Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τέλος η φοροαπαλλαγή για τα εμπορικά ακίνητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

ΑΜΠΕ

Απόφαση - σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Βίους παράλληλους φαίνεται πως βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας σε Ελλάδα και Ιταλία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε χθες υπέρ της είσπραξης από το ιταλικό δημόσιο φόρων ακίνητης περιουσίας που δεν κατέβαλε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δικαιώνοντας την προσφυγή μοντεσοριανής σχολής κατά της προνομιακής μεταχείρισης των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο ακύρωσε προηγούμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2012 και του Γενικού Δικαστηρίου του 2016, που αναφέρονταν στην "αδυναμία" του ιταλικού κράτους να εισπράξει τους εκκλησιαστικούς φόρους λόγω "οργανωτικών δυσκολιών" όσον αφορά τον διαχωρισμό των εμπορικής χρήσης ακινήτων από εκείνα που φιλοξενούν σχολεία, κλινικές και ξενώνες.

Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε πως, μολονότι τα εμπορικής ή μη λατρευτικής χρήσης εκκλησιαστικά κτήρια θα πρέπει να καταβάλουν δημοτικούς φόρους για την ακίνητη περιουσία (ICI), είναι δίκαιη η εξαίρεσή τους από την καταβολή του ειδικού φόρου ακίνητης περιουσίας IMU (ανάλογου του δικού μας ΕΝΦΙΑ). Για «ιστορική απόφαση» έκανε λόγο ο συνήγορος της σχολής Εντοάρντο Γκαμπάρο.

«Ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ» σχολίασαν κύκλοι του Μοντεσοριανού δημοτικού σχολείου που το 2006 αποφάσισε να συνδράμει τις σχετικές προσπάθειες του Ριζοσπαστικού Κόμματος εναντίον της προνομιακής μεταχείρισης των εκκλησιαστικών κτηρίων που είχε νομοθετήσει τότε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και διατήρησε μετέπειτα η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι. Ακόμα και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αμφισβητήσει το 2015 την προνομιακή μεταχείριση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας λέγοντας πως «εάν μια θρησκευτική μονή λειτουργεί ως ξενοδοχείο, θα πρέπει να πληρώνει φόρους».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης στην πορεία των χρόνων η εξαίρεση φορολόγησης των ακινήτων της Εκκλησίας είχε λάβει γενικευμένο χαρακτήρα, καθώς αρκούσε η τοποθέτηση ενός υποτυπώδους παρεκκλησίου σε ένα μπαρ, ένα γυμναστήριο, ή σε ένα ξενοδοχείο, για να αποχαρακτηριστεί το ακίνητο ως εμπορική επιχείρηση και να χαίρει της εξαίρεσης. Στην Ιταλία υπολογίζεται πως ένα στα πέντε ακίνητα ανήκει στην Εκκλησία.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο