Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Ο Τραμπ βομβαρδίζει τη Γαλλία στο Twitter
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ βομβαρδίζει τη Γαλλία στο Twitter

Δεν αφήνει τον καυγά του με τον Εμανουέλ Μακρόν να καταλαγιάσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που χθες επανήλθε στο θέμα των γαλλοαμερικανικών σχέσεων σχολιάζοντας στο Twitter ότι οι Παριζιάνοι είχαν “αρχίσει να μαθαίνουν γερμανικά” στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν ο αμερικανικός στρατός ήλθε να τους απελευθερώσει.

Η παραμονή του Τραμπ στο Παρίσι με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου συνοδεύτηκε για μια ακόμη φορά από καυστικά σχόλια σε βάρος ενός οικοδεσπότη του. Έτσι, μετά τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, που, κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 στο Τορόντο, χαρακτηρίστηκε από τον Τραμπ "προδότης" και κατηγορήθηκε για την... πυρπόληση του Λευκού Οίκου πριν από δύο αιώνες, ήλθε η σειρά του Μακρόν να διαπιστώσει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αποτελεί και τον πιο βολικό φιλοξενούμενο.

Αρχικά, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε “μεγάλη προσβολή” την έκκληση του Μακρόν για τη συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι οι Ευρωπαίοι δεν πληρώνουν τον “λογαριασμό” τους στο ΝΑΤΟ. Κι από την ευρωπαϊκή ασφάλεια πέρασε με δεξιοτεχνία ακροβάτη στο διεθνές εμπόριο κατηγορώντας τη Γαλλία για τους “υψηλούς δασμούς” που επιβάλλει στα αμερικανικά κρασιά.

Η απάντηση του Μακρόν σε όλες αυτές τις επιθέσεις ήλθε την Κυριακή, στη διάρκεια της τελετής για την επέτειο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, ο Τραμπ άκουγε βλοσυρός τον Γάλλο Πρόεδρο να τονίζει στην ομιλία του πως ο “εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού” και να καταγγέλλει όσους βάζουν “τα συμφέροντά τους πάνω απ’ όλα”.

Τα λόγια αυτά πρέπει να ενόχλησαν αρκετά τον Αμερικανό Πρόεδρο, που δεν έδειξε διατεθειμένος να αφήσει την αντιπαράθεση να κλείσει ακόμη και μετά την αναχώρησή του από το Παρίσι. Έτσι, χθες, επανήλθε στο Twitter υποστηρίζοντας ότι οι Γάλλοι θα μιλούσαν γερμανικά αν δεν ήταν οι Αμερικανοί και θυμίζοντας χαιρέκακα ότι η δημοτικότητα του Μακρόν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ η ανεργία στη χώρα του ανεβαίνει. “Και εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει χώρα πιο εθνικιστική από τη Γαλλία” έριξε το τελευταίο καρφί προτού κλείσει το μήνυμα του παραφράζοντας ένα δικό του σύνθημα: “Κάντε τη Γαλλία και πάλι σπουδαία!”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος μπορεί να μην ανταπέδωσε τα ηλεκτρονικά πυρά ωστόσο την τιμή της χώρας στο Διαδίκτυο ανέλαβαν να υπερασπιστούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Σχολιάζοντας εμμέσως την απόφαση του Τραμπ να ματαιώσει την επίσκεψή του στο αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο εξαιτίας νεροποντής, το γαλλικό γενικό επιτελείο δημοσίευσε στη σελίδα του στο Twitter φωτογραφία Γάλλου στρατιώτη να γυμνάζεται κάτω από τη βροχή. “Είναι μόνο βροχή, τίποτε σοβαρό”, συμπλήρωνε η λεζάντα.

Ο Τραμπ δεν έχει όμως ανοίξει αντιπαράθεση μόνο με τη Γαλλία. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN κατέθεσε χθες μήνυση κατά του Αμερικανού Προέδρου και πέντε άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων για την πρόσφατη αποπομπή διαπιστευμένου δημοσιογράφου του από τον Λευκό Οίκο.

Η αμερικανική προεδρία ανέστειλε τη διαπίστευση του δημοσιογράφου, Τζιμ Ακόστα, με τον οποίο ο Τραμπ διαπληκτίστηκε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μετεκλογικής συνέντευξης Τύπου. Στην αγωγή το δίκτυο επισημαίνει ότι η απόφαση παραβιάζει τα δικαιώματα του μέσου και του ίδιου του δημοσιογράφου με βάση την πρώτη και πέμπτη τροπολογία και ζητάει την "άμεση αποκατάστασή" του ως ανταποκριτή στον Λευκό Οίκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL