Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Χαλινάρι στον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαλινάρι στον Τραμπ

Το μόνο βέβαιο σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα δήλωνε νικητής ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Έτσι, ουδεμία έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος γραπώθηκε από την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και αψήφισε την απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να πανηγυρίσει μια "ιστορική νίκη".

"Τεράστια επιτυχία. Σας ευχαριστώ όλους!" σχολίασε στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος σχετικά με το αποτέλεσμα του "δημοψηφίσματος" για το πρώτο μισό της θητείας του, όπως είχε επανειλημμένα χαρακτηρίσει τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης. Η πιο ουσιαστική πολιτική αντίδραση ήρθε λίγες ώρες αργότερα, όταν με το γνώριμό του ύφος ο Τραμπ απείλησε τους Δημοκρατικούς να μην τολμήσουν να ξεκινήσουν έρευνες εις βάρος του εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ήταν μια αντίδραση που αποτύπωνε τον εκνευρισμό και την ανησυχία του Αμερικανού Προέδρου για μια εχθρική Βουλή, η οποία θα είναι πλέον σε θέση όχι μόνο να μπλοκάρει νομοθετικές του πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα να μένουν ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις, όπως η κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και να τον "στριμώχνει" με διάφορες κοινοβουλευτικές έρευνες.

Παρ' όλα αυτά, ο Τραμπ εμφανίστηκε χθες στη μετεκλογική συνέντευξη Τύπου ως θριαμβευτής. Με την ίδια περίπου οπτική που είχε χρησιμοποιήσει για να "φουσκώσει" το πλήθος στην τελετή ορκομωσίας του, τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικανοί "αψήφισαν την Ιστορία" για να πετύχουν μια απίστευτη νίκη.

"Οι εκλογές σηματοδοτούν τη σημαντικότερη επιτυχία προεδρικού κόμματος σε ενδιάμεσες εκλογές από εκείνες που έδωσε ο Πρόεδρος Κένεντι το 1962" δήλωσε, στέλνοντας τους Αμερικανούς δημοσιογράφους να ψάχνουν τα εκλογικά κιτάπια, αφού ελάχιστοι πλέον εμπιστεύονται τα στοιχεία που κατά καιρούς δίνει στη δημοσιότητα. Οι θριαμβολογίες δεν έκρυβαν όμως έναν έντονο εκνευρισμό, με τον Τραμπ να διαπληκτίζεται σε αρκετές περιπτώσεις με εκπροσώπους του Τύπου.

"Μπλέ" βουλή, "κόκκινη" Γερουσία

Η εκλογική παράδοση, ωστόσο, δεν ανατράπηκε, με αποτέλεσμα ακόμη ένας Αμερικανός Πρόεδρος να χάσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ενδιάμεσες εκλογές. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τουλάχιστον 30 έδρες, τη στιγμή που χρειάζονταν 23 για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Η Νάνσι Πελόζι, η επόμενη Πρόεδρος της Βουλής σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υποσχέθηκε ότι η ενισχυμένη εκπροσώπηση του κόμματός της θα αποτελέσει στο εξής το αντίβαρο στον Λευκό Οίκο του Τραμπ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν "την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου" της εκτελεστικής εξουσίας.

Την άλλη πλευρά του νομίσματος αντιπροσωπεύει η Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν κατά τα φαινόμενα την πλειοψηφία τους, καταλαμβάνοντας έδρες που μέχρι σήμερα ανήκαν στους Δημοκρατικούς. Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, η πλειοψηφία του κόμματος ενδέχεται να διευρυνθεί από τις 51 έδρες στις 54.

Οι Δημοκρατικοί έχασαν και ακόμη μια εμβληματική αναμέτρηση, τη μονομαχία ανάμεσα στον Δημοκρατικό Άντριου Γκίλαμ, τον πρώτο μαύρο υποψήφιο για τη θέση του κυβερνήτη της Φλόριντα, και τον Ρεπουμπλικανό Ρον ΝτιΣάντις. Οι δύο αυτές αποτυχίες έβαλαν φρένο σε κάθε απόπειρα θριαμβολογίας των Δημοκρατικών, που προεκλογικά υποστήριζαν ότι ένα "μπλε κύμα" θα σάρωνε τον Τραμπ στις κάλπες της 6ης Νοεμβρίου.

Το εξαιρετικά πολωμένο κλίμα όσο και τα πρωτοφανή χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία των δύο κομμάτων είχαν ως αποτέλεσμα το υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής που σημειώνεται σε ενδιάμεσες εκλογές από το 1970. Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, το επίπεδο του 47%. Μόλις 36,4% είχαν συμμετάσχει στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 2014.

Οι δύο Αμερικές στις κάλπες

Περισσότερες γυναίκες από κάθε άλλη φορά θα εκπροσωπούνται στο νέο Κογκρέσο. Τουλάχιστον 93 εκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 10 στη Γερουσία και 9 ως κυβερνήτες. Από το σύνολο των 112 εκλεγμένων γυναικών, οι 95 ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και οι 17 στο Ρεπουμπλικανικό.

Στο Κογκρέσο θα εκπροσωπούνται για πρώτη φορά μειονότητες που παρέμεναν επί δεκαετίες αποκλεισμένες από την πολιτική ζωή στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά το κατώφλι του Καπιτωλίου θα περάσουν ιθαγενείς, μουσουλμάνες αλλά και μια νέα γενιά πολιτικών.

Η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάζιο Ορτέζ αποτελεί από χθες τη νεότερη γυναίκα που εκλέγεται στο Κογκρέσο. Κόρη Πορτορικανής μετανάστριας, η Ορτέζ αυτοπροσδιορίζεται ως "σοσιαλίστρια" και ανήκει στην προοδευτική τάση του Μπέρνι Σάντερς, που παρεμπιπτόντως πέτυχε την επανεκλογή του ως γερουσιαστής στην πολιτεία του Βερμόντ.

Ακόμα μία υποψήφια των Δημοκρατικών, η Σαρίς Ντέιβιντς, έγινε η πρώτη ιθαγενής στην Ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγεται στο Κογκρέσο από την πολιτεία του Κάνσας. Μαζί της θα έχει και τη Ντεμπ Χάαλαντ από τη φυλή Πουέμπλο που εξελέγη στο Νέο Μεξικό.

Μουσουλμάνοι, ομοφυλόφιλοι, πρόσφυγες

Οι δύο Ινδιάνες θα συναντήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο σώμα, αμφότερες με τους Δημοκρατικούς. Η Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν έχει παλαιστινιακές ρίζες, ενώ η Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα έφτασε στις ΗΠΑ ως πρόσφυγας από τη Σομαλία.

Την ίδια απέχθεια στους υποστηρικτές του Τραμπ θα προκαλεί μάλλον και η περίπτωση του Τζάρεντ Πόλις, του πρώτου δηλωμένου ομοφυλόφιλου κυβερνήτη στην πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ. Ο Πόλις, που εξελέγη στο Κολοράντο, υποστηρίζει θέσεις όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής, η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την οπλοκατοχή και η καθολική πρόσβαση στους ολοήμερους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Όλες αυτές τις περιπτώσεις εξισορροπούνται βέβαια από την εκλογή υπερσυντηρητικών και ρατσιστών υποψηφίων με τους Ρεπουμπλικανούς. Την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ίσως ο Στιβ Κινγκ, που επανεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην πολιτεία της Αϊόβα παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της δημοσιότητας για ρατσιστικές δηλώσεις του καθώς και συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους και Καναδούς νεοναζί.

Το νέο Κογκρέσο θα περιλαμβάνει, τέλος, και αρκετές "παλιές καραβάνες" της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Εκτός από τον 77χρονο Μπέρνι Σάντερς, την είσοδό του στη Γερουσία πέτυχε και ο 71χρονος Μιτ Ρόμνι, πρώην αντίπαλος του Μπάρακ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012, καθώς και ο Τεντ Κρουζ, ο οποίος διεκδίκησε και έχασε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών από τον Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL