Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Συνομιλίες Κοτζιά,Τσαβούσογλου στη Σμύρνη: Χαμηλές πτήσεις, υψηλή διπλωματία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνομιλίες Κοτζιά,Τσαβούσογλου στη Σμύρνη: Χαμηλές πτήσεις, υψηλή διπλωματία

Σμύρνη, ανταπόκριση Στρατής Αγγελής

Σε μια κίνηση συμβολισμού και ουσίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρέστη στην τελετή επανεγκατάστασης του ελληνικού προξενείου σήμερα στην προκυμαία της Σμύρνης, όπου έδωσε το παρόν και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εξίσου συμβολική σημασία είχε- και αν δεν είχε, απέκτησε- η χαμηλή πτήση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Σμύρνη, την ώρα που έκαναν δηλώσεις οι δυο ΥΠΕΞ, λίγο πριν αναχωρήσουν από το προξενείο για γεύμα εργασίας, εφ΄ όλης της ύλης. Ο εκκωφαντικός ήχος από τους κινητήρες των μαχητικών κάλυψε ένα μέρος των δηλώσεων των υπουργών που αφορούσε  «πραξικοπηματίες» και «τρομοκράτες».

Συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι η χώρα θα βρει τη σταθερότητα, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας και οι δυο χώρες δίνουν μάχη για ένα κοινό και σταθερό μέλλον καθώς «ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία να είμαστε γείτονες».

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο συνεργασίας και φιλικών σχέσεων όπου το μπορούμε, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι ο διάλογος και η συνεργασία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των διμερών σχέσεων ακόμα και σε περιόδους τρικυμίας όπου επικρατεί τελικά η ψυχραιμία.  «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας, αλλά η Ελλάδα με σταθερό και αγέρωχο τρόπο έχει μείνει μακριά από τα δυο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζουν άλλοι απέναντι στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ακολούθησε η διαβεβαίωση για την παροχή προστασίας και φιλοξενίας στους ξένους διπλωμάτες στην Τουρκία και η αναφορά Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία «δεν θα έδινε ποτέ άδεια να υπάρχουν εδώ πραξικοπηματίες και τρομοκράτες».

Ακριβώς σε αυτό το σημείο άρχισαν οι «βυθίσεις» των μαχητικών, που κάλυψαν τα λόγια των υπουργών και των μεταφραστών. Παρότι έτριζαν τα τζάμια από τις χαμηλές διελεύσεις των μαχητικών, ακούσαμε τον κ. Κοτζιά να σημειώνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κανόνες Δικαίου και να αναφέρεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ως πολύ σημαντική για όλες τις πλευρές.   

Τα εγκαίνια του προξενείου της Σμύρνης είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στιος 2 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας της σύλληψης και της αυθαίρετης 2 κράτησης των δυο Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία. Μετά από την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών πριν από μερικές εβδομάδες, προχώρησαν οι συνενοήσεις για την τελετή στη Σμύρνη και για τη συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε αν επρόκειτο για προγραμματισμένη άσκηση και δεν απάντησε.

Οι δυο υπουργοί χαιρέτισαν πολίτες σε καφέ και εστιατόρια στην παραλία της Σμύρνης, καθ’ οδόν προς το γεύμα εργασίας, το οποίο διήρκεσε περίπου μια ώρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν για το πώς θα ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η συζήτηση για το Κυπριακό.

Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στις επαφές μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL