Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
"Ψάχνεις δουλειά; Πέρνα τον δρόμο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ψάχνεις δουλειά; Πέρνα τον δρόμο"

Την περασμένη Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν κήρυττε τον πόλεμο στη φτώχεια σημειώνοντας πως το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπισή της δεν είναι άλλο από την "επιστροφή στην εργασία". Χρειάστηκαν μόλις δύο μέρες για να αποκαλύψει πόσο εύκολο είναι τελικά να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

"Προχωράτε λίγο, φθάνετε στο Μονπαρνάς, παίρνετε τον δρόμο με τα τα καφέ και τα εστιατόρια... Ειλικρινά, είμαι βέβαιος ότι ένα στα δύο προσλαμβάνει αυτήν τη στιγμή. Εμπρός!". Οι προεδρικές συμβουλές δόθηκαν το Σάββατο σε έναν άνεργο Γάλλο γεωπόνο που επισκέφτηκε μαζί με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες του τον κήπο του Μεγάρου των Ηλυσίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο 25χρονος άνεργος τόλμησε να παραπονεθεί στον Μακρόν ότι παραμένει εδώ και μήνες χωρίς δουλειά παρά το γεγονός ότι στέλνει συνεχώς βιογραφικά και επιστολές σε εταιρείες. Για τον Γάλλο Πρόεδρο, όμως, τα παράπονα ήταν ενδεικτικά της παθητικότητας και της οκνηρίας που χαρακτηρίζει εν γένει όλους όσους αποκαλεί συχνά - πυκνά "ουραγούς" της κοινωνίας. Και η περιφρόνησή του γι' αυτούς ξεχείλισε για μία ακόμη φορά.

Τι κι αν η ανεργία στη Γαλλία αγγίζει σήμερα το 10%; Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. "Εάν είστε έτοιμος και πρόθυμος, ο ξενοδοχειακός τομέας, η εστίαση, οι κατασκευές, δεν υπάρχει μέρος όπου να πηγαίνω και να μην μου λένε ότι χρειάζονται ανθρώπους. Ούτε ένα! Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια... περνάω τον δρόμο και σας βρίσκω δουλειά!" τόνισε ο Μακρόν δείχνοντας τους γύρω δρόμους με τους εργοδότες να παραμονεύουν στις γωνιές.

Απολύσεις εκπαιδευτικών

Την ώρα μάλιστα που ο Γάλλος Πρόεδρος φανέρωνε το μυστικό για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση, 1.800 εργαζόμενοι στο υπουργείο Παιδείας μάθαιναν ότι θα αναγκαστούν πολύ σύντομα να πάρουν επίσης τον... δρόμο για το Μονπαρνάς. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, οι απολύσεις θα αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το παράδοξο είναι ότι οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους τη στιγμή που τα κονδύλια για την Παιδεία θα είναι φέτος αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια ευρώ. Πώς θα καλυφθούν τα κενά; Μα με "την καταφυγή σε πρόσθετες ώρες" εργασίας των εκπαιδευτικών τόνισε ο Μπλανκέρ υποσχόμενος καλύτερες απολαβές στους καθηγητές που δεν θα πεταχτούν στον δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL