Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Γαλλία / Γαλλία: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Μακρόν

Το "νέο και άφθαρτο" που υποτίθεται ότι ενσάρκωνε ο Εμανουέλ Μακρόν με την υπόσχεσή του να υπερβεί την ιστορική διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς επιχειρώντας την πλήρη "ανασύνταξη" του πολιτικού συστήματος της Γαλλίας φαίνεται τελικά να ξεφτίζει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς.

Ενάμιση χρόνο μετά τον θρίαμβό του στις προεδρικές εκλογές και την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η δημοτικότητα του πρώην τραπεζίτη συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της. Έχει πια υποχωρήσει τόσο ώστε να βρίσκεται χαμηλότερα και από το επίπεδο δημοτικότητας των προκατόχων του, Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί, κατά το ίδιο διάστημα της προεδρίας τους.

Ήταν ένα σκληρό καλοκαίρι για τον Γάλλο Πρόεδρο. Πρώτα ήλθαν οι αποκαλύψεις για τον στενό συνεργάτη του Αλεξάντρ Μπεναλά με το περίεργο χόμπι να ντύνεται αστυνομικός και να ξυλοφορτώνει διαδηλωτές στον ελεύθερο χρόνο του. Έπειτα ήλθαν οι αιφνιδιαστικές παραιτήσεις δύο υπουργών.

Η πρώτη ανάμεσα τους έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά καθώς ο διάσημος δημοσιογράφος Νικολά Ιλό αποτελούσε τη μεγάλη "μεταγραφή" από τον χώρο της Οικολογίας και επιχειρούσε να δώσει το στίγμα μιας κυβέρνησης αποφασισμένης να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία των πολιτών.

Ο Ιλό παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες όχι μόνο καταγγέλλοντας την πλήρη απομόνωσή του μέσα στην κυβέρνηση αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά διάφορων λόμπι που την κρατούν δέσμια συγκεκριμένων συμφερόντων. Μόλις την προηγούμενη, ο Μακρόν είχε κάνει ένα μικρό δωράκι στους Γάλλους που αντιλαμβάνονται την επαφή με τη φύση κάπως διαφορετικά μειώνοντας στο μισό την τιμή της άδειας κυνηγιού.

Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε και η δεύτερη παραίτηση, εκείνη της υπουργού Αθλητισμού Λορά Φλεσέλ. Μια παραίτηση που οφειλόταν σε "προσωπικούς λόγους" σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν αλλά που για τον γαλλικό Τύπο είχε να κάνει με κάποια μπλεξίματα της Φλεσέλ με τις φορολογικές αρχές.

Ο Μακρόν αντικατέστησε χθες τους δύο υπουργούς χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να προκύψει κάποια "έκπληξη" που θα έδινε στην κυβέρνηση ένα μέρος από το χαμένο κύρος της. Νέος υπουργός Περιβάλλοντος διορίστηκε μια παλιά καραβάνα της γαλλικής πολιτικής σκηνής, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Φρανσουά ντε Ρουζί, ενώ τη Φλεσέλ αντικατέστησε η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια κολύμβησης Ροξάνα Μαρατσινεάνου.

Ο "μίνι ανασχηματισμός", ο τρίτος που πραγματοποιείται στους 15 μήνες της προεδρίας Μακρόν, συνέπεσε με τη χειρότερη μέχρι τώρα δημοσκόπηση για τον Γάλλο Πρόεδρο. Η έρευνα του Ifop για το περιοδικό "Paris Match" και τον ραδιοφωνικό σταθμό Sud Radio δείχνει ότι ο Μακρόν έχασε σε ένα μήνα 10 ποσοστιαίες μονάδες - μόλις το 31% των Γάλλων εγκρίνουν τις ενέργειές του, έναντι 41% τον Ιούλιο.

Οι πολίτες που πιστεύουν ότι ο Μακρόν "ακολουθεί σωστή οικονομική πολιτική" δεν ξεπερνούν το 32%. Ακόμη χαμηλότερο (22%) είναι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι ο Πρόεδρος "βρίσκεται κοντά στις ανησυχίες των Γάλλων". Και μάλλον η κατρακύλα δεν θα σταματήσει εδώ αφού τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση πρόκειται να υλοποιήσει μια ακόμη αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση, την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος με την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στην πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL