Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
BREXIT το σχέδιο συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

BREXIT το σχέδιο συμφωνίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

«Κακό» για την Σκωτία το σχέδιο συμφωνίας Brexit δηλώνει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Στέρτζον

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας  Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε με ανακοίνωσή της.

«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», συμπλήρωσε η η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Αποφασιστική πρόοδος". Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε σήμερα πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία, μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit.

«Μόλις έστειλα μια επιστολή με αυτήν την πρόταση… (επισημαίνοντας ότι) αποφασιστική πρόοδος καταγράφθηκε στις διαπραγματεύσεις για ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» έγραψε ο Γιούνκερ σε ένα tweet, κάνοντας λόγο για μια σύνοδο αυτόν τον μήνα.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit.

«Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».

Κανένας από τους υπουργούς δεν απείλησε με παραίτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Κανένας δεν απείλησε με παραίτηση στη συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη στήριξη ή μη του σχεδίου συμφωνίας Brexit, δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε ερώτηση αν οποιοδήποτε μέλος του υπουργικού συμβουλίου απείλησε να παραιτηθεί, ο αξιωματούχος απάντησε: "Κανένας".

/documents/10179/0/BREXIT455.pdf

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL