Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Δεν είμαστε εμείς ρατσιστές, αυτοί είναι μαύροι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν είμαστε εμείς ρατσιστές, αυτοί είναι μαύροι...

Το "ανέκδοτο" του τίτλου, που περιγράφει για την υποκρισία των ρατσιστών μάλλον χαρακτηρίζει και τη μήνυση που υπέβαλε ο Ματέο Σαλβίνι στη Σεσίλ Κιεντζέ, την αφρικανικής καταγωγής πρώην υπουργό Ενσωμάτωσης στην Ιταλία και σημερινή ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Κιεντζέ βρέθηκε στο στόχαστρο του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι, γιατί σε δηλώσεις της είχε αναφέρει ότι “η Λέγκα είναι ρατσιστικό κόμμα”.

Η Κιεντζέ είχε αναφερθεί στη Λέγκα μιλώντας στη γιορτή της "Ουνιτά" στην Πάρμα και έλαβε κλήση από το τοπικό δικαστήριο της γειτονικής Πιατσέντζα ώστε να απολογηθεί για τις δηλώσεις της μετά από μήνυση του Σαλβίνι.

“Η Λέγκα είναι ρατσιστικό κόμμα; Ο Σαλβίνι έλεγε ότι οι Ναπολιτάνοι βρομάνε, το δεξί του χέρι -ο Καλντερόλι- είπε ότι, όταν με βλέπει, σκέφτεται τους ουρακοτάγκους, ενώ η Λέγκα είχε ζητήσει βαγόνια μόνο για μετανάστες στα τρένα. Κρίνετε μόνοι σας εάν η Λέγκα είναι ρατσιστική” σχολίασε η Κιεντζέ.

Ο Σαλβίνι προσπαθεί στην ουσία να εκφοβίσει και να εκδικηθεί την Κιεντζέ, γιατί το 2015 είχε κερδίσει τη δίκη εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Λέγκας στην περιφέρεια της Μπολόνια. Το στέλεχος της Λέγκας καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και τριών μηνών και καταβολή αποζημίωσης 150.000 ευρώ γιατί είχε δημοσιεύσει φωτογραφία της Κιεντζέ στο Facebook παρομοιάζοντάς την με μαϊμού.

“Πλήττουν την ελευθερία της σάτιρας! Ούτε σε έναν κλέφτη ή έναν διακινητή ναρκωτικών δεν δίνουν μια τέτοια καταδίκη, είναι τρελό” είχε σχολιάσει τότε από τα κοινωνικά δίκτυα ο γραμματέας της Λέγκας Σαλβίνι, κερδίζοντας μάλιστα 14.000 “μου αρέσει” και 1.500 “συμμερίζομαι”.

Αφρικανική Ένωση κατά Σαλβίνι και ρατσισμού

Το σίγουρο είναι ότι στην Αφρικανική Ένωση, τον οργανισμό των 55 αφρικανικών χωρών, ούτε "αρέσουν" ούτε "συμμερίζονται” τις θέσεις του Σαλβίνι. Η Αφρικανική Ένωση τον κάλεσε να ανακαλέσει τις ρατσιστικές και απαξιωτικές δηλώσεις του, όπου παρομοίαζε τους αιτούντες ασύλου με σκλάβους (στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στη Βιέννη και στη διάρκεια της αντιπαράθεσής του με τον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο).

“Προς το συμφέρον μιας εποικοδομητικής σχέσης στη συζήτηση για το μεταναστευτικό ανάμεσα στις δύο ηπείρους, η Αφρικανική Ένωση ζητά από τον πρώτο αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης να ανακαλέσει την υποτιμητική του δήλωση για τους Αφρικανούς μετανάστες” υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο οργανισμός των 55 αφρικανικών κρατών.

Με το βαθύ "αυτοκριτικό" του αίσθημα ο Σαλβίνι απάντησε αμέσως “Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη για τίποτα” υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι δηλώσεις του στη Βιέννη ήταν υπέρ των... μεταναστών. “Εάν κάποιος θέλει να σκεφθεί άσχημα, ίσως υπήρχε κάποιο λάθος στη γαλλική μετάφραση” κατέληξε ο Σαλβίνι ρίχνοντας τις ευθύνες στους... μεταφραστές.

Στη διάσκεψη για το μεταναστευτικό στη Βιέννη ο Σαλβίνι είχε ισχυριστεί ότι “στην Ιταλία δεν έχουμε ανάγκη νέους σκλάβους” προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και μετατρέποντας την αντιπαράθεση αρχικά σε ένα διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες και σήμερα σε μια αντιπαράθεση με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι... σκλάβοι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL