Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Ιταλία / Ο Σαλβίνι στο σκαμνί και η Λέγκα στο... σφυρί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ο Σαλβίνι στο σκαμνί και η Λέγκα στο... σφυρί

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο της Σικελίας ζητά τη δίωξη του Ματέο Σαλβίνι και του επικεφαλής του γραφείου του στο υπουργείο Εσωτερικών για πέντε αδικήματα: κατάχρηση εξουσίας, παράνομη σύλληψη, απαγωγή ατόμων, απαγωγή ατόμων με σκοπό τον εξαναγκασμό και παράλειψη - απόκρυψη δημοσίων εγγράφων στην υπόθεση της παράνομης κράτησης των 177 μεταναστών στο πλοίο της Ιταλικής Ακτοφυλακής Τσιτσιότι στο λιμάνι της Κατάνια.

Ο Σαλβίνι, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 30 ετών, φαίνεται να προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος της ιταλικής Κεντροδεξιάς γιατί οι δικαστικές αρχές πιθανώς θα βάλουν τέλος στην εμπειρία της Λέγκας του Βορρά κατάσχοντας όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της στο κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο λόγω σκανδάλων.

Ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο Παρτονάτζιο έστειλε τον φάκελο με τις κατηγορίες εναντίον του Σαλβίνι και του διευθυντή του γραφείου του Πιαντεντόσι στον αρμόδιο εισαγγελέα του Παλέρμο Λο Βόι, ο οποίος μέσα σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συστήσει το Δικαστήριο των Υπουργών, το ειδικό δικαστήριο για την εκδίκαση αδικημάτων που διαπράχθηκαν από εν ενεργεία πρωθυπουργό ή εν ενεργεία υπουργούς.

Το τριμελές Δικαστήριο των Υπουργών μέσα σε 90 ημέρες θα πρέπει να καλέσει σε ακρόαση τον Σαλβίνι και τον Πιαντεντόσι ή να διεξαγάγει περαιτέρω έρευνες. Δύο από τους τρεις δικαστές έχουν ήδη κατηγορηθεί από ακροδεξιούς ως “φίλοι των μεταναστών”.

Με το θράσος που τον διακρίνει ο αρχηγός της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών απάντησε μέσω των κοινωνικών δικτύων:

“50 σελίδες κατηγορητηρίου εναντίον μου, 5 αδικήματα, 30 χρόνια φυλάκισης ως ανώτατη ποινή. Πιστεύετε ότι φοβάμαι και θα σταματήσω; Ποτέ. Ξέρω ότι στην Ιταλία υπάρχουν ελεύθεροι, τίμιοι και αμερόληπτοι δικαστές. Για μένα 'Πρώτα οι Ιταλοί' σημαίνει να υπερασπίζομαι την ασφάλεια και τα σύνορα, ακόμη και εάν μπαίνω ο ίδιος σε κίνδυνο. Κλέφτες, ανίκανους και δειλούς πολιτικούς είχε πολλούς η Ιταλία. Υπολογίστε σε μένα, εγώ υπολογίζω σε εσάς”.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία γιατί θέλει να αντιμετωπίσει τους δικαστές.

Η Λέγκα κινδυνεύει με κατάσχεση

Την ίδια στιγμή φαίνεται να έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Λέγκας του Βορρά μετά την καταδίκη του ιδρυτή της Μπόσι και του πρώην ταμία του κόμματος Μπελσίτι για απάτη εναντίον του κράτους διά της εξαφάνισης 59 εκατ. από τη δημόσια χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών.

Στις 5 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο της Γένοβας θα αποφασίσει για την κατάσχεση ή μη των λογαριασμών της Λέγκας, που πιθανώς θα αφήσει το κόμμα του Σαλβίνι κυριολεκτικά... στον άσο. Η ηγεσία της Λέγκας φοβάται ότι το δικαστήριο της Γένοβας θα διατάξει ακόμη και την κατάσχεση των λογαριασμών των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, οπότε ο Σαλβίνι θα πρέπει αμέσως να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόμματος για να ξεμπλοκάρει πολιτικά την κατάσταση.

Το ενδεχόμενο η απόφαση του δικαστηρίου να αποτρέπει την αναφορά της λέξης “Λέγκα” στο νέο κόμμα οδήγησε αρκετούς να στοιχηματίζουν ότι ο Σαλβίνι θα στοχεύσει στη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος της ιταλικής Κεντροδεξιάς για τις επόμενες εκλογές, που αναμένεται πως δεν θα αργήσουν.

Η Ιταλία στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης

Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν χθες αργά το απόγευμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch, μετά το κλείσιμο των αγορών, και την επίσης υποβάθμισή της από τη Moody’s και τη Standard & Poor’s μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία για σχετική στασιμότητα της ανάπτυξης, που επιβραδύνθηκε με ρυθμούς 0,2% το δεύτερο τρίμηνο έναντι 0,3% του πρώτου τριμήνου, για να διαμορφωθεί σε ετήσια βάση στο 1,2%. Η ανεργία υποχώρησε στο 10,4% τον Ιούλιο (κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούνιο), με τη νεανική ανεργία να υποχωρεί στο 30,8%. Την ίδια στιγμή όμως υποχώρησε ο αριθμός των απασχολουμένων και αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που δεν αναζητούν εργασία ή παραμένουν αδρανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL