Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Τ. Μέι: Είστε απαράδεκτοι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ. Μέι: Είστε απαράδεκτοι!

Πολιτικό χρόνο προσπαθεί εναγωνίως να κερδίσει από χθες η Τερέζα Μέι καθώς οι αντάρτες στο κόμμα της ακονίζουν μαχαίρια και τα δηλητηριώδη σχόλια στον βρετανικό Τύπο, φιλοκυβερνητικό και αντιπολιτευόμενο, σοβαρό και λαϊκό, για το προχθεσινό άγριο στραπάτσο της στο Σάλτσμπουργκ έχουν κάνει αφόρητη την κατάσταση στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Με τους Ευρωπαίους να έχουν απορρίψει τις τελευταίες προτάσεις της για τα βορειοϊρλανδικά σύνορα στο πλαίσιο του Brexit και τον Ντόναλντ Τουσκ να την τρολάρει στο Instagram μ’ εκείνη την περιπαικτική φωτογραφία όπου της προσφέρει ταρτάκια με τη λεζάντα «συγγνώμη, χωρίς κερασάκι» (παραπομπή στην παροιμιώδη έκφραση cherry picking - παίρνω μόνον αυτό που θέλω, διαλέγω) η Μέι ξεσπάθωσε χθες κατά της Ε.Ε. απαιτώντας να μεταχειρίζονται το Ηνωμένο Βασίλειο «με σεβασμό».

Σε δήλωσή της από την πρωθυπουργική κατοικία είπε πως το να απορρίψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το σχέδιό της χωρίς να καταθέσουν κάποια εναλλακτική λύση σ' αυτό το προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων «είναι απαράδεκτο». Σε επιθετικό ύφος η Βρετανίδα πρωθυπουργός διεμήνυσε: «Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε θα διαλύσω τη χώρα μου».

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ υπερθεμάτισε των δηλώσεών της λέγοντας ότι δεν έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αξιόπιστη εναλλακτική λύση» μετά την απόρριψη των βρετανικών προτάσεων, ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον είναι σοβαροί οι ηγέτες της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. «Δεν έδειχναν ότι έχουν την οξυδερκή υπεύθυνη στάση που διακρίνει την κ. Μέι» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός της. Συμπλήρωσε πάντως πως η κυβέρνηση του Η.Β. θα διατηρήσει την ψυχραιμία της και θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες προτάσεις με τις οποίες η Βρετανία θα διαβεβαιώνει το Δουβλίνο ότι δεν θα εγκαθιδρυθούν «σκληρά σύνορα» με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit θα παρουσιαστούν εν ευθέτω χρόνω. Αρνήθηκε πάντως να διευκρινίσει εάν αυτό θα γίνει πριν από τις αποφάσεις του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος που αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Χθες σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος επιτέθηκε με αιχμηρούς τίτλους και δηλητηριώδη σχόλια κατά της Μέι κάνοντας λόγο για "ταπείνωσή" της στο Σάλτσμπουργκ και χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις της -και κατ' επέκταση την πολιτική της στο Brexit- "τελειωμένη υπόθεση".

Για τα βρετανικά ΜΜΕ το μήνυμα της στάσης των Ευρωπαίων ήταν ξεκάθαρο. «Ράγισε το Brexit σου» έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η "Daily Mirror" ενώ πολλές εφημερίδες φιλοξένησαν τη φωτογραφία του Reuters με τη Μέι, ντυμένη με ένα κόκκινο σακάκι, να στέκεται προφανώς αμέτοχη και απομακρυσμένη από την ομάδα των κοστουμαρισμένων ανδρών - ηγετών της Ε.Ε.

«Ταπεινωμένη η Μέι» έγραψε η "Guardian", «Ταπείνωση για τη Μέι» ήταν και ο τίτλος στην πρώτη σελίδα των "Times". «Ντροπιαστική απόρριψη για την πρωθυπουργό στο Σάλτσμπουργκ» μετέδωσε το BBC. Η "Sun" προχώρησε ακόμα παραπέρα: «Οι γκάνγκστερ του ευρώ αιφνιδιάζουν τη Μέι» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας μαζί με μια περιπαικτική φωτογραφία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπου εμφανίζονται ως Αμερικανοί γκάνγκστερ με όπλα.

Το περιοδικό "Spectator" σχολίασε δηκτικά πως «η Μέι θα μείνει στην ιστορία εάν καταφέρει να επιβιώσει ως πρωθυπουργός για πολύ ακόμα με τέτοιου μεγέθους αναποδιές». Ο πρώην υπουργός της Μέι για το Brexit, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, έχει δηλώσει ότι έως και 40 βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα θα καταψηφίσουν τα σχέδιά της για το Brexit.

Πάντως, η προοπτική ενός «σκληρού», χαοτικού Brexit προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και στην Ιρλανδία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Λέο Βάραντκαρ δήλωσε ότι καταβάλλει εντατικές προσπάθειες μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους του και τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της μη συμφωνίας και μιας άτακτης εξόδου τον επόμενο Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL