Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Σπίθες πολέμου πάλι στη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπίθες πολέμου πάλι στη Γάζα

«Ο πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται αναπόφευκτος, ακόμα και μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς» έγραψε χθες η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» σχολιάζοντας το νέο «αιφνιδιαστικό» ξέσπασμα βίας στη Γάζα, την Κυριακή, με νεκρούς επτά Παλαιστίνιους μαχητές και έναν Ισραηλινό αξιωματικό, ωστόσο τα πράγματα κινδυνεύουν να καταλήξουν για άλλη μια φορά στη δίνη που σαρώνει από καιρού εις καιρόν την περιοχή: βομβαρδισμοί, μαζικοί θάνατοι Παλαιστινίων, αποκλεισμός και συλλογική τιμωρία, νεκροί και τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες, Ισραηλινοί πολίτες που τρέχουν να κρυφτούν στα καταφύγια εν μέσω πυραυλικών επιθέσεων της Χαμάς.

Ακόμα χειρότερα όταν σε αυτή την κατάσταση εκτός από ρουκέτες εκτοξεύονται και εμπρηστικές δηλώσεις, όπως αυτή που έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα του τέλους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: «Καμιά πολιτική λύση δεν μπορεί να υπάρξει στη Γάζα, όπως δεν μπορεί να υπάρξει και με το Ισλαμικό Κράτος», είπε με απόλυτο ύφος. Κατά τ’ άλλα, διαβεβαίωσε τον κόσμο πως... «κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε έναν περιττό πόλεμο» και αναχώρησε εσπευσμένα για το Ισραήλ.

Δυνάμεις των Παλαιστινίων στη Γάζα εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες κατά του νοτίου Ισραήλ χθες και οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με τη σειρά τους βομβαρδίζοντας περισσότερους από 70 στόχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ με μαχητικά, ελικόπτερα και άρματα μάχης. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, μια από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα χτύπησε λεωφορείο στην περιφέρεια Σαάρ Χάνεγκεβ τραυματίζοντας σοβαρά έναν 19χρονο Ισραηλινό. Στη Γάζα, τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, ενώ άλλες πηγές, επικαλούμενες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς.

Στο νότιο Ισραήλ, λάμψεις από τις αναχαιτίσεις του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας, του γνωστού «Σιδηρού Θόλου», φώτιζαν τον ουρανό καθώς οι σειρήνες ηχούσαν ακατάπαυστα και οι κάτοικοι είχαν σπεύσει στα καταφύγια. Πηγές των υπηρεσιών Υγείας του Ισραήλ ανέφεραν πως τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις με ρουκέτες, ενώ ο στρατός έκανε λόγο για «ομοβροντία» με περισσότερες από 80 εκτοξεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κατηγόρησε την Χαμάς ότι «οδηγεί τη Λωρίδα της Γάζας στην καταστροφή» και προειδοποίησε τους μαχητές της πως «θα νιώσουν την πλήρη δύναμη αντίδρασης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων τις προσεχείς ώρες». Ανάλογη απειλή είχε διατυπώσει νωρίτερα από το Παρίσι ο Νετανιάχου λέγοντας πως "βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την άσκηση της μέγιστης ισχύος μας και νομίζω ότι η Χαμάς το καταλαβαίνει αυτό". Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η αιτία αποσταθεροποίησης στη Γάζα στην τρέχουσα περίοδο είναι οι "εσωτερικές εντάσεις" και πως το Ισραήλ προσπαθεί να το αποτρέψει αυτό.

Όλα άρχισαν την Κυριακή, όταν μια ισραηλινή μυστική επιχείρηση εντός της Γάζας με σκοπό -κατά τους Παλαιστίνιους- τη δολοφονία ηγετών της Χαμάς ή -κατά τα ισραηλινά ΜΜΕ- τη «συλλογή πληροφοριών» για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, κατέληξε σε ένοπλη συμπλοκή. Κατά την εκδοχή της Χαμάς, ένοπλοι από διερχόμενο όχημα άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας ένοπλων ανδρών της σκοτώνοντας έναν από τους τοπικούς διοικητές της, τον Νουρ Μπαράκα. Ακολούθησε καταδίωξη και σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά αεροπλάνα εκτόξευσαν περισσότερους από 40 πυραύλους εντός του θυλάκου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως, εκτός του Μπαράκα, άλλοι πέντε άνδρες της Χαμάς και ένα μέλος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης σκοτώθηκαν στην ίδια επίθεση.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αποποιηθεί την ευθύνη, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πως οι ειδικές δυνάμεις δεν στάλθηκαν για να δολοφονήσουν διοικητές της Χαμάς, τακτική που έχει οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση στο παρελθόν και η οποία έχει εν πολλοίς εγκαταλειφθεί. Δεν εξήγησε πάντως ποιος ήταν ο στόχος της επιχείρησης. Ο στρατός ανακοίνωσε πως ένας αντισυνταγματάρχης, τον οποίο κατονόμασε μόνο ως «Μ», σκοτώθηκε κατά την επιδρομή και πως άλλος ένας αξιωματικός τραυματίστηκε. Εκπρόσωπος της Χαμάς κατήγγειλε «άνανδρη» επίθεση του ισραηλινού στρατού. «Αντιδρώντας στο χθεσινό έγκλημα, η κοινή διοίκηση των παλαιστινιακών παρατάξεων ανακοινώνει ότι ξεκινά βομβαρδισμούς των οικισμών του εχθρού με δεκάδες ρουκέτες», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις κηδείες των μαχητών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL