Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Της Εβδομάδας / Οι Γάλλοι κομμουνιστές αποφασίζουν για το τι κόμμα θέλουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της Εβδομάδας / Οι Γάλλοι κομμουνιστές αποφασίζουν για το τι κόμμα θέλουν

Στην πορεία για ένα από τα πιο κρίσιμα συνέδρια στην ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, αυτό που θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου, οι κομμουνιστές, όπως σημείωσε η "Ουμανιτέ", επιλέγουν από τις 4 ώς τις 6 Οκτωβρίου την «κοινή τους βάση». Το κατευθυντήριο κείμενο. Το έκτακτο συνέδριο του ερχόμενου Νοεμβρίου αναμένεται να αναδομήσει εκ βάθρων το ιστορικό κόμμα. Κρίσιμες επιλογές ενόψει για τα μέλη του κόμματος, σε μια κρίσιμη συγκυρία. Τα μέλη θα πρέπει να επιλέξουν το κείμενο που θα τους χρησιμεύσει ως βάση για μια συζήτηση, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Νοεμβρίου, στη διάρκεια του 38ου Εθνικού Συνεδρίου. Το κείμενο που έχει επεξεργαστεί το Εθνικό Συμβούλιο καθώς και τρία εναλλακτικά κείμενα θα τεθούν στην κρίση τους. Στόχος, να γίνει το ΚΚΓ πολιτική δύναμη πρώτου μεγέθους.

«Για να κάνουμε την επανάσταση, χρειαζόμαστε να κάνουμε τη δική μας», δήλωσε πρόσφατα ο εθνικός γραμματέας Πιέρ Λωράν, στη Γιορτή της "Ουμανιτέ". «Το συνέδριό μας εγγράφεται σε μια παράδοξη κατάσταση», αναλύει ο Γκιγιώμ Ρουμπό - Κασί, που συντόνιζε τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου για την κοινή πρόταση βάσης: «Η επείγουσα ανάγκη υπέρβασης του καπιταλισμού είναι σχεδόν χειροπιαστή, αλλά εκλογικά υποστήκαμε σοβαρή ήττα». Πράγματι: το 2017, ο Μελανσόν έπαιρνε 20%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές αποσπούσε μόλις 2.79%, εκλέγοντας πάντως 4 παραπάνω βουλευτές από ό,τι το 2012.

Το ερώτημα που τίθεται είναι «τι να κάνουμε;». Ο Ρουμπό - Κασί τονίζει ότι «πρέπει να δώσουμε νέα ταυτότητα στον κομμουνισμό γύρω από τρεις άξονες: Κατ' αρχάς, το ότι είμαστε φορείς της άποψης πως ο μεγάλος αριθμός που παράγει πλούτο πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις. Δεύτερον, σχετικά με την οικολογική προσέγγιση που δεν μπορεί να αγνοεί τον καπιταλισμό. Και, τέλος, το θέμα της τοποθέτησης των πολιτών κατά της πατριαρχίας και του ρατσισμού, που είναι βασικές μάχες, με τις οποίες δεν έχουμε συνδεθεί στην κοινωνία». «Πρέπει επίσης να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι η συσπείρωση περνάει από την απάλειψη των προτάσεών μας», παρατηρεί ο Φρεντερίκ Μποκαρά, που είναι ένας από τους συντάκτες ενός από τα εναλλακτικά κείμενα, με τον τίτλο «Για ένα Μανιφέστο του ΚΚΓ για τον 21ο αιώνα». Το κείμενο αυτό το στηρίζουν βουλευτές του κόμματος και στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην επικεφαλής του κόμματος, Ρομπέρ Υ.

Ένα θέμα που θα απασχολήσει τα μέλη του ΚΚΓ, πέρα από τα ταυτοτικά, θα είναι η εκλογική στρατηγική. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση αυτόνομης καθόδου αλλά κι εκείνη των συμμαχιών. «Να κάνουμε συμμαχίες, γιατί όχι; Αλλά για να κάνουμε τι; Είδαμε πού οδήγησε η ένωση της Αριστεράς, για συμμαχίες χρειάζονται πολύ καθαρές θέσεις», τονίζει ο Ντομινίκ Νεγκρί, που υποστηρίζει το κείμενο με τον τίτλο «Επανοικοδομούμε το ταξικό κόμμα, δίνουμε προτεραιότητα στη συσπείρωση στους αγώνες».

Παράλληλα, και το οργανωτικό ζήτημα τίθεται επί τάπητος, ειδικά σήμερα που αναδεικνύονται πολιτικά «κινήματα». «Θέλουμε ένα κόμμα και όχι ένα κίνημα» λέει η Μαρί Κριστίν Μπιρικάν, που στηρίζει το «Μανιφέστο» και υπογραμμίζει τη σημασία επανοικοδόμησης των οργανώσεων βάσης και των τομέων. Τόσο οι υποστηρικτές του κειμένου του Εθνικού Συμβουλίου όσο και του κειμένου με τον τίτλο «Επανίδρυση ή εξαφάνιση, για μια άνοιξη του κομμουνισμού» απαιτούν νέες πρωτοβουλίες σε οργανωτικό επίπεδο. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα πολύ πιο οριζόντιο, λιγότερο συγκεντρωτικές λειτουργίες και εκλεγμένες επιτροπές από τους κομμουνιστές», λέει ο Φρεντερίκ Ζενεβέ, μεταξύ των συντακτών του κειμένου της «Επανίδρυσης».

Η ψήφος λοιπόν των μελών του κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου θα είναι αποφασιστική για τον προσανατολισμό του ΚΚΓ, αν όχι και για την ίδια του την επιβίωση. Στόχος: το κομμουνιστικό κόμμα τού αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL