Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
ΗΠΑ: Τυφώνας "Μάικλ" και "τυφώνας" Τραμπ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Τυφώνας "Μάικλ" και "τυφώνας" Τραμπ...

Ο τυφώνας «Μάικλ» πλησιάζει απειλητικός τη Φλόριντα και ισχυροί άνεμοι σαρώνουν ήδη τις παράκτιες περιοχές της πολιτείας, στην Ουάσιγκτον όμως οι πολιτικές θύελλες που ξεσπούν η μια μετά την άλλη και σαρώνουν Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο δεν λένε να κοπάσουν. Η προχθεσινή απροσδόκητη παραίτηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και στενής συνεργάτιδας του Τραμπ Νίκι Χέιλι, μετά το αρχικό μούδιασμα που προξένησε και τη συνεπακόλουθη «αφωνία» του Τύπου, έχει πυροδοτήσει, το τελευταίο 24ωρο, μια ακατάσχετη σεναριολογία καθώς είναι η μοναδική ίσως φορά που στέλεχος του στρατοπέδου Τραμπ αποχωρεί «αναίμακτα» και χωρίς παρατράγουδα. Το σασπένς εντείνεται επίσης και λόγω του γεγονότος ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής αιτιολόγηση της ηχηρής αυτής παραίτησης, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Παρ' ολίγον τα πράγματα να πάρουν «ανεξέλεγκτη» τροπή χθες, αφότου ο Τραμπ σέρβιρε την ιδέα να αναλάβει η κόρη του Ιβάνκα το πόστο του διπλωματικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σε μια δήλωσή του από τον κήπο του Λευκού Οίκου που διαδόθηκε αστραπιαία από τα ΜΜΕ, με τον σχετικό δηκτικό σχολιασμό. Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η Ιβάνκα Τραμπ θα ήταν «καταπληκτική» για τη θέση της πρέσβειρας στα Ηνωμένα Έθνη, έσπευσε όμως να βεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να την διορίσει γιατί θα κατηγορηθεί για νεποτισμό. «Δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχει άλλος ικανότερος από αυτήν, αλλά ok... κοιτάζουμε πολλούς ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως ανάμεσα σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και η πρώην σύμβουλός του Ντίνα Πάουελ.

Αμερικανίδα «Μακρόν»;

Τα σενάρια για τους λόγους που ώθησαν τη Χέιλι στην παραίτηση δίνουν και παίρνουν από χθες και ορισμένα φαντάζουν αρκετά πειστικά. Στην αιφνιδιαστική όσο και «ανεξήγητη» αυτή απόφασή της κάποιοι είδαν ομοιότητες με τον τρόπο που κινήθηκε πολιτικά ο Εμανουέλ Μακρόν παραιτούμενος από την κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2016 και ορίζοντας ο ίδιος την «αφετηρία» της προσωπικής πορείας του στο πολιτικό στερέωμα της Γαλλίας, η οποία τον οδήγησε τελικά στην προεδρία τον επόμενο χρόνο. “Ο Μακρόν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Ολάντ το 2016 και εκλέχτηκε πρόεδρος έναν χρόνο μετά. Για την Νίκι θα είναι δύο χρόνια”, έγραψε στο Twitter ο Μπιλ Κρίστολ, αρχισυντάκτης του "The Weekly Standard", θεωρώντας πάντα «πιθανή» τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών από τη Χέιλι απέναντι στον Τραμπ. Άλλωστε στον κύκλο των πολιτικών φίλων της παραιτηθείσας υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση ότι η Νίκι δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανώτερο στέλεχος της παρούσας κυβέρνησης, γι’ αυτό αποφάσισε να αποχωρήσει.

Άλλά σενάρια πάντως είναι πιο «πεζά» και μάλλον προέρχονται από «κακές γλώσσες» που αφήνουν να εννοηθεί ότι η πρώην διπλωματική αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επιστρέφει στον ιδιωτικό τομέα για να βγάλει λεφτά καθώς τα φορολογικά στοιχεία της δείχνουν ότι είναι αντιμέτωπη μ’ ένα χρέος 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων! Από την άλλη μεριά, πηγή που έχει γνώση της οικονομικής κατάστασής της διαβεβαίωσε ότι το ποσό αυτό είναι λιγότερο από 500.000 δολάρια.

Ανασύνταξη και αλλαγή ατζέντας

Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα στην ιστορία αυτή, γεγονός είναι ότι ο πολιτικός χρόνος πιέζει ασφυκτικά τον Τραμπ καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου και οι Δημοκρατικοί ανασυντάσσονται ταχύτατα μετά την αναμενόμενη «ήττα» τους στην υπόθεση Κάβανο. Συνεπικουρούμενοι από την επιστροφή στις τάξεις τους του βαρέος πυροβολικού του πολιτικού χρήματος, του έτερου μεγιστάνα της Νέας Υόρκης και πρώην δημάρχου της Μάικλ Μπλούμπεργκ, το επιτελείο των Δημοκρατικών μεταφέρει γρήγορα την ατζέντα της πολιτικής κόντρας στο θέμα που «καίει» τους περισσότερους Αμερικανούς και δη εκείνους της μεσαίας τάξης: το κόστος των υπηρεσιών υγείας.

“Μετά από όσα συνέβησαν στην Ουάσιγκτον τελευταία, τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο σχετίζονται άμεσα με την τσέπη του. Το κεντρικό θέμα είναι η αύξηση του οικονομικού κόστους των υπηρεσιών υγείας όπως επίσης και η προστασία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας,” δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Βαν Χόλεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ψηφοφόροι έχουν αφήσει πίσω τους την υπόθεση Κάβανο - αφού, όπως είπε, «ό,τι έγινε, έγινε» και τώρα θέλουν να δώσουν προσοχή σε θέματα της καθημερινότητάς τους.

Το ότι αυτή η ανασύνταξη πιθανώς έχει θορυβήσει τον Τραμπ, την ώρα που κέρδισε την υπόθεση Κάβανο, μπορεί να φανεί και από το γεγονός ότι έχει εντείνει τις εμπρηστικές φραστικές επιθέσεις του κατά των Δημοκρατικών. Στην τελευταία εξ αυτών, το βράδυ της Τρίτης, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αϊόβα, έκανε λόγο για έναν «οργισμένο αριστερό όχλο» ενώ χαρακτήρισε τους Δημοκρατικούς «κόμμα ανισόρροπων» και «βλαμμένων» στους οποίους οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να εμπιστευτούν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL