Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Η Ιταλία στη μέγγενη των αγορών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιταλία στη μέγγενη των αγορών

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε ανέλαβε ρόλο ειρηνοποιού ανάμεσα στους δυο αντιπροέδρους της κυβέρνησής του, τον αρχηγό της Λέγκας και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και τον επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, για το νομοσχέδιο - δώρο στους φοροφυγάδες και όσους έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό, το οποίο εμπνεύστηκε ο Σαλβίνι.

Ο Κόντε καλείται να λύσει τη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση αλλά και να αναπαντήσει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου στο τελεσίγραφο που του έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις "παρεκκλίσεις" στον ιταλικό προϋπολογισμό που δεν έχουν προηγούμενο στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που υπογράφουν οι επίτροποι Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις.

Την ίδια στιγμή η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2019 διευκόλυνε τους κερδοσκόπους των αγορών να εκτινάξουν τα spreads πάνω από τις 340 μονάδες βάσης, για να «υποχωρήσουν» στις 329,92 μονάδες με ημερήσια άνοδο 3,32%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας σχεδόν εξαετίας, και το χρηματιστήριο του Μιλάνου να καταγράφει νέα πτώση 1,3%.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε μια αιμορραγία 17 δισ. τον Αύγουστο, με ορισμένους αναλυτές να προεξοφλούν ότι η φυγή των ξένων επενδυτών θα συνεχιστεί με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς.

Ανησυχίες και σενάρια για το άμεσο μέλλον

"Η Ευρώπη δεν μας εμπιστεύεται, ο προϋπολογισμός έγινε κομμάτια" σημείωσε η εφημερίδα "La Repubblica" απηχώντας τις ανησυχίες στο εσωτερικό, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κόντε πως "δείχνει να μην κατανοεί τι ακριβώς διακυβεύεται" και τους δυο κυβερνητικούς εταίρους ότι αγνοούν τον πραγματικό κίνδυνο: να βρεθεί η Ιταλία αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας των τραπεζών, όπως συνέβη το 2011.

Σύμφωνα με τη "La Stampa", ο Κόντε σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί. Αλλά η "Corriere della Sera" αναφέρει ότι η Λέγκα θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ένα από τα κύρια σχέδια του Σαλβίνι είναι να μπορέσει να πάρει περισσότερες ψήφους από τα Πέντε Αστέρια στις εκλογές του Μαΐου και να επιλέξει τον νέο Ιταλό επίτροπο στην Κομισιόν, "κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στο εσωτερικό", όπως σημειώνει η "Corriere".

Από την πλευρά της η εφημερίδα "Il Messaggero" έθεσε το ερώτημα αν μια χώρα μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά από δύο πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν ένα κοινό σχέδιο για το μέλλον, αλλά μόνον "μια επιχειρησιακή συμφωνία" σημειώνοντας ότι "με τη γενικόλογη αναφορά στη θέληση να αλλάξουν τα πράγματα, είναι πιθανό να υποτιμήθηκαν οι διαφορές της κοινωνικής και εκλογικής βάσης της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων".

Το "αόρατο" χέρι των φοροφυγάδων

Σε σχέση με την τελευταία ενδοκυβερνητική κρίση ο Ντι Μάιο επιμένει ότι κάποιο «αόρατο» χέρι παραποίησε το διάταγμα της φορολογικής αμνηστίας «φωτογραφίζοντας» στέλεχος της Λέγκας, ενώ ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υποστηρίζει ότι δεν έλαβε ποτέ το συγκεκριμένο... διάταγμα.

«Δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση για χάρη αυτών που ανακυκλώνουν τα λεφτά τους» τόνισε ο Ντι Μάιο καθιστώντας σαφές ότι το Κ5Α είναι αντίθετο με τη φορολογική αμνηστία που θέλει ο Σαλβίνι για τους πλούσιους ψηφοφόρους του στην Κεντρική και Βόρειο Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός Κόντε ανακοίνωσε τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για σήμερα Σάββατο επιδιώκοντας να επουλώσει τα τραύματα ανάμεσα στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του. «Όχι, δεν θα πάω, έχω άλλα πράγματα να κάνω» του απάντησε ο νταής της Λέγκας του Βορρά, για να εισπράξει ένα τελεσίγραφο από τον Κόντε: «Ο πρωθυπουργός είμαι εγώ».

Μπροστά στον κίνδυνο να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που ούτε ο Ντι Μάιο ούτε ο Σαλβίνι θέλουν, ο ηγέτης της Λέγκας υπαναχώρησε και δήλωσε ότι θα παραστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Το... σοκ του Μοσκοβισί και οι υποδείξεις του Σαλβίνι

Με καθυστέρηση σχεδόν μιας εβδομάδας ο Ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε σε ιταλικό κανάλι «σοκαρισμένος... ως πολίτης» για τον αποκλεισμό των παιδιών των μεταναστών από τις υπηρεσίες μεταφοράς και σίτισης του δήμου του Λόντι, που βρίσκεται λίγο έξω από το Μιλάνο και που με στις τελευταίες δημοτικές εκλογές πέρασε στα χέρια της Λέγκας.

Την επόμενη εβδομάδα ο επίτροπος Μοσκοβισί ίσως δηλώσει σοκαρισμένος από τον αναίτιο ξυλοδαρμό Σενεγαλέζου μετανάστη και τις άλλες ιστορίες της καθημερινής ρατσιστικής τρέλας που πλήττουν την Ιταλία.

Λίγα λεπτά αργότερα από το ίδιο κανάλι ο Σαλβίνι τόνισε ότι «ο Γάλλος επίτροπος δηλώνει σοκαρισμένος για θέματα που αγνοεί σχετικά με τα σχολεία στο Λόντι» εκτιμώντας πως καλά θα κάνει «να ανησυχεί για την κυβέρνησή του, που αδειάζει νυχτιάτικα μετανάστες στα ιταλικά δάση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL