Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Δέκα μικροί υπουργοί...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέκα μικροί υπουργοί...

Για "συλλογική" έγκριση της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες έκανε λόγο η Τερέζα Μέι βγαίνοντας από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Η πραγματικότητα έσπευσε όμως να τη διαψεύσει καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί της άρχισαν από την επόμενη μέρα να την εγκαταλείπουν. Η διαδικασία του Brexit μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της και η βρετανική κυβέρνηση θυμίζει ναυαγισμένο πλοίο.

Οι "δύσκολες μέρες" που η Μέι είχε προβλέψει ήλθαν πολύ νωρίς με αποτέλεσμα η Βρετανίδα πρωθυπουργός να προσέλθει χθες στο Κοινοβούλιο έχοντας στο πλευρό της τέσσερις υπουργούς λιγότερους. Σε μια προσπάθεια να αποτινάξει την εικόνα μιας πρωθυπουργού που έχει χάσει την υποστήριξη του ίδιου του κόμματός της, η Μέι "αγνόησε" την ανταρσία απευθυνόμενη απευθείας στον βρετανικό λαό.

Στη βραδινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εμφανίστηκε αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία και δεν έδειξε να κάμπτεται από την αυξανόμενη πίεση των υποστηρικτών του "σκληρού Brexit". Εκπέμποντας αυτοπεποίθηση υπερασπίστηκε τη συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος. Το βασικό όμως μήνυμα ήταν ένα κάλεσμα προς τους Συντηρητικούς να συσπειρωθούν γύρω της. Αν η ενότητα δεν διασφαλιστεί, υποστήριξε, θα υπάρξει "βαθιά και σοβαρότατη αβεβαιότητα".

Η βαθιά αβεβαιότητα, όμως, έδειχνε ήδη να χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της Βρετανίας, κάτι που αποτύπωσαν ανάγλυφα και οι παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Η βρετανική στερλίνα έκανε βουτιά στις αγορές συναλλάγματος όταν έγιναν γνωστές οι αποχωρήσεις των Σουέλα Μπράβρμαν, υφυπουργού αρμόδιας για το Brexit Έσθερ ΜακΒέι, υπουργού Εργασίας, και Σέλις Βάρα, υπουργού αρμόδιας για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η αποχώρηση όμως που στοίχισε περισσότερο στη Μέι ήταν, χωρίς αμφιβολία, εκείνη του υπουργού στον οποίο είχαν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, του Ντόμινικ Ράαμπ. "Οι όροι που προτείνονται από την πρωθυπουργό περιέχουν πολύ σημαντικά λάθη" υπογράμμισε εκείνος τονίζοντας ότι η συμφωνία θα έχει "καταστροφικές συνέπειες" στην εμπιστοσύνη των πολιτών για τους δημοκρατικούς θεσμούς εφόσον εγκριθεί με τη σημερινή της μορφή.

Ήταν μια μάλλον περίεργη διαπίστωση για έναν πολιτικό ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μαζί της. Αλλά για τον Ράαμπ, που φλέρταρε επίμονα όλο το τελευταίο διάστημα με την σκληρή αντιευρωπαϊκή πτέρυγα των Τόρις, ήταν η κατάλληλη στιγμή να αλλάξει στρατόπεδο.

Ήταν κυρίως η αποχώρηση του Ράαμπ που έκανε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να συμπεράνει ότι η κυβέρνηση των Τόρις έχει βυθιστεί πλέον στο "χάος". Η στάση του όμως ήταν απολύτως αρνητική και σε ο,τι αφορά την ίδια τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε "τεράστια και επιζήμια αποτυχία".

"Μετά από δύο χρόνια άτσαλων διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση έφερε μια συμφωνία που παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της πρωθυπουργού και δεν πληροί τις έξι προϋποθέσεις μας" τόνισε. Για τον Κόρμπιν, η συμφωνία δεν διασφαλίζει την προστασία των Βρετανών εργαζομένων ούτε τα δικαιώματα των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ χαρακτήρισε ασαφές και το πλαίσιο για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την Ε.Ε.

Η πραγματική αμφισβήτηση για τη Μέι δεν προήλθε όμως από τους Εργατικούς, αλλά απ' το ίδιο της το κόμμα. Μόλις μια φούχτα βουλευτές υποστήριξαν τη συμφωνία στις ομιλίες τους. Ένας μετά τον άλλον, τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Τόρις την κατέκριναν θέτοντας σε αμφιβολία τη δυνατότητα έγκρισής της από το Κοινοβούλιο στην ψηφοφορία που, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Και φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρχει μέχρι τότε η κυβέρνηση Μέι. Ένας από τους ηγέτες του αντιευρωπαϊκού μπλοκ, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι έστειλε στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιστολή με την οποία ζητεί την παραίτηση της Μέι. Για να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό της πρότασης μομφής, οι αντάρτες των Συντηρητικών θα πρέπει να εξασφαλίσουν 48 τέτοιες επιστολές. Και για να ανατραπεί η Μέι θα πρέπει να ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές των Συντηρητικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL