Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Σαλβίνι, ο Γιούνκερ και ο... Αϊ-Βασίλης

Σήμερα η απάντηση της Ιταλίας στην Κομισιόν

«Γραμματάκια γράφουμε στον Αϊ-Βασίλη, όχι στον Γιούνκερ» τόνισε ο Ματέο Σαλβίνι μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για το περιεχόμενο της απάντησης που θα πρέπει να δοθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό. «Ο Αϊ-Βασίλης είναι πιο πραγματικός από τον Γιούνκερ, τρώει κάστανα και πίνει λιγάκι για το κρύο» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ η στατιστική υπηρεσία Istat προειδοποίησε ότι η ιταλική οικονομία, για να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη 1,2% το 2018, θα πρέπει να σημειώσει άνοδο 0,4% το τέταρτο τρίμηνο, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση Κόντε θα πρέπει να διορθώσει τα... οικονομικά της. Ακόμα χειρότερα, η Istat τόνισε ότι 4 στις 10 οικογένειες ή το 40,7% των νοικοκυριών με ιδιόκτητη κατοικία βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, 2 εκατομμύρια άτομα ή το 3,3% του συνολικού πληθυσμού δεν απευθύνεται στο σύστημα Υγείας εξαιτίας του μεγάλου χρόνου για τα ραντεβού και άλλα 4 εκατομμύρια άτομα δεν απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας απλώς γιατί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τη συνεισφορά στις εξετάσεις ή στα φάρμακα.

Ο Σαλβίνι πάντως εκτίμησε ως «θετική» τη συνάντησή του με τον Κόντε, υπογραμμίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός είναι αυτός που είναι, και δεν αλλάζει. Εάν είχα ανάγκη 1, 2 ή 3 δισ. για να φτιάξω την περιοχή και τη γειτονιά μου εγώ θα τα έβαζα». Ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, εκνευρισμένος τόνισε ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία μίνι υπουργική σύσκεψη σχετικά με την απαντητική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι δεν συμμετείχε ούτε ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία. Τα spreads των ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων βάσης για να φτάσουν στις 303,42 μονάδες.

Ορισμένοι στοιχημάτιζαν πάντως στη σύγκλιση μιας μίνι υπουργικής σύσκεψης χθες το βράδυ αμέσως μετά την επιστροφή του Κόντε από τη σύσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο της Σικελίας.

Η Istat προειδοποίησε επίσης για αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις κατά 2,1% για το 2018, γεγονός που ενόχλησε τη Λέγκα του Βορρά, που διατυμπανίζει ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο