Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Γερμανία: Μια αριστερή πλειοψηφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία: Μια αριστερή πλειοψηφία

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της κίνησης "Ξεσηκωθείτε" (Aufstehen) στη Γερμανία ήταν πολλά υποσχόμενη. Και αρκετά ασυνήθιστη. Ακόμη και για τους παλιούς πολιτικούς συντάκτες ήταν πολύ δύσκολο να θυμηθούν να δίνουν κοινή συνέντευξη τύπου Αριστεροί, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες.

Αλλά αυτό ακριβώς έγινε χθες στην κεντρική αίθουσα συνεντεύξεων του Βερολίνου με κεντρικό πρόσωπο τη Σάρα Βάγκενκνεχτ, όχι με την ιδιότητά της ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Linke), αλλά ως... ακτιβίστρια. Στο πλάι της η Σιμόνε Λάνγκε, δήμαρχος του SPD στο Φλένσμπουργκ και η μοναδική Σοσιαλδημοκράτισσα -“ψυχή τε και σώματι”, όπως έλεγε χθες- που τόλμησε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματός της κόντρα στην Αντρέα Νάλες και κόντρα σε μια επανάληψη του “μεγάλου συνασπισμού” με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και πήρε 25%.

Και ο Λούντγκερ Φόλμερ, ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων, πρόεδρός τους για ένα διάστημα, στον αντίποδα του “πραγματισμού” του Γιόσκα Φίσερ, που εκφράζει όλο το κινηματικό των οικολόγων. Και ο Μπερντ Στέγκεμαν, η “ψυχή” του Berliner Ensemple, του εμβληματικού θεάτρου του Βερολίνου.

Η αυτοκριτική

Η πρώτη επιτυχία του "Ξεσηκωθείτε" είναι ακριβώς αυτό το κουαρτέτο. Που στέλνει το σήμα σε όλους τους πολιτικούς χώρους που αυτοκαθορίζονται ως “Αριστερά” ότι πρέπει να κινητοποιηθούν για να φρενάρουν τη δεξιά στροφή που συντελείται στην κοινωνία και να συνεργαστούν σε μία κατεύθυνση αριστερής πλειοψηφίας. Κι επειδή κινητήρια δύναμη και εμπόδιο ταυτόχρονα στο "Ξεσηκωθείτε" είναι η Βάγκενκνεχτ. Μια προσωπικότητα που διχάζει και το ίδιο το κόμμα της ήταν σημαντικό ότι με το καλημέρα σας δεν έδωσε μόνη της τον τόνο.

Όπως ήταν εντυπωσιακή η αυτοκριτική που έκαναν όλοι για τη χαμένη ευκαιρία μετά τις εκλογές του 2013 και πριν από τις εκλογές του 2017 να δώσουν τη μάχη για έναν “κόκκινο - κόκκινο - πράσινο” συνασπισμό, για μια κυβέρνηση αριστερότερα του κέντρου. Το 2013 ήταν αριθμητικά εφικτό. Το 2017 είχε αρχικά μια δυναμική, την οποία πολύ σύντομα τορπίλισαν και το SPD και οι Πράσινοι και η Αριστερά, με τη Βάγκενκνεχτ να πρωτοστατεί στην άρνηση μιας τέτοιας κυβερνητικής συνεργασίας.

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα; Αυτό που εξηγεί τη στροφή των Βάγκενκνεχτ και σία και το εγχείρημα του "Ξεσηκωθείτε" είναι η νέα πολιτική -και άκρως ανησυχητική- πραγματικότητα στη Γερμανία. Η επέλαση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αφενός συνδαυλίζει με τη ρητορική της την ξενοφοβία και τον υφέρποντα ρατσισμό μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας, αφετέρου ωθεί τους Χριστιανοδημοκράτες και κυρίως τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας σε όλο και πιο δεξιές θέσεις.

Η AfD είναι ήδη το τρίτο κόμμα στην ομοσπονδιακή Βουλή -και σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης- και τείνει να ξεπεράσει στις δημοσκοπήσεις το πάλαι ποτέ κραταιό SPD. Στόχος του "Ξεσηκωθείτε" είναι ακριβώς να αντισταθεί σ’ αυτή την επικίνδυνη δεξιά διολίσθηση. Πρώτα στην κοινωνία και μετά στις κάλπες.

Οι εμπνευστές της νέας αριστερής κίνησης δηλώνουν: «Θέλουμε να κατακτήσουμε το Ίντερνετ και τους δρόμους. Θέλουμε να ταρακουνήσουμε την πολιτική σκηνή». Τα μέλη της νέας κίνησης παροτρύνονται να μιλήσουν με γείτονες, συναδέλφους, συγγενείς και να διατυπώσουν πρωτότυπες ή ακόμη και αστείες ιδέες για πολιτική δράση.

Αυτόν τον στόχο στηρίζουν με τις υπογραφές τους 101.741 άτομα -μέχρι χθες το πρωί, όπως με ικανοποίηση ανακοίνωσε η Βάγκενκνεχτ- πριν ακόμη κάνει το κίνημα την πρώτη επίσημη εμφάνισή του.

Οι πιο γνωστοί και δημοφιλείς από τους υπογράφοντες είναι ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Μάρκο Μπίλοφ, οι Αριστεροί Σέβιμ Ντάντελεν και Φάμπιο ντε Μάσι, η Πράσινη Άντιε Φόλμερ, αλλά και η τραγουδίστρια Νίνα Χάγκεν, οι συγγραφείς Όιγκεν Ρούγκε, Ίνγκο Σούλτσε, Κρίστοφ Χάιν και Ντανιέλα Νταν, ο ηθοποιός Σεμπάστιαν Σβαρτς, ο θεολόγος Όιγκεν Ντριούερμαν.

Οι αντιδράσεις

Αν και το "Ξεσηκωθείτε" έχει ξεκαθαρίσει -για την ώρα τουλάχιστον- ότι δεν σκοπεύει να αποτελέσει ένα ακόμη κόμμα ούτε να ανταγωνιστεί τα ήδη υπάρχοντα που τοποθετούν εαυτά στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, αντιμετωπίστηκε από την αρχή με μεγάλο σκεπτικισμό. Ο αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο το χαρακτήρισε “λάθος”.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προτίμησε να εκφράσει εμμέσως την αντίθεσή του λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν μπορεί να οργανωθεί «άνωθεν», αλλά πρέπει να προέλθει από τον ίδιο τον κόσμο «και μετά εσύ μπορείς να του δώσεις μία συγκεκριμένη οργανωτική μορφή».

Ο Ραλφ Στέγκνερ, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του SPD, χαρακτήρισε την ιδέα της κίνησης καλή, αλλά τους διοργανωτές της επικίνδυνους: “Κανείς σοβαρός Σοσιαλδημοκράτης δεν θα πέσει στην παγίδα των ορκισμένων εχθρών του SPD όπως η Βάγκενκνεχτ και ο Όσκαρ Λαφοντέν (σ.σ.: πρώην πρόεδρος του SPD και συνιδρυτής της Αριστεράς)” είπε: Κι ο ισχυρός πρόεδρος της νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Αριστεράς, διότι οργανώθηκε πρωτίστως από ανθρώπους που έχουν χάσει στα κόμματά τους όλες τις πολιτικές μάχες: “Από το άθροισμα εσωκομματικών μειονοτήτων δεν μπορεί να προκύψει μια κίνηση που διεκδικεί πλειοψηφίες στην κοινωνία” είπε.

Πρόκειται για τη συνήθη γκρίνια και τους συνήθεις ανταγωνισμούς εντός της Αριστεράς; Έως ένα σημείο ναι. Αλλά φταίει και η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν πολλοί στη Βάγκενκνεχτ, τελευταία λόγω της στάσης της στο προσφυγικό.

Βεβαίως δεν υιοθετεί τα ξενοφοβικά συνθήματα της AfD, αλλά φροντίζει πάντα να τονίζει ότι χρειάζονται όρια, ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό οι φόβοι των ντόπιων. Και δεν βοήθησαν καθόλου ούτε η παρατεταμένη σιωπή της για τα επεισόδια των ακροδεξιών στο Κέμνιτς ούτε η καθυστερημένη χλιαρή καταδίκη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL