Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Δεν γέλασαν οι Ευρωπαίοι με το "κούρεμα" του Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν γέλασαν οι Ευρωπαίοι με το "κούρεμα" του Τραμπ

Μπορεί στην ίδια την Αμερική το τέλος της πολιτικής μονοκρατορίας του Τραμπ, που σήμαναν οι προχθεσινές ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, να προκάλεσε μια μορφή έξαλλης αισιοδοξίας με πρόδηλα χαρακτηριστικά ρεβανσισμού, αν κρίνει κανείς από τους διθυραμβικούς τίτλους των παραδοσιακών φιλελεύθερων ΜΜΕ όπως των "New York Times" -«Οι Δημοκρατικοί κυρίευσαν τη Βουλή»- και της "Washington Post" - «Οι Δημοκρατικοί κατέλαβαν τη Βουλή»-, ωστόσο στον υπόλοιπο κόσμο το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της Τρίτης μάλλον είχε περιορισμένο αντίκτυπο.

Η αιτία δεν είναι άλλη από τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις πολλών πλευρών και αναλυτών ότι οι αλλαγή συσχετισμών σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών στο αμερικανικό δικομματικό σύστημα ελάχιστη ή καθόλου επίδραση θα έχει στις εφαρμοζόμενες και διακηρυγμένες πολιτικές του Τραμπ που αφορούν γενικότερα στη θέση της Αμερικής στο παγκόσμιο σύστημα και τις σχέσεις της, κυρίως τις οικονομικές, με τον υπόλοιπο κόσμο.

Με τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο να μπορεί να επιβάλλει ελεύθερα και κατά το δοκούν δασμούς και μέτρα έναντι των οικονομικών ανταγωνιστών των ΗΠΑ δίχως να χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, είναι αυτονόητο πως οποιαδήποτε μεταβολή στο ισοζύγιο εκπροσώπησης των δύο κομμάτων δεν μπορεί να επηρεάσει την "τράμπεια" πολιτική προστατευτισμού. Πίσω από αυτή τη... μικρή «λεπτομέρεια» πιθανώς βρίσκεται και η εξήγηση της χθεσινής πτώσης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατά 0,7% και της μόλις οριακής ανόδου του Χονγκ Κονγκ, την ίδια ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο οι αγορές «εξαργύρωναν» το αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα της Τρίτης με σημαντικά κέρδη.

Αν και ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον, καθώς η Γερουσία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρεπουμπλικανών και η Βουλή πέρασε στα χέρια των Δημοκρατικών, θα μπορούσε να δυσκολέψει την ευρύτερη εθνοκεντρική, απορρυθμιστική ατζέντα του Τραμπ, λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι φοροελαφρύνσεις και η εκ νέου «απελευθέρωση» -από τους κανόνες που θεσπίστηκαν επί Ομπάμα- του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι δυνατόν να αναστραφούν. Η πολιτική τού «Πρώτα η Αμερική» δεν αναμένεται να παρεκκλίνει δραστικά της πορείας της παρ' όλο που οι Δημοκρατικοί «κατέλαβαν» τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτιμούν οι αναλυτές.

Εν αναμονή

«Γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε για τα επόμενα δύο χρόνια και οι επενδυτές θα επικεντρωθούν πάλι στα θεμελιώδη, δηλαδή στην αύξηση των εταιρικών κερδών και στην οικονομία», δήλωσε σχετικά ο Γκι Μίλερ, επικεφαλής αναλυτών της Zurich Insurance Group, δίνοντας το στίγμα της οπτικής των αγορών για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης EURO STOXX 50 ενισχύθηκε σημαντικά χθες και έκλεισε με άνοδο 1,21%, επίδοση που θα μπορούσε ειρωνικά να συσχετιστεί με το «κούρεμα» της δύναμης Τραμπ, δεδομένου ότι ο μεγιστάνας Πρόεδρος παραμένει αντιδημοφιλής στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σε πολιτικό επίπεδο, και κυρίως στην Ευρώπη, οι αντιδράσεις ήταν αναλόγως συγκρατημένες και σαφώς αντανακλούσαν σκεπτικισμό, μαρτυρώντας στάση αναμονής. "Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με το κογκρέσο, η θητεία του οποίου θα αρχίσει σύντομα, αλλά και με τους υπόλοιπους νεοεκλεγέντες αντιπροσώπους των ΗΠΑ", περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Θα ήταν λάθος να περιμένουμε αλλαγή πολιτικής από τον Πρόεδρο Τραμπ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές» εκτίμησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Παρόμοιος σκεπτικισμός εκφράστηκε και από τη Μόσχα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι «δεν βλέπουμε στον ορίζοντα καμιά λαμπρή προοπτική εξομάλυνσης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων» μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Σε πιο ένθερμο τόνο, ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν έδωσε τα συγχαρητήριά του στους Δημοκρατικούς για την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για "κίτρινη κάρτα" στον Τραμπ. "Δεν είναι μια καλή μέρα μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την Ευρώπη. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στον αμφιλεγόμενο Πρόεδρο, τον αφελή προστατευτισμό του, τον επιθετικό λαϊκισμό του και τις διχαστικές πολιτικές πολιτικές του", σημείωσε ο Μπούλμαν και προανήγγειλε τη διοργάνωση μιας "διατλαντικής συγκέντρωσης προοδευτικών δυνάμεων" την επόμενη χρονιά, πριν από τις Ευρωεκλογές.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς χαιρέτισε επίσης τις νίκες των Δημοκρατικών σημειώνοντας πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι «επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου, την ευγένεια έναντι της αγένειας, τη συμμετοχή όλων έναντι του ρατσισμού, την ισότητα έναντι των διακρίσεων», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter. Πιο ειρωνικός, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας προηγούμενο tweet του Τραμπ ότι οι εκλογές ήταν μια «τεράστια επιτυχία», έγραψε με τη σειρά του στο Twitter: «Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά ύστερα οκτώ χρόνια παρά την ισχυρή χειραγώγηση των Ρεπουμπλικανών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο: ‘Τεράστια επιτυχία σήμερα’».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL