Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Θεσμικός ρατσισμός στην Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσμικός ρατσισμός στην Ιταλία

Η κυβέρνηση Κόντε υιοθέτησε χθες ομόφωνα το διάταγμα "για την ασφάλεια και τη μετανάστευση” που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι, το οποίο θεσμοθετεί τον ρατσισμό ως δημόσια πρακτική του ιταλικού κράτους πλήττοντας το κράτος δικαίου και την ισοτιμία και ισονομία των πολιτών.

“Είμαι ευτυχής. Ένα βήμα μπροστά για να καταστήσουμε την Ιταλία πιο ασφαλή” έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook. “Δεν πλήττουμε κανένα θεμελιώδες δικαίωμα. Εάν μπεις στο σπίτι μου και διακινείς ναρκωτικά, θα σε συνοδεύσουμε εκεί από όπου μας ήρθες” συμπλήρωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου.

Το διάταγμα του ακροδεξιού ηγέτη προβλέπει ότι, εάν ένας ξένος καταδικαστεί τελεσίδικα από ιταλικό δικαστήριο για “διεθνή τρομοκρατία”, θα του αφαιρεθεί η υπηκοότητα που έχει αποκτήσει. “Εάν έχεις, καταδικαστεί τελεσίδικα, είναι λογικό να σου αφαιρέσουμε την υπηκοότητα” τόνισε ο Σαλβίνι παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την... “υπηκοότητα α λα καρτ”.

Όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα ούτε για όποιον δεν έχει καταδικαστεί... τελεσίδικα, αλλά έχει διαπράξει. “Για τους αιτούντες άσυλο θα διακόπτεται η διαδικασία εάν υπάρχει κοινωνικός κίνδυνος ή καταδίκη πρώτου βαθμού. Αυτή ήταν μια από τις διαμεσολαβήσεις που προτάθηκαν και προστέθηκαν” συμπλήρωσε ο Σαλβίνι απειλώντας στην πράξη με απέλαση σχεδόν όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά.

“Είναι το διάταγμα που είχε τη μεγαλύτερη συναίνεση και το πιο επίκαιρο στην ιστορία αυτής της κυβέρνησης” κατέληξε ο Σαλβίνι.

“Με ένα πλαίσιο απόλυτης εγγύησης των δικαιωμάτων των ατόμων και των συμφωνιών θα προχωρήσουμε στην ανανέωση μιας πιο επαρκούς νομολογίας” τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κόντε εκτιμώντας ότι “δεν θα κυνηγήσουμε κανέναν από την Ιταλία από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα καταστήσουμε πιο επαρκές το σύστημα των επαναπατρισμών”. Στα κέντρα επαναπατρισμού ο ξένος υπήκοος θα μπορεί να κρατηθεί για 180 ημέρες.

Ο Κόντε διευκρίνισε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα κάθε παρατήρηση για πιθανή αντισυνταγματικότητα του διατάγματος. “Το να βάζεις μέτρα για τους μετανάστες σε ένα διάταγμα για την ασφάλεια σημαίνει ότι ήδη τους καταδίκασες” παρατήρησε ο καρδινάλιος Γκαλαντίνο.

Με το διάταγμα του Σαλβίνι περιορίζονται τα ευεργετικά μέτρα διεθνούς και ανθρωπιστικής προστασίας ακόμη και στους ασυνόδευτους ανήλικους, ενώ συνολικά στις 30 σελίδες του διατάγματος υπάρχουν 42 σημεία που αναφέρονται στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Το διάταγμα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή, όπου ορισμένοι από το Κ5Α εθελοτυφλούν για σημαντικές τροποποιήσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL