί δεν έχουν την πλειοψηφία μετά την άρνηση των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας να ψηφίσουν τον πρώτο προϋπολογισμό που θα βγάλει τη χώρα από τη λιτότητα, γιατί ο Σάντσεθ δεν κάνει τις παραχωρήσεις που θέλουν στο εθνικιστικό πρόβλημα της Καταλωνίας.

“Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι είναι θέμα κοινής λογικής, σημείωσε αυτή την ημερομηνία, όπως και άλλες, και υπενθύμισε ότι η απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό” τόνισε ο Σάντσεθ λίγο πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό και τον βασιλιά του Μαρόκου.

Ο Σάντσεθ φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει τους επόμενους μήνες στην υλοποίηση της “ατζέντας της αλλαγής”, δηλαδή τα οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά μέτρα που πιστεύει ότι μπορεί να περάσει από τη Βουλή, αλλά μαζί με τον τρίτο στην ιεραρχία του κόμματος, τον Αβαλός, δεν φαίνεται να έχουν ως ορίζοντα το τέλος της θητείας της Βουλής το 2020. Ο Αβαλός μάλιστα τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι “τίποτα δεν αποκλείεται”, αλλά και πως “δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις” για τη διενέργεια των εκλογών. Οι Σοσιαλιστές φαίνεται ότι έχουν ως εναλλακτική λύση, για να μην συμπέσουν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019. Η εκπρόσωπος της Κ.Ε. του PSOE Εστέρ Πένια τόνισε ότι “οι εκλογές μπορεί να γίνουν τον Οκτώβριο, τον Μάιο, τον Φεβρουάριο... την ημερομηνία θα την καθορίσει ο πρωθυπουργός”.

Σε εκλογικό συναγερμό το Podemos

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έθεσε αμέσως σε εκλογικό συναγερμό το Podemos εκτιμώντας ότι πιθανώς ο Σάντσεθ και οι σοσιαλιστές αποδέχθηκαν ότι δεν μπορέσουν να περάσουν τον προϋπολογισμό από τη Βουλή εξαιτίας της αρνητικής στάσης των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας.

Ο Ιγκλέσιας μάλιστα ζήτησε να συγκληθεί την Παρασκευή το Πολιτικό Κρατικό Συμβούλιο του Podemos, η αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή, για να καθοριστεί η στρατηγική του κόμματος τους επόμενους μήνες. Ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε τόνισε ότι “δεν θεωρούμε χαμένο τον προϋπολογισμό, παρ' όλο που η κυβέρνηση φαίνεται ότι το αποδέχεται”, εκτιμώντας ότι οι σοσιαλιστές “δεν έχουν τη θέληση να προχωρήσουν με τον προϋπολογισμό... που θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή του κόσμου”. Το Podemos πάντως δεν κρύβει την επιδίωξή του να εκλέξει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές “πρωθυπουργό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας”, με την Αριστερά να ξεπερνά τους Σοσιαλιστές και να αναλαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL