Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Εκτοπισμός για τον δήμαρχο της υποδοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτοπισμός για τον δήμαρχο της υποδοχής

Την εποχή της ελέω Θεού βασιλείας και αργότερα της φασιστικής δικτατορίας το έλεγαν «εκτόπιση». Στα ελληνικά το είπαμε «εξορία». Η ουσία ήταν και δυστυχώς είναι πάντα η ίδια. Ο Μίμο Λουκάνο αναγκάστηκε χθες τα ξημερώματα στις 6 να εγκαταλείψει την πόλη όπου είναι δήμαρχος, ενώ η αφρικανικής καταγωγής σύζυγός του γλίτωσε την εκτόπιση - εξορία με την προϋπόθεση να περνά για μια... υπογραφή από τον αστυνομικό σταθμό.

Το δικαστήριο του Λόκρι της Καλαβρίας αποφάσισε να ακυρώσει το προληπτικό μέτρο της κατ’ οίκον κράτησης για τον Λουκάνο, ιδιαίτερα μετά τη διαδήλωση τουλάχιστον έξι χιλιάδων ατόμων έξω από το σπίτι του σε ένδειξη αλληλεγγύης για την ανθρωπιά που έδειξε να υποδεχθεί τους μετανάστες στον δήμο του. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε όμως ότι ο Λουκάνο δεν μπορεί να μένει πια στο Ριάτσε, όσο συνεχίζεται η έρευνα σε βάρος του για "εικονικούς" γάμους μεταναστών και για απευθείας ανάθεση της αποκομιδής σκουπιδιών σε κοινοτικούς συνεταιρισμούς που έδωσαν δουλειά σε ντόπιους και μετανάστες.

«Είμαι καλά, δεν είμαι εκνευρισμένος. Από την άλλη πλευρά, είμαι ικανοποιημένος γιατί έγινε ένα βήμα σε σχέση με αυτό που είχαν προτείνει ο εισαγγελέας και οι δικαστές" είπε ο Λουκάνο. "Έμαθα να κοιτάω τους ανθρώπους που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από εμάς. Με οδηγεί το πολιτικό πάθος. Είμαι ήσυχος. Δεν έχω λόγια για την τεράστια αλληλεγγύη που φτάνει από παντού. Δεν άξιζα αυτή τη μεγάλη συμμετοχή... Το Ριάτσε αποτέλεσε μια μεγάλη ουτοπία σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές της Ιταλίας. Θα συνεχίσω», τόνισε ο δήμαρχος της αλληλεγύης.

Ο συγγραφέας και ακτιβιστής Ρομπέρτο Σαβιάνο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον Λουκάνο, παρέθεσε στο Twitter τα λόγια που απευθύνει ο Βιργίλιος στον Δάντη στο "Καθαρτήριο", Άσμα 5, στίχοι 13-15:

«Έλα κι άσ' τους να λένε. Σταθερά

σαν πύργος στάσου που δεν θα μπορέσει

να τον λυγίσει η άγρια καταιγίδα".

Με το θράσος που τον διακρίνει, ο υπ. Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι προχώρησε και σε μια προβοκάτσια εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος και του προκατόχου του Μάρκο Μινίτι: «Αυτός που ήταν πριν από εμένα στο υπουργείο Εσωτερικών, από ένα άλλο πολιτικό χρώμα, είχε ήδη αρχίσει έρευνες εκφράζοντας τις αμφιβολίες του [για τον Λουκάνο]... Εάν μετά ένας δικαστής αποφασίζει πως δεν μπορεί να πατήσει το πόδι του στο χωριό του, είναι φανερό ότι ο Λουκάνο δεν είναι ο ήρωας των σύγχρονων καιρών... Τέλος πάντων, όταν πηγαίνω στην Καλαβρία, ο κόσμος μού ζητάει περισσότερη δουλειά, όχι περισσότερους μετανάστες», ισχυρίστηκε ο ακροδεξιός ηγέτης.

«Αγαπητέ Μίμο, ξέρω ότι δεν θα αφήσεις τη δική σου και δική μας αγαπημένη Καλαβρία, μα εάν θέλεις, μπορούμε να σε φιλοξενήσουμε με αγάπη στη Νάπολη. Η απαγόρευση διαμονής στο Ριάτσε σου είναι χειρότερη από τον κατ' οίκον περιορισμό. Δεν θα μπορέσουν όμως ποτέ να σταματήσουν την επανάσταση. Το Ριάτσε θα ζήσει με τον Λουκάνο δήμαρχο», έγραψε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο δήμαρχος της Νάπολης, της τρίτης σε μέγεθος ιταλικής πόλης. «Έλα στο Παλέρμο, σε περιμένουμε», δήλωσε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Σικελίας Λεολούκα Ορλάντο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL