Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Έπεσαν οι μάσκες στη Φινλανδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έπεσαν οι μάσκες στη Φινλανδία

Η παραμονή στην εξουσία αποδείχθηκε ισχυρότερη από τις θέσεις αρχών για την ισότητα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στη Φινλανδία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός συντηρητικών, φιλελεύθερων και Ακροδεξιάς επιβίωσε της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η κεντροαριστερή αντιπολίτευση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Τίμο Σόινι για τη συμμετοχή του σε διαμαρτυρία κατά των αμβλώσεων νωρίτερα φέτος, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στον Καναδά

Εκατό βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Σόινι, ενώ εξήντα υπέρ της αποπομπής του. Την πρόταση μομφής είχαν καταθέσει τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης -Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερή Συμμαχία, Πράσινοι και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα της Φινλανδίας-, υποστηρίζοντας ότι η στάση του Σόινι κατά των αμβλώσεων έρχεται σε σύγκρουση με την κρατική πολιτική της Φινλανδίας στο αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν την άμβλωση. Ο Σόινι, καθολικός στο θρήσκευμα, ισχυρίστηκε πως συμμετείχε στην εκδήλωση στον Καναδά ως "ιδιώτης" και στον "ελεύθερο" χρόνο του. Επίσης, επικαλέστηκε την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξιθρησκία.

Τα περισσότερα μέλη των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υποστήριξαν τον Σόινι, καθώς η αποπομπή του θα οδηγούσε σε πτώση την κυβέρνηση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει οριακή πλειοψηφία 104 εδρών σε σύνολο 200 και η Ακροδεξιά, παρότι διασπασμένη, διατηρεί ρόλο ρυθμιστή.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών (πρώην Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών) είχε λάβει μόλις 1,6% και 3 έδρες στις εκλογές του 2003, αλλά δώδεκα χρόνια αργότερα -με σημαία την ξενοφοβία- έφτασε στο 17,6% και στις 38 έδρες. Το 2015 το αντιμεταναστευτικό κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση δεξιών και φιλελεύθερων υπό τον πρωθυπουργό Σίπιλα, αλλά διασπάστηκε το 2017 εξαιτίας προσωπικών αντιπαραθέσεων αλλά και έγκρισης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Το ένα τμήμα της Ακροδεξιάς, αρχικά με την ονομασία Νέα Εναλλακτική και τώρα ως κόμμα της Γαλάζιας Μεταρρύθμισης, παραμένει στην κυβέρνηση και τη στηρίζει με 18 πολύτιμες έδρες. Το άλλο κομμάτι κράτησε τη "σφραγίδα" του κόμματος, έχει 17 έδρες και πέρασε στην αντιπολίτευση. Επικεφαλής εκείνων που έμειναν στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι. Ο πρωθυπουργός Σίπιλα είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει τον Σόινι, συνδέοντας άμεσα την τύχη της κυβέρνησής του με την πρόταση μομφής κατά του υπουργού του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL