Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Πρώτες σκέψεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτες σκέψεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

1. Η μεγάλη αποχή (άνω του 60%) εφόσον επιβεβαιωθεί και επίσημα, ισοδυναμεί με απόρριψη του διλήμματος που έβαλε το δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με αλλαγή του ονόματος.

2. Αν και δεν είναι δεσμευτικό, ισοδυναμεί με αποδοκιμασία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και της πολιτικής του, καθώς έριξε όλο το βάρος υπέρ του «ναι» και βέβαια υπέρ της συμμετοχής. Η χώρα οδηγείται σε πολιτική αστάθεια, πιθανώς σε πρόωρες εκλογές, παρότι υπάρχει ακόμα κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

3. Η κυβέρνηση Ζάεφ και οι υποστηρικτές του «ναι» γνώριζαν τα προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους και προχώρησαν σε κινήσεις και επιλογές με αυτά τα δεδομένα.

4. Ισοδυναμεί επίσης με αποδοκιμασία των προτροπών του δυτικού παράγοντα (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία κλπ), ενώ ο ρωσικός παράγοντας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί περαιτέρω την κατάσταση.

5. Η εθνικιστική αντιπολίτευση βγαίνει ενισχυμένη, καθώς κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει στην αποχή και στα προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους. Η συμμετοχή ορισμένων από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE στο δημοψήφισμα άνοιξε ένα «παράθυρο» για μελλοντικές συγκλίσεις. Αλλά αυτό το παράθυρο μάλλον κλείνει με την μικρή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα.

6. Το αλβανικό στοιχείο, που μάλλον προσήλθε στις κάλπες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον μέσο όρο, ίσως μπει στον πειρασμό να αναζητήσει άλλους δρόμους για να κάνει πράξη το νατοϊκό όραμα, ακόμα και μέσω των φιλοδοξιών για μια μεγάλη Αλβανία. Το κατά πόσον αυτές οι φιλοδοξίες μπορούν να περάσουν από το θεωρητικό στο πρακτικό επίπεδο, μένει να αποδειχθεί.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL