Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Εξαφάνιση Κασόγκι: / Εξαφάνιση Κασόγκι: Οι Τούρκοι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το σαουδαραβικό προξενείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξαφάνιση Κασόγκι: / Εξαφάνιση Κασόγκι: Οι Τούρκοι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το σαουδαραβικό προξενείο

Διευρύνει τον κύκλο των ερευνών, και κατά συνέπεια των δυνητικών «υπόπτων», η Τουρκία στην υπόθεση εξαφάνισης του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν αφότου μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το κατά πόσο το Ριάντ θα παραδεχτεί ότι ο δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια ανάκρισης η οποία «πήγε στραβά», όπως ήθελαν προχθεσινές έντονες φήμες, παραμένει εν πολλοίς άγνωστο, ειδικά όσο διαρκεί η αποστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Η χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση των τουρκικών αρχών στην Κωνσταντινούπολη, με ενδελεχείς πολύωρες έρευνες στο εσωτερικό και στον κήπο του προξενείου καθώς και στην προξενική κατοικία, αλλά και η παρέμβαση του ίδιου του Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο αποδεικτικά στοιχεία στο εσωτερικό του προξενείου «σβήστηκαν» με μπογιά, δίνουν την αίσθηση μιας ενεργούς τουρκικής εμπλοκής στην υπόθεση, με κίνητρα που προφανώς έχουν να κάνουν τόσο με την ανταγωνιστική σχέση της Άγκυρας με το Ριάντ όσο βεβαίως και με τη σχέση σφιχτού εναγκαλισμού του συντηρητικού βασιλείου με την Αμερική του Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, το σφίξιμο του κλοιού των ερευνών αποτελεί μια παράμετρο της υπόθεσης και η συνεχής επανάληψη των τουρκικών ισχυρισμών πως υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο που δείχνει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο καθιστούν εκ των πραγμάτων τους Σαουδάραβες υπόλογους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη Μοχάμαντ Αλ Οτάιμπι αναχώρησε χθες για το Ριάντ λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η έρευνα της τουρκικής αστυνομίας στην προξενική κατοικία. Σύμφωνα με το δίκτυο Haberturk, επιβιβάστηκε σε πτήση του εθνικού αερομεταφορέα της Σαουδικής Αραβίας και αναχώρησε για την πατρίδα του αργά το απόγευμα. Αν και οι αρχές της Άγκυρας δεν έχουν επιβάλει μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις των μελών της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, είναι προφανές ότι το κλίμα γι' αυτούς δεν είναι το καλύτερο. Μάλιστα, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ ζήτησε να αρθεί η ασυλία για τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, Τούρκοι ερευνητές της εγκληματολογικής υπηρεσίας εισήλθαν στο σαουδαραβικό προξενείο, το τελευταίο μέρος όπου θεάθηκε ο Κασόγκι πριν εξαφανιστεί, και ερεύνησαν το κτήριο για περισσότερες από εννέα ώρες. Πήραν δείγματα ακόμη και από το χώμα του κήπου, καθώς έχουν γίνει εικασίες ότι, αφού ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε, το πτώμα του διαμελίστηκε με οξύ και μέλη του πιθανόν θάφτηκαν στον κήπο του προξενείου. Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Ερντογάν έκανε λόγο για τοξικά υλικά που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του κτηρίου και τα οποία κατά τον ίδιο «αφαιρέθηκαν περνώντας τα με βαφή».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο παραμένει στο Ριάντ, όπου συναντήθηκε χθες τόσο με τον βασιλιά Σαλμάν όσο και με τον de facto ηγέτη της χώρας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η σαουδαραβική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη διερεύνηση της υπόθεσης Κασόγκι. Μετά το Ριάντ, ο Πομπέο θα πάει στην Άγκυρα μεταφέροντας κατά πάσα πιθανότητα την εκδοχή της σαουδαραβικής ηγεσίας για την υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL