Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Ο ΟΟΣΑ "κουρεύει" τις προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΟΟΣΑ "κουρεύει" τις προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη

«Κουρεύει» κι άλλο τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εφέτος και του χρόνου ο ΟΟΣΑ στην τελευταία ενδιάμεση έκθεσή του -μετά την προηγούμενη του Μαΐου-, η οποία «αναδίδει» σκεπτικισμό και αίσθηση αναμονής και που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αισιόδοξη.

Η αιτία τής προς τα κάτω «αναπροσαρμογής» δεν είναι άλλη από το νέφος της αβεβαιότητας που πλανάται πάνω από τον αναπτυγμένο κόσμο με την απο-παγκοσμιοποίηση και τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς να κυριαρχούν στο κάδρο είτε με τη μορφή των εμπορικών και δασμολογικών πολέμων είτε μ’ εκείνη του Brexit και των εθνικών αναδιπλώσεων στην ιδεολογικά αποπροσανατολισμένη Ευρώπη των αδύναμων και «υπόλογων» -για πολλούς- ελίτ.

Σαφώς οι προβλέψεις δείχνουν πορεία επιβραδυνόμενης ανάπτυξης ειδικά για την Ευρωζώνη όπου προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2% φέτος και 1,9% το 2019, έναντι 2,5% το 2017. Το «κούρεμα» των προσδοκιών αφορά και τις περισσότερες οικονομίες της G20, ενώ αναθεωρούνται δραστικά επί τα χείρω και οι προβλέψεις για δύο από τις πιο αντιπροσωπευτικές αναδυόμενες οικονομίες του παγκόσμιου συστήματος, της Αργεντινής και της Τουρκίας.

Για την τουρκική οικονομία προβλέπεται βουτιά "στα βαθιά", στο 3,2% εφέτος και μόλις 0,5% το 2019 - από 7,4% το 2017! «Οι προοπτικές έχουν εξασθενήσει σημαντικά στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες πιέσεις που δέχθηκε η λίρα εν μέσω υψηλού χρέους των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη και θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη θα παραμείνουν αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική ή αν οι εντάσεις γύρω από την εγχώρια χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξηθούν ως συνέπεια του υψηλότερου βάρους εξυπηρέτησης του χρέους», σημειώνεται στο κείμενο της έκθεσης. Για την Αργεντινή, ο Οργανισμός προβλέπει για εφέτος ύφεση 1,9% και σταθεροποίηση στο +0,1% το 2019. Στις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,9% εφέτος και 2,7% το 2019, έναντι 2,2% το 2017. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΟΟΣΑ δεν έχει αλλάξει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας διατηρώντας τα ίδια ποσοστά (6,7% το 2018 και 6,4% το 2019 έναντι 6,9% το 2017).

Εμπορικοί πόλεμοι: Θα την πληρώσουν οι αδύναμοι

«Η παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν έχει κορυφωθεί και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,7% το 2018 και το 2019, οριακά χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, με τους καθοδικούς κινδύνους να εντείνονται», αναφέρεται στην έκθεση που έχει τίτλο «Η υψηλή αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη». Η τρέχουσα ανάπτυξη έχει λιγότερο ευρεία βάση και οι προοπτικές της διαφοροποιούνται μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, ιδιαίτερα μεταξύ των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών.

Ο ΟΟΣΑ ηχεί συναγερμό για τους εμπορικούς πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τον κόσμο προειδοποιώντας ότι εκείνοι που θα πληρώσουν τη νύφη θα είναι -ως συνήθως- οι πιο αδύναμοι. Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου επιβραδύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018, με τις εμπορικές εντάσεις να έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα επενδυτικά σχέδια. «Πρόσθετοι περιορισμοί στο εμπόριο θα βλάψουν τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα», προειδοποιεί ξεκάθαρα ο Οργανισμός.

Σε σχέση με την Ευρωζώνη γίνεται αναφορά στην ανάγκη να προχωρήσουν «περαιτέρω δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενδυνάμωση της αντοχής της». «Η αντοχή και η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητά της παραμένουν λόγω της αβεβαιότητας που γεννούν οι πολιτικές επιλογές, όπως στην Ιταλία, και οι μελλοντικές ρυθμίσεις για την μετα-Brexit εποχή. Η πρόσφατη αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου των ιταλικών κρατικών ομολόγων και η συνδεόμενη με αυτή μείωση των μετοχικών αξιών των ιταλικών τραπεζών δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμφανιστούν πάλι συνεχείς αδυναμίες στην Ευρωζώνη», προστίθεται στην έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ένα πλαίσιο πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη και θα βοηθούσε στη διαφοροποίηση των κινδύνων ενώ τάσσεται εκ νέου υπέρ της ιδέας έκδοσης ευρω-ομολόγων. Ακόμα περισσότερο εκτιμά ότι η σύσταση ταμείου δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα βοηθούσε την Ευρωζώνη στην απορρόφηση των μεγάλων αρνητικών οικονομικών σοκ και θα αποτελούσε πρόσθετο μέσο στήριξης της στην περίπτωση ύφεσης.

«Εμπλοκή» με το Brexit

Στο μεταξύ στο παράλληλο σύμπαν του Brexit και στην προσπάθεια Λονδίνου και Βρυξελλών να... τετραγωνίσουν τον κύκλο, οι εξελίξεις φαίνεται να βαλτώνουν για πολλοστή φορά. Στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Σάλτσμπουργκ οι Ευρωπαίοι έβαλαν σφραγίδα «επιστρέφεται» στον φάκελο της Τερέζα Μέι με τις προτάσεις της για τα βορειο-ιρλανδικά σύνορα και τώρα θα πρέπει να επιστρέψει σύντομα με νέες προκειμένου να είναι συνεπής στο χρονοδιάγραμμα του Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια «νέα πρόταση» στην προσπάθειά της να πετύχει συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία καθορισμού των όρων της βρετανικής ευρω-αποχώρησης. «Θα δείτε ποια είναι η νέα πρότασή μας... όταν την παρουσιάσουμε», δήλωσε χθες επιδεικνύοντας ότι διαθέτει αίσθηση (βρετανικού) χιούμορ.

Βροντερό ήταν το «όχι» του Γάλλου Προέδρου στις βρετανικές προτάσεις χαρακτηρίζοντάς τες «μη αποδεκτές» επειδή δεν «σέβονται τη συνοχή της ενιαίας αγοράς». «Η ώρα της αλήθειας έχει έρθει και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουμε», επισήμανε αυστηρά ο Γάλλος Πρόεδρος λέγοντας επίσης ότι αναμένει «νέες προτάσεις από τη Βρετανία τον Οκτώβριο». «Έγινε σαφές ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος για το Brexit έως τον Οκτώβριο και θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία τον Νοέμβριο» δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA έκαναν χθες λόγο για ειδική σύνοδο κορυφής που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες στις 17-18 Νοεμβρίου με στόχο μια συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL