Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Σε τεντωμένο σκοινί η Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε τεντωμένο σκοινί η Γάζα

Μια ακόμη σκληρή και αιματηρή δοκιμασία βιώνει ο μαρτυρικός λαός της Γάζας, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπος με τα δεινά του πολέμου. Δοκιμασία όμως αποτελεί και για το Ισραήλ η νέα κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσής του με τη Χαμάς μετά την επιχείρηση - φιάσκο Ισραηλινών κομάντος στο έδαφος της Γάζας την Κυριακή.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης προκαλεί όχι μόνον απώλειες και εκτεταμένες καταστροφές και από την πλευρά του Ισραήλ, αλλά και σοβαρό πονοκέφαλο στην ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που διαπιστώνει έκπληκτη πως παρά την ασφυκτική στατιωτική πίεση που ασκεί εδώ και χρόνια στη μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση με αλλεπάλληλα πλήγματα κατά των υποδομών της και αυστηρό, από στεριά και θάλασσα, αποκλεισμό της Γάζας, ουσιαστικά δεν έχει καταφέρει να κάμψει το αξιόμαχο και τις επιχειρησιακές ικανότητές της, πολύ περισσότερο δε το ηθικό των μαχητών της.

Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα της Χαμάς να εκτοξεύσει μέσα σε δύο 24ωρα 400 πυραύλους κατά του Ισραήλ προκαλώντας καταστροφές -παρά μάλιστα τα σαρωτικά αντίποινα της ισραηλινής αεροπορίας-, η επίδειξη της ευστοχίας της πλήττοντας ένα λεωφορείο με στρατιώτες κοντά στα σύνορα με αντιαρματικό βλήμα Kornet -με το σχετικό βίντεο να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου-, αλλά και η παγίδευση, κατά τα φαινόμενα, των Ισραηλινών κομάντος από απόσπασμά της στη Γάζα κατά την αποτυχημένη επιχείρηση της Κυριακής και η εσπευσμένη αποστολή ισραηλινών ελικοπτέρων για να τους απεγκλωβίσουν, αν μη τι άλλο δεν επιτρέπει κανενός είδος εφησυχασμό στην ισραηλινή ηγεσία. Σημειωτέον ότι το ρωσικής κατασκευήςς φορητό σύστημα κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Kornet θεωρείται εξελιγμένο όπλο που μπορεί να διατρήσει και να καταστρέψει τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava MkIV. Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον πόλεμο του 2006.

"Συνεχίστε για όσο χρειάζεται"

Έξι ώρες κράτησε η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ, με τους αρχηγούς των στρατιωτικών επιτελείων να ενημερώνουν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και του υπουργούς του για τις «εκτενείς ενέργειες κατά των τρομοκρατικών στοιχείων στη Γάζα». Η εντολή της κυβέρνησης στους στρατιωτικούς ήταν σαφής: «Συνεχίστε για όσο χρειάζεται».

Τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα ήταν όντως εκτεταμένα και αυτή τη φορά περιέλαβαν και μη στρατιωτικούς στόχους, όπως το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Ακσά, γεγονός που εξόργισε τη Χαμάς και την έκανε να ζητήσει την διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για διάπραξη «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ. Στον λογαριασμό του ισραηλινού στρατού στο Twitter είχε αναρτηθεί χθες βίντεο από αποσπάσματα παιδικών εκπομπών του παλαιστινιακού καναλιού με τα οποία υπονοούνταν ότι οι μικροί Παλαιστίνιοι διδάσκονται να μισούν τυφλά τους Ισραηλινούς.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε πάνω από 150 στόχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, συμπεριλαμβανομένου ενός κέντρου πληροφοριών στην καρδιά της πόλης, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε σχολείο, τζαμί και διπλωματικές εγκαταστάσεις. Από τα ισραηλινά αντίποινα σκοτώθηκαν επτά Παλαιστίνιοι.

Απ’ την άλλη πλευρά, στην Ασκελόν του νότιου Ισραήλ, ένας 48χρονος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια πολυκατοικίας που νωρίτερα χτυπήθηκε από μία από τις δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο στο Ισραήλ από το τελευταίο ξέσπασμα βίας. Μια γυναίκα επίσης ανασύρθηκε τραυματισμένη σε κρίσιμη κατάσταση από την πολυκατοικία που επλήγη. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο νεκρός ήταν ο Μαχμούντ Αμπού Ασμπά, ένας Παλαιστίνιος οικοδόμος που δούλευε στο Ισραήλ, πατέρας έξι παιδιών. Οι γείτονες δήλωσαν πως η πολυκατοικία που έμενε δεν είχε καταφύγιο.

Αργά χθες βράδυ το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός ύστερα από μεσολάβηση της Αιγύπτου. Ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πως «αν το Ισραήλ σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές, μπορούμε να επιστρέψουμε στην κατάσταση κατάπαυσης του πυρός». Ισραηλινός αξιωματούχος σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε τα περί συμφωνίας, ξεκαθάρισε όμως πως «το Ισραήλ διατηρεί το ελεύθερο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του». Ο ίδιος έκανε λόγο για «αίτημα» της Χαμάς για την κατάπαυση πυρός σε τέσσερις διαφορετικούς διαμεσολαβητές, τα Ηνωμένα Έθνη, την Αίγυπτο, τη Νορβηγία και την Ελβετία. «Οι εξελίξεις επί του πεδίου θα καθορίσουν την αντίδραση του Ισραήλ», πρόσθεσε λακωνικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL