Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Από το Εθνικό Μέτωπο στην Εθνική Συσπείρωση, μία Λεπέν δρόμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το Εθνικό Μέτωπο στην Εθνική Συσπείρωση, μία Λεπέν δρόμος

Έναν χρόνο αργότερα, στο δεύτερο συνέδριο της Νέας Τάξης, υιοθετείται η "στρατηγική του Εθνικού Μετώπου". Έτσι, στις 5 Οκτωβρίου του 1972 αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος ο Ζαν Μαρί Λεπέν, που είχε υπηρετήσει στην Αλγερία, μετέχοντας και σε βασανιστήρια αντιστασιακών. Το κόμμα στις βουλευτικές του 1973 σημειώνει παταγώδη αποτυχία: 0,52% των ψήφων... Ο Λεπέν πάντως στο 15ο Διαμέρισμα στο Παρίσι παίρνει το υψηλότερο ποσοστό: 5,22%. Σταδιακά ο Λεπέν αναδεικνύεται στον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της γαλλικής Ακροδεξιάς.

Μετά από τις βουλευτικές του 1981, η ηγεσία λαμβάνει την απόφαση να γίνει λίγο πιο συμπαθής η εικόνα του κόμματος, να δημιουργήσει τη γιορτή Μπλε - Λευκό - Κόκκινο (από τα χρώματα της γαλλικής σημαίας), ως απάντηση στη μεγάλη γιορτή της "Ουμανιτέ". Παράλληλα, έτσι το κόμμα μπορεί να γεμίσει τα ταμεία του και να αποκτήσει ένα πιο συμπαθητικό πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που θα προσελκύει και οικογένειες, όχι μόνο "ξυρισμένα κεφάλια" με δάδες και υβριστικά συνθήματα κατά των μεταναστών. Η γιορτή, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1981, έχει επιτυχία: συγκεντρώνει 3.000 άτομα. Το 1986 το Εθνικό Μέτωπο μπαίνει στη Βουλή με 35 έδρες, εξαιτίας της απλής αναλογικής που καθιέρωσε ο Πρόεδρος Μιτεράν. Η επόμενη χρονιά είναι εκείνη της "λεπτομέρειας": ο Λεπέν δηλώνει ότι τα κρεματόρια στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί δεν ήσαν παρά "μια λεπτομέρεια" της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σχολιαστές παρατηρούν ότι ο Λεπέν με την απεχθή αυτή δήλωσή του "σταμάτησε την ανοδική πορεία του κόμματός του".

Στις προεδρικές εκλογές του 2002, σημειώνεται αυτό που έχει μείνει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας ως "σεισμός". Περνάει στον δεύτερο γύρο με 18,86%, απέναντι στον Σιράκ, ο ακροδεξιός Λεπέν. Ο αρνητής του Ολοκαυτώματος, ο δηλωμένος εχθρός των μεταναστών, ο νοσταλγός του στρατάρχη Πετέν, ο βασανιστής της Αλγερίας. Το σοκ είναι τεράστιο. Η διεθνής εικόνα της Γαλλίας καταβαραθρώνεται...

Ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματος, που από το 1990 είχε γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. Το 2003 έρχεται στο προσκήνιο η Μαρίν Λεπέν, που ξεκινά την "αποδαιμονοποίηση" του κόμματος, διατηρώντας ωστόσο ορισμένες «σταθερές», π.χ. κατά των μεταναστών, των μουσουλμάνων κ.ά. Από το 2011 η Λεπέν έχει εκλεγεί επικεφαλής και στις προεδρικές εκλογές του 2012, αποσπά μεν ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι ο πατέρας της το 2002, 17,90%, χωρίς όμως να περάσει στον β' γύρο.

Με αφορμή τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, η σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος, μεταξύ «εκσυγχρονιστών» υπό την Λεπέν, που αρνούνται να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις κατά του νέου νόμου, και των «παραδοσιακών» όπως η ανιψιά του Λεπέν, είναι φανερή.

Οι δύο γραμμές στην ουσία κρύβουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον του κόμματος. Ήταν πλέον ολοφάνερο ότι η Λεπέν βρισκόταν μακριά από την προσέγγιση του πατέρα της. Η επιλογή της ήταν να κάνει το ακροδεξιό κόμμα "κανονικό". Και ξεκίνησε τις... "εκκαθαρίσεις" και στις ευρωεκλογές του Μαΐου το Μέτωπο ήταν πρώτο κόμμα με 25%. Τον Αύγουστο του 2015, με αφορμή δηλώσεις του πατέρα της με τις οποίες εμμένει στα περί κρεματορίων ως "λεπτομέρειας", η Μαρίν διαγράφει τον ιδρυτή του κόμματος, που αντιδρά προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη! Το 2015 αποδεικνύεται μαγική χρονιά για τη Λεπέν: στις περιφερειακές εκλογές σπάει ρεκόρ ψήφων με 28%. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, το 2017, η Λεπέν αποσπά 7,5 εκατομμύρια ψήφους - ο πατέρας της το 2002 είχε πάρει 4,8 εκατομμύρια. Ο κύβος έχει ριφθεί. Μένει μόνο η τελική αλλαγή του ονόματος. Από το 2017 το Εθνικό Μέτωπο παύει να υφίσταται. Τη θέση του παίρνει η Εθνική Συσπείρωση, που ήδη αντιμετωπίζει αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL