Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
No Salvini Day
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

No Salvini Day

“Νο Salvini Day, ρίχνουμε τις μάσκες”. Με αυτό το σύνθημα πάνω από εκατό χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους τουλάχιστον εβδομήντα ιταλικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στην Παιδεία και το κλίμα (αν)ασφάλειας, ρατσισμού και ξενοφοβίας που τροφοδοτεί το πρόγραμμα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι “Ασφαλή Σχολεία”.

Η Ημέρα Κατά του Σαλβίνι διοργανώθηκε από το Δίκτυο της Γνώσης Rete della Conoscenza, το συντονιστικό της Link, τη Δημοκρατική Ένωση Μαθητών - Φοιτητών Uds και με τη συμμετοχή του Συντονιστικού της Ένωσης Φοιτητών CNSU. Οι μαθητές σε αρκετές πόλεις έκαψαν σημαίες της Λέγκας, ενώ ένα ομοίωμα με το όνομα του Σαλβίνι κρεμάστηκε σε μια γέφυρα της Ρώμης, από όπου το κατέβασε η αστυνομία.

Η υπουργός για τη Νότια Ιταλία Μπάρμπαρα Λέτσι στάθηκε στο πλευρό των μαθητών όταν η πορεία τους στη Νάπολη έφθασε στην ημερίδα όπου συμμετείχε στο Πανεπιστήμιο της πόλης: “Σήμερα υπάρχουν παιδιά που διαδηλώνουν γιατί τα σχολεία πέφτουν και έχουν δίκιο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πόροι και θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί δεν δαπανήθηκαν. Ίσως γιατί αυτού του τύπου οι επενδύσεις δεν φέρνουν άμεσα ψήφους” τόνισε η Λέτσι, η οποία ανήκει στο Κίνημα Πέντε Αστέρων.

“Λεφτά για την Παιδεία, όχι για την αστυνόμευση”

Στη Ρώμη πάνω από πέντε χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί και έκαναν πορεία στο υπουργείο Παιδείας ενώ το απόγευμα έφτασαν έξω από το Κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση Κόντε να κάνει περικοπές στη χρηματοδότηση και την επιδότηση των εταιρειών του πετρελαϊκού και ενεργειακού τομέα, και επενδύσεις για τη στήριξη της δημόσιας Παιδείας μετά τη σταδιακή μείωση των δαπανών την τελευταία δεκαετία.

Οι μαθητές της Ρώμης διαμαρτυρήθηκαν επίσης εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης μέσα στα σχολεία.

Οι μαθητές καταγγέλλουν επίσης την εγκατάλειψη των δημόσιων σχολείων, όπου καταγράφονται διαρκώς καταρρεύσεις τμημάτων τους και τραυματισμοί μαθητών, την εγκατάλειψη της εκπαίδευσης και κυρίως τις διατάξεις για την εναλλαγή του σχολείου με την επαγγελματική επιμόρφωση, που μοιάζει περισσότερο ως δώρο στις επιχειρήσεις για φθηνό εργατικό προσωπικό.

“Ο υπουργός Παιδείας λέει να ζεσταθούμε με τα ξύλα που υπάρχουν, αλλά αυτά φαίνεται ότι λιγοστεύουν, αφού πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε περικοπές συνολικού ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ, 14 εκατ. στα σχολεία και 15 εκατ. στα πανεπιστήμια” τόνισε μέλος του συντονιστικού του Δικτύου Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης στο Μιλάνο.

Σε αυτή τη διαδήλωση οι μαθητές έριξαν αυγά και κόκκινη μπογιά στις βιτρίνες των πολυεθνικών καταστημάτων και των τραπεζών, ενώ σταμάτησαν έξω από το αμερικανικό προξενείο για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο καραβάνι των μεταναστών που κινδυνεύει να αντιμετωπίσει την αμερικανική πολιτοφυλακή και τον στρατό πλησιάζοντας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Στη Νάπολη οι μαθητές έφθασαν έξω από το πανεπιστήμιο, το οποίο είχαν αποκλείσει δυνάμεις των ΜΑΤ σε κατάσταση ετοιμότητας. Οι μαθητές, αφού έβαλαν ένα πανό με το σύνθημα “Κυβέρνηση των κλομπ - Στοπ στην κρατική καταστολή” έβαψαν τα χέρια τους με κόκκινη μπογιά, δεδομένου ότι την Πέμπτη ένας 15χρονος τραυματίστηκε από τα ΜΑΤ σε μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της παρουσίας του Σαλβίνι στο κέντρο της Νάπολης.

Μπερλουσκόνι: Στο εδώλιο για ψευδή κατάθεση για... μαστροπεία

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να εμφανιστεί στο εδώλιο του δικαστηρίου του Μπάρι στις 19 Φεβρουαρίου του 2019 και να δικαστεί για ψευδορκία στις δικαστικές αρχές σχετικά με την υπόθεση των “συνοδών” ή καλύτερα του δικτύου πορνείας που χρησιμοποιούσε για προσωπική του ευχαρίστηση.

Ωστόσο οι δικαστές του Μπάρι δεν κινήθηκαν εναντίον του διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος “Αβάντι” Λαβίτολα, γιατί δεν έχουν δικαιοδοσία στη Νάπολη, που βρίσκεται ο ίδιος. Οι δικαστές υποστηρίζουν ότι ο τότε πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι έδωσε σε επιχειρηματία από το Μπάρι, διαμέσου του “σοσιαλιστή” Λαβίτολα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να καταθέσει ψευδή στοιχεία στην έρευνα που αφορούσε τις “συνοδούς” στις καλοκαιρινές κατοικίες του Μπερλουσκόνι την περίοδο 2008 και 2009. Ως πολιτική αγωγή κατά του Μπερλουσκόνι συμμετέχει και η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL